Somrig saft av fläderblom

Sommaren på flaska! Ett recept på fläderblomssaft utan konserveringsmedel. Servera den iskall med en citronskiva eller varför inte en kvist citronmeliss? Godare än så här blir det inte.

Gammaldags flaskor fyllda med fläderblomssaft på ett bord i ett hav av lavendel.
Ingredienser
  • 30-40 fläderblomsklasar
  • 3 ekologiska citroner
  • 2 liter vatten
  • 2 kilo strösocker

En sommarklassiker vi inte vill vara utan. Läskande god och busenkel att göra!

Sockermängden kan varieras efter eget tycker och smak.
Satsen ger cirka 2,5-3 liter saft.

Gör så här:
Lägg sköljda och rensade blommor i en hink eller bunke som rymmer fem liter.
Skrubba citronerna i varmt vatten,  skär dem i skivor och lägg dem bland blommorna.
Koka upp vatten i en kastrull och rör ner sockret tills det löser sig.
Häll den kokheta sockerlagen över blommor och citroner.
Täck med ett  lock och låt stå svalt i 2–3 dygn. Rör gärna om ett par gånger om dagen.
Sila saften och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Saften håller högst ett par veckor i kylskåpet eftersom den inte innehåller några konserveringsmedel, därför brukar jag frysa in saften i burkar och ta upp efter hand.

Blanda saften med vatten. Godast bitande kall med isbitar och en kvist citronmeliss i.

 

Tips! Släng inte citronerna som använts till saften, koka istället citronmarmelad på dem. En ljuvlig smak med en touch av fläder.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Gammaldags flaskor fyllda med fläderblomssaft på ett bord i ett hav av lavendel.

8 svar till “Somrig saft av fläderblom”

  1. Emelie Oskarsson skriver:

    Tips för längre hållbarhet är att koka upp saften igen efter att du silat och hälla upp på varma flaskor som stått i ugnen 20 min på 125 grader. Då håller saften i vår matkällare i minst 1 år säkert 2!

  2. Lotta skriver:

    Min saft blev besk

  3. lale skriver:

    Viktigt att rensa ordentligt så att inga stjälkar följer med!

  4. Peter Setzman skriver:

    Flädersaft utan citronsyra

  5. Lisa skriver:

    Lite slabbigt men vi brukar frysa en del av saften i isbitspåsar. Så smidigt att bara ploppa en eller ett par bitar i ett glas och fylla på med vatten.

  6. Maria skriver:

    För att undvika besk saft gör så här!
    Skala det gula på citronerna med potatisskalare. Skär bort det vita som gör att saften blir besk. Skär sedan fruktköttet.

  7. Sara Pettersson skriver:

    Men så smart att spara skalen! Här görs det mängder med rabarber- och flädersaft och det har känts så trist att bara slänga citronerna! Nu blir det marmelad framöver- tack för tipset!

  8. Jeanette skriver:

    Hej, jag har en fråga.
    Min fläder här hemma har tappat nästan alla blommor efter regnet som kom, kan jag endå använda fläderklasarna till att göra saft på även om dom saknar blommor eller är det försent?

Lämna ett svar till lale Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *