Squashbröd i långpanna

Det här är ett av mina absolut bästa recept. Jag älskar att baka bröd i långpanna, det är så vansinnigt enkelt och smidigt. Med squash i blir brödet extra saftigt.

Ett vackert bröd från en långpanna ligger på en linneduk.
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågflingor
  • 3-4 dl riven och urkramad squash
  • 1 msk honung
  • vetemjöl
  • knappt 1 msk salt
 

Bröden med riven squash i blir sällsynt saftiga och goda. Extra lyxiga och latbakade blir de i långpanna. Jag bakar allt mitt bröd i en hushållsassistent som knådar degen minst 10 minuter. Det här brödet blir bäst då degen är så lös i konsistensen att den nästan kan kallas för smet.

Receptet ger en stor brödkaka i långpanna, motsvarande cirka 20 portionsbröd/frallor.

Gör så här:
Smula sönder jästen i degbunken.
Häll över vattnet och blanda.
Häll i rågflingor, squash, honung och blanda väl.
Häll sedan i vetemjöl lite i taget tills degen fått lagom konsistens. (Du behöver antagligen fylla på mer allteftersom degen knådas eftersom vätska kramas ur squashen samtidigt. Därav är det mycket svårt att uppge exakt hur mycket vetemjöl som används.)
Knåda degen ca 10 minuter, häll i saltet på slutet.
Jäs degen 1 timme.
Stjälp upp degen i en långpanna med mjölat bakplåtspapper i.
Platta ut degen i pannan, med mjölade händer går det lättast.
Lägg över en handduk och låt degen jäsa 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Då brödet jäst färdigt skär du degplattan i ca 20 bitar med en mjölad kniv eller liknande.
Strö lite vetemjöl över degytan. Du kan också strössla på lite veteflingor.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Låt sedan svalna på galler.

Som en variant på långpannebrödet blir det jättefina bröd genom att istället kavla ut plattan på ett bord och stansa ut till exempel runda bröd med ovandelen av ett mjölat glas, eller pepparkaksformar. Dessa gräddas under några minuter i ca 250 grader varm ugn. Med pepparkaksformarna gör jag mellanmålsbröd i former som ungarna tycker är kul.

Squashbrödet är lika gott om det bakas med riven pumpa eller gurka. Om enbart vetemjöl används blir brödet ljust och mycket gott att rosta.

 

Fina bullar av squash ligger på en fin duk.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

30 svar till “Squashbröd i långpanna”

  1. Jessica skriver:

    Har du provat att nattjäsa detta bröd?

    • Anisa Sulemanji skriver:

      Är det någon som vet om det funkar att baka med torrjäst? I normala fall blandar man ju torrjästen med mjölet och ”väcker den”, funkar det lika bra att blanda med råglingorna?

      • Carin Norén skriver:

        Jag skulle blanda torrjästen med lite vetemjöl. Har lärt mig att torrjäst o mjöl ska blandas o stå en stund innan det hälls i degen.
        De andra ingredienserna blir ju liksom vätskan till degen om du förstår hur jag tänker.

      • Mia skriver:

        Jag bakade brödet med torrjäst, använde blandflingor som jag skållade. Det godaste brödet jag ätit på länge 😋😋

  2. Camilla skriver:

    Du nämner att ta vara påsen sista frysta squashen Kan man verkligen frysa squash?

  3. Martina G skriver:

    Det kan man! Jag river och fryser och späder i köttfärssåsen, grytor och bröd.

  4. Rebecca skriver:

    Hej! Nu måste jag tacka så väldigt väldigt mycket för detta recept! Mina kräsna barn tycker att detta är det godaste brödet de någonsin har ätit! Efter smaktestet berättade jag att det var två stora squashar i, och inte ens det höll dem från att vilja ha MER! Fantastiskt :o))

  5. Annakarin Magnusson skriver:

    Jättebra recept! Har gjort det flera ggr. Älskar!!

  6. Carolina skriver:

    Har kall- och nattjäst en variant på detta brödet, använt ca 14 dl dinkelmjöl (hälften grovt och hälften siktat) och det blev bra.

  7. Maria skriver:

    Vilket supergott bröd! Och enkelt! Det ska jag göra fler gånger!

  8. Åsa Säfström skriver:

    Tror du det kan funka med bovete eller annat glutenfritt mjöl?

  9. Pernilla skriver:

    Kanonbröd! Hela familjen älskart! Jag strösslar över lite flingsalt och pumpakärnor!

  10. Helena skriver:

    Jag provade brödet idag, då jag hade tre gigantiska squash att ta hand om. Hade inga rågflingor så jag tog havregryn. Gjorde squashsoppa till. Verkligen supergott ❤️ Tack!

  11. Vivi skriver:

    Kan någon säga ungefär hur mycket vetemjöl? 1liter 2liter? Tack på förhand❣️

  12. Margareta.Gaarder skriver:

    Varför använder du honung istället för socker?

  13. Ingegerd skriver:

    Verkligen gott! Blandar i lite solroskärnor i degen också. Skär den i tre delar på längden, som vi sen skär i skivor. Cirka 1liter mjöl använde jag, skulle jag tippa.

  14. jhn003 skriver:

    Tack för toppenrecept!
    Jag har bytt ut olika ingredienser varje gång och man kan stoppa i vad 17 som helst. Jag har till och med bytt squashen mot en soppa som ingen ville ha! Den annars skeptiska dottern tyckte det var bästa brödet hittills?

  15. Lotta skriver:

    Kan jag använda rågsikt istället för vetemjöl?

    • Carolin skriver:

      Ja. Det går att baka på rågsikt, i detta bröd precis som i andra 😊. Men var medveten om att råg inte har samma jäsegenskaper som vete, brödet jäser inte lika bra och blir mer kompakt. Jag hade bytt ut en del av mjölet mot rågsikt, men behållit en del vetemjöl (vetemjöl special och andra specialmjöl ger ”luftigast” bröd men exv dinkelmjöl är ju mer näringsrikt, jag brukar blanda)

  16. Lotta skriver:

    Som mycket sporadisk bagerska skulle jag ha läst kommentarerna ang en ungefärlig mängd vetemjöl. Tog fasta på att det mer skulle likna en smet än en deg.
    Blev på tok för lös och tunn och degig.
    Smakade trots det och smaken var god. Bara att göra om och hälla i mer vetemjöl denna gång. Kunde stå en ungefärlig mängd som en riktlinje i receptet kanske?

    • C Palm skriver:

      Hade också för lite mjöl, min deg var som sockerkakssmet. Undrar också hur mkt mjöl det bör vara i på ett ungefär. Ser att ngn använt 1 l mjöl ca. Får testa det nästa gång.

  17. Nina Fridén skriver:

    Ojojoj vad gott detta bröd var! Ny favorit & jag som har 10st stora gula squars kvar! Skall riva ner dessa i lagom paket så jag kan baka detta hela vintern.

  18. Annika skriver:

    Jag nattgäster det i kylen. Så det blev ett fantastiskt gott frukostbröd 👌💕. Tack Sara 🌸🌷🌸

  19. Elin skriver:

    Hur stor långpanna använder du?

  20. Kristina skriver:

    Tack för detta recept, så gott och saftigt bröd. Har gjort det flera gånger, senast idag! Jag glömde bort att jäsa det i bunken så det fick jäsa en dryg timme direkt i långpannan istället, blev lika bra 🙂. Så nästa gång hoppar jag över bunkjäsningen. Tack igen!

  21. Katta skriver:

    Älskar detta goda och lättbakade bröd. Jag lägger i 1 dl solrosfrö och 1 dl pumpafrö.

  22. Catharina skriver:

    Går det att byta ut vetemjölet mot något annat utan gluten. Catharina

    • Maria skriver:

      Har bakat det med glutenfritt havremjöl. Jättegott. Såg att någon ovan bytt ut rågflingor mot havregryn och att det blev bra.

  23. Annelie skriver:

    Hej, har idag bakat detta squashbröd i långpanna. Fantastiskt lätt och enkelt och fantastiskt gott. Tack för ett toppenrecept, det kommer nog att komma till frekvent användning, åtminstone om squash och pumpa skörden fortsätter som den börjat 🙂

  24. Brita skriver:

    Nån som prövat att även använda squashvätska istället f vatten?

Lämna ett svar till Camilla Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *