Stekt ris med blandade grönsaker
Stekt ris är en smart rätt som passar utmärkt till den tidiga sommarens läckra grönsaker. Välj dina egna favoritkombinationer eller ta mina!
Ingredienser
- rapsolja
- blandade grönsaker som späd broccoli, sockerärter, salladslök, sparris, brytbönor och färska små morötter.
- kallt ris
- 2-3 ägg
- soja
När vi lagar mat med ris kokar vi lite extra att använda till stekt ris dagen efter. Det är en perfekt rätt för trädgårdens skörd då i prinip alla slags grönsaker kan användas.
Gör så här:
Ansa grönsakerna och skär dem i bitar.
Fräs alla grönsaker hastigt i rapsolja.
Vänd ner riset och stek så det blir varmt.
Knäck 2-3 ägg (lagom till ris för ca 4 personer) ner i riset och rör om.
Smaksätt med soja.
Riset kan också göras med kött eller skaldjur, men vi äter oftast som en vegetarisk rätt.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Fast med ägg blir ju rätten inte vegetarisk. Ta tofu istället!
Jag använder svenska kvarngryn istället för ris. Bättre för miljön. Sedan brukar jag blanda äggen med lite soja.