11. januari 2023

Stekta grönsaker med ingefära och vitlök

Stekta grönsaker borde vara stående på menyn hos hemmaodlaren. Vilken perfekt rätt att göra av det som finns tillhands! Ät som smakrikt tillbehör eller servera med nudlar till huvudrätt.

Stekta grönsaker med vitlök och ingefära blir färgglatt och fräscht på tallriken.
Ingredienser
 • blandade grönsaker efter säsong
 • färsk ingefära
 • vitlök
 • chili
 • olja
 • salt
 • eventuellt glasnudlar

Den här rätten påminner om de stekta grönsakerna man kan få på vissa kinarestauranger, där kocken steker grönsaker som gästen själv valt till sin tallrik. Det är mycket gott att göra hemma och passar särskilt bra för en som har en grönsaksodling. Det är bara att välja grönsaker efter säsong och det blir alltid otroligt gott. Också grönsaker från frysen kan användas.

Det går fint att komplettera med kött, fisk och skaldjur, men marinera och stek då dessa separat så de säkert blir genomstekta.

Gör så här:
Skär alla grönsaker i stora bitar. Det kan till exempel vara broccoli, morotsstavar, lök, purjolök, bönor, majskorn, pak choi, grönkål, vitkål, rättika, tomat med mera. Det går också bra att använda frysta grönsaker.
Lägg grönsakerna i en bunke och häll över en god olja, massor av riven vitlök, riven färsk ingefära och övriga kryddor.
Blanda om och låt stå en stund.
Vill du ha glasnudlar i kokas dessa enligt förpackningen och marineras med grönsakerna.
Hetta upp en panna och stek blandningen på hög värme.

Servera genast, gärna med lite färska, krispiga grönsaker och sweet chilisås till.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Stekta grönsaker med vitlök och ingefära blir färgglatt och fräscht på tallriken.

3 svar till “Stekta grönsaker med ingefära och vitlök”

 1. Mia skriver:

  Så fantastiskt driven du är med dina projekt. Höstanemonerna är verkligen helt magnifika! Jag stirrade mig även blind på Rävsvansarna som är som en riktig färgklick som drar ögat till sig.????
  Å så den helt galet stora odlingen av Nyzerländsk spenat? Den är som en liten häckväxt -Läckert!! Tänk innan man har repat av alla de bladen..så otroligt mycket mat. Jag jublar för & med dig & drömmer om senvåren då jag jädrar ska ut med allt lite tidigare i år! Har laddat upp med fiberduk & ska täcka allt som jag sätter ut här i zon 5. Här ska odlas mat & så Rävsvansar förstås. ???

 2. Anette Knutas Fransson skriver:

  Så gudomligt gott det ser ut. Måste testas. Försöker få in en , minst, vegetarisk rätt i v. Men min man är av den gamla sorten som vill ha sås till allting och chilisås står inte överst på den listan. Lite svårt där..

 3. Irene skriver:

  Har inte så mycket än i min trädgård, men grönkål, svartkål lök, vitlök, frossar jag flitigt i, steker kålen till det mesta allt jag ska äta, så klart ska det bli mer eftersom grödorna blir klara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *