Styrsökakor med äpple

Så fina och goda brödkakor efter recept från Styrsö. Vid alla högtider på öarna åts de med smör och ost. I min variant har jag äpplen till extra saftiga bröd.

Brödkakor med små hål ligger på ett bord tillsammans med tillbehör.
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör
  • en msk honung
  • 5 dl riven äpple
  • 2 dl dinkelmjöl
  • ca 15 dl vetemjöl
  • salt
  • 2 tsk kardemumma

Jag växte upp på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Alla öar hade sina egna recept på brödkakor, vissa med enbart vetemjöl och andra lite grövre. När högtider firades på ön fanns alltid brödkakor med smör och ost till försäljning. Och saft. Det tyckte jag mycket om! Varje år samlades familjer hos vänner med vedeldad bakugn i källaren och bakade enorma mängder brödkakor. Till jul penslades de med sirap utspätt med vatten. Det här är en enkel variant att baka i vanlig ugn, och jag har rivet äpple i mina kakor.

Gör så här:
Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt.
Smula jästen i en degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten.
Häll i äpple, honung och kardemumma och rör om.
Blanda i mjöl och salt och blanda till en slät bröddeg. Justera mjölmängden så att degen blir kladdfri, men inte hård. Mängden beror på hur saftiga äpplena är.
Låt degen jäsa under duk i 45 minuter.
Värm ugnen till 300 grader.
Stjälp ut degen på mjölat bord och dela i till exempel åtta delar, för något större kakor, eller färre för mindre brödkakor.
Kavla ut bröden och lägg på bakplåtspapper. Jäs 20 minuter.
Nagga bröden med brödnagg eller gaffel och stansa ut en rundel i mitten med en mjölad äggkopp eller liknande.
Grädda i ugnen så att brödet får fin färg och låt svalna på galler.

Servera direkt med smör och ost.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

16 svar till “Styrsökakor med äpple”

  1. lycke.yog skriver:

    Måste man inte koka dinkel innan man ska har det i degen?
    mvh Yvonne

  2. Susanne skriver:

    Jättegott! Vi bakade idag och hade till mellanmål, mycket uppskattat av mina små (2, 5, 8 år). Tack för all inspiration och goda recept!

  3. Anna Rocksén skriver:

    Mums filibabba! Tusen tack för detta underbara recept! Så goda! Och lilla bonusbebisbullen som blev av alla mittrundlar gjorde det hela extra förtjusande ? tack!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hi hi, visst är lilla bullen den bästa! Nån gång har jag gjort såna pyttebullar av en del av smeten och ungarna, och jag, har älskat att mumsa dem =)

  4. Eva Olsson skriver:

    Låter gitt, ska jag testa! 🙂 Men ska ugnen verkligen vara på 300 gr...??!?

  5. Mmmm - det så deilig ut! Blir de gode om de fryses også?

  6. Evelina skriver:

    Var hittar du bakplåtspapper som tål 300 grader? På mina står det max 220-250 grader. Jag har varit med om att papperet tagit eld när jag tog ut plåten från ugnen. Inte kul med flygande brinnande papper i halva köket.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Oh, det låter livsfarligt! Helt ärligt har jag aldrig ens kollat gradantalet på bakplåtspapper.... Ett knep är att använda mjöl på plåten istället, bara att strö ut ett lager på plåten. Det hindrar att brödet klibbar fast. Kollade just på min rulle nu och där stod max 220 grader. What? Bullar gräddas ju för sjutton på 250 grader. Så konstigt.

  7. Sudden skriver:

    Går ju att pensla plåtpappret med vatten om det inte är nonstick.

  8. Uswa skriver:

    Låter mumsigt! Ska det vara färska äpplen eller kan man ha i frysta äpplen istället?

  9. Sara Johansson skriver:

    Kanske en dum fråga men är det hel dinkel du menar eller dinkelmjöl?
    Har för mig att man ska koka hel dinkel innan användning i bakning? Men kan ha helt fel 😛

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ursäkta, jag har skrivit alldeles för enkelt =) Någon typ av dinkelmjöl. Har justerat nu. Jag brukar använda grovt, då blir det pyttelite struktur i brödet som är så gott. Lycka till!

  10. Laine Västrik skriver:

    Hur länge brukar du grädda bullarna? Ungefär?

    • Vicki skriver:

      För gräddningstiden följde jag ett recept för rågsiktskakor (tror 10-15 min) och det blev mycket bra. Täckte också med lite neutral olja istf mjöl under jäsningen (i linje med ett ljuvligt kanelbullerecept jag använt där degen täcktes med lite smält smör under jäsningen i bunken). Då behövdes inget extra mjöl till utbakning heller.
      Underbart bröd även efter frysning.

  11. Elias Lindqvist skriver:

    Testade att baka dessa idag och de gjorde stor succe hos familjen 👍🏻
    Lät dem stå och jäsa lite längre än i receptet och gräddades på högsta temp i ugnen med vanligt bakplåtspapper i de få minuter som behövdes utan brand eller trasigt papper😉

Lämna ett svar till Sara Johansson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *