24. juli 2018

Syrlig saft av svartavinbärsblad

Sommar i ett glas. Det är saft från trädgården det! I det här receptet används bladen från vinbärsbusken tillsammans med syrlig citron.

På en sliten trästol står en kanna rosaröd lemonad mitt i en grönskande trädgård.
Ingredienser
  • 2 liter vinbärsblad
  • 3 citroner i tunna skivor
  • 2 liter vatten
  • 2 liter socker
  • 60 g citronsyra

Alla somrar behöver sin saft. Här är en lite mindre söt variant med fin syrlighet som du gör av bladen från vinbärsbusken.

Gör så här:
Varva vinbärsblad med citron i en rostfri bunke eller annan skål. Titta först så att skålen får plats i kylskåpet!
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra.
Häll blandningen över blad och citron.
Täck med en folie och låt stå kallt i 5 dagar.
Sila av saften och fyll upp i flaskor eller burkar.

Saften håller sig en tid i kylskåp, men jag brukar frysa in det som inte dricks upp nästan direkt. Lättast är att frysa i burkar som sedan går att diskas i maskin.

Tips: Låt några bär från frysen dra med bladen så får saften en vacker röd färg.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

11 svar till “Syrlig saft av svartavinbärsblad”

  1. ingunsolli skriver:

    Hei. Er det riktig at du bruker 2 liter sukker? Det var mye 😉

    Mvh Ingun

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja, jag använder 2 liter socker. Det ser ut att vara ungefär vad som är i andra recept jag snabbt googlar. Men så är det ju en saft och inte en syrligare måltidsdryck. =)

  2. francois.lecker skriver:

    Hej - en liten fråga. Hur mäter man 1 l blad? Hur många gram är det? Tack

    • Sara Bäckmo skriver:

      He he. Jag proppar ner blad i ett litermått. Det gör inget om det blir varken för mycket eller lite, här går att höfta ordentligt!

  3. Inger Mari skriver:

    Hei, jeg stusset også over hvor mye sukker det er i forhold til vannmengden. Blir dette kanskje et konsentrat som blandes ut med vann i glasset?

  4. Karin Hofvander skriver:

    Jag och en kompis gjorde en liknande saft en gång i tiden. Fast då ingick inte citroner och smaken blev liknande flädersaft.
    Och så skulle den stå och dra i tre veckor. Lång väntan men gott blev det.
    Den här verkar enklare, kanske provar den.

  5. Åsa Abrahamsson skriver:

    Men, citronsyra är ju gjord av svartmögel! Är det verkligen bra att ha det i saften. Räcker det inte med citronen?

  6. Bea skriver:

    Jag skippar alltid citronsyra, räcker med citron som har konserverande egenskap.

  7. Caroline skriver:

    Hej,
    Jag är dietist har precis börjat följa och ta hjälp av dina råd Sara för att starta upp egen odling hemma, tack för att du finns!
    Vill bara förtydliga till dig Åsa och alla andra som undrar... att svartmögel (Aspergillus niger) kan användas vid jäsningen av kolhydrater för att framställa citronsyra. Efter jäsningen renas färdig produkt för att svartmögel ej ska följa med citronsyran.
    Oftast framställs citronsyra från frukter som är rika på just detta. Man kan läsa mer på: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

    Sverige har en god livsmedelslagstiftning och vanligtvis hårdare livsmedelsregler i vissa avseenden än övriga Europa. Sen är vi alla självklart fria att själva välja vad som passar oss bäst och hur vi vill äta/laga vår mat 🙂 Hoppas att detta ger lite mer klarhet och att vi kan känna oss trygga i våra val.

    Tack för en fantastisk blogg med härliga kommentarer som berikar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *