Syrlig saft av svartavinbärsblad
Sommar i ett glas. Det är saft från trädgården det! I det här receptet används bladen från vinbärsbusken tillsammans med syrlig citron.

Ingredienser
- 2 liter vinbärsblad
- 3 citroner i tunna skivor
- 2 liter vatten
- 2 liter socker
- 60 g citronsyra
Alla somrar behöver sin saft. Här är en lite mindre söt variant med fin syrlighet som du gör av bladen från vinbärsbusken.
Gör så här:
Varva vinbärsblad med citron i en rostfri bunke eller annan skål. Titta först så att skålen får plats i kylskåpet!
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra.
Häll blandningen över blad och citron.
Täck med en folie och låt stå kallt i 5 dagar.
Sila av saften och fyll upp i flaskor eller burkar.
Saften håller sig en tid i kylskåp, men jag brukar frysa in det som inte dricks upp nästan direkt. Lättast är att frysa i burkar som sedan går att diskas i maskin.
Tips: Låt några bär från frysen dra med bladen så får saften en vacker röd färg.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Hei. Er det riktig at du bruker 2 liter sukker? Det var mye 😉
Mvh Ingun
Ja, jag använder 2 liter socker. Det ser ut att vara ungefär vad som är i andra recept jag snabbt googlar. Men så är det ju en saft och inte en syrligare måltidsdryck. =)
Hej - en liten fråga. Hur mäter man 1 l blad? Hur många gram är det? Tack
He he. Jag proppar ner blad i ett litermått. Det gör inget om det blir varken för mycket eller lite, här går att höfta ordentligt!
Hei, jeg stusset også over hvor mye sukker det er i forhold til vannmengden. Blir dette kanskje et konsentrat som blandes ut med vann i glasset?
Ja, det är en koncentrerad saft som går att lagra i flaska.
Jag och en kompis gjorde en liknande saft en gång i tiden. Fast då ingick inte citroner och smaken blev liknande flädersaft.
Och så skulle den stå och dra i tre veckor. Lång väntan men gott blev det.
Den här verkar enklare, kanske provar den.
Men, citronsyra är ju gjord av svartmögel! Är det verkligen bra att ha det i saften. Räcker det inte med citronen?
Citronsyra är ett godkänt livsmedel/livsmedelstillsats. Du väljer själv om du vill äta det eller inte.
Jag skippar alltid citronsyra, räcker med citron som har konserverande egenskap.
Hej,
Jag är dietist har precis börjat följa och ta hjälp av dina råd Sara för att starta upp egen odling hemma, tack för att du finns!
Vill bara förtydliga till dig Åsa och alla andra som undrar... att svartmögel (Aspergillus niger) kan användas vid jäsningen av kolhydrater för att framställa citronsyra. Efter jäsningen renas färdig produkt för att svartmögel ej ska följa med citronsyran.
Oftast framställs citronsyra från frukter som är rika på just detta. Man kan läsa mer på: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra
Sverige har en god livsmedelslagstiftning och vanligtvis hårdare livsmedelsregler i vissa avseenden än övriga Europa. Sen är vi alla självklart fria att själva välja vad som passar oss bäst och hur vi vill äta/laga vår mat 🙂 Hoppas att detta ger lite mer klarhet och att vi kan känna oss trygga i våra val.
Tack för en fantastisk blogg med härliga kommentarer som berikar.
Hej!
Jag undrar..
Förstör man inte busken om man plockar av 2 liter blad, det känns som man plockar av alla blad från busken.
Jag gör dryck av både bär o blad,det blir mer som en juice med mindre socker
Perfekt at prøve denne opskrift, når jeg ved plukning alligevel klipper de grene af med bær på. Sådan forynger jeg solbærbusken (svarta vinbær) hvert år.
Hur kan det bli den färgen på saften. Utan bär 🤔
Hej
Låter så läskande gott; men fick nu se att det är citroner i (allergisk😏) ..tips på något annat..
citronerna har du enbart för smakens skull!?
👋🌹🐝🦋