Tomatsoppa av passerad tomat

Med grädde och passerade tomater får du en ljuvligt len soppa. Försvinnande god! Med egna tomater smakar det lite sommar när du än äter den.

Flera tallrikar med rödorange tomapsoppa, smörgås och creme fraiche.
Ingredienser
  • passerade tomater
  • lök
  • vitlök
  • grädde
  • honung
  • örtsalt
  • smör

Den här soppan är perfekt för dig som har till exempel passerade tomater i frysen, eller massor av tomatsås från sommarens skörd.

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och stek på låg värme i smör tills löken är mjuk. Använd den gryta som soppan ska koka i.
Häll i den passerade tomaten (eller delade färska tomater) och låt allt koka samman. Färska tomaterna behöver koka längre än passerade tomater. Mixa de färska tomaterna till en slät soppa och späd med vatten om det behövs.
Blanda i en skvätt grädde, lite honung och krydda med örtsalt.

Servera med en klick creme fraiche, färska örter, krutonger och smörgås. Gärna nybakat med färskost, eller kanske en gratinerad macka.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Ett svar till “Tomatsoppa av passerad tomat”

  1. Elisabeth Lindahl skriver:

    Soppa på egna tomater är fantastiskt gott. Jag hoppar över passeringen och kör med stavmixern👍😋😋

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *