Torpets gråärtsbiffar

Gråärt är en fantastisk ärt som trivs utmärkt i vårt nordiska klimat. Här är ett mycket användbart recept på vegetariska biffar som du gör med just gråärt.

En tallrik med fina biffar av gråärt.
Ingredienser
  • 50 g finhackad och stekt lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk grönpeppar
  • 3/4 dl ströbröd
  • 100g (ca 1,5dl) grovt hackade kokta gråärtor (om de är torkade behöver de även blötläggas innan kokning)

Det här receptet är ett läsarbidrag från Tina Frödin. Hon skriver "Ärtorna odlar du själv såklart!" och så gissar jag att det blir för de allra flesta. Gråärt är en toppenärt som inte är så vanlig i affärerna, men som borde vara det i våra trädgårdsland. Då är det perfekt att ha sådana här recept till hands. Tack Tina!

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser utom ströbröd och ärtorna, dessa rörs ner sist.
Forma 8 biffar för hand och stek väl.

Använd som burgare i bröd eller till potatismos eller vad man än gillar.

 

Recept: Tina Frödin
Foto: Maria Fors Östberg

 

En tallrik med fina biffar av gråärt.

7 svar till “Torpets gråärtsbiffar”

  1. Mette skriver:

    Hade även i hassselnötter, mums!

  2. Johan skriver:

    Är det verkligen bara 100g ärtor till 8 biffar?

  3. Kristina Thorell skriver:

    Är självförsörjande på gråärter sen ett par år. Då sådde jag ett helt paket köpta nordisk råvara. Ojoj, det blev mycket ärter det! Klippte ner på utbredda gardiner och hängde på tork i växthuset. Sen tröskade jag i omgångar till jul! Jag använder till allé som normalt sätt är köttfärsrätter. Tycker inte man behöver ägg om man mixar ärterna lite finare, då håller färsen ihop bra ändå👍💚💚

    • Anna Barsk Holmbom skriver:

      Vi har odlat gråärtor för första gången i år. De är så förvånansvärt goda färska! Ska testa det här receptet i morgon med kokta, färska ärtor och ser SÅ mycket fram emot det. Smart idé av dig Kristina Thorell om att klippa ner och hänga på tork i växthuset 🙂

  4. Maria skriver:

    Hej!
    Prövade detta recept och lade till ekollonmjöl istället för ströbröd - det blev jättegott!
    När det gäller ekollonmjölet har jag först skalat och sedan lakat ur ekollonen, bytt vatten varannan dag tills vattnet inte längre är missfärgat. Sedan har jag torkat ekollonen och malt dessa till mjöl. Ekollonen smakar inte så mycket i sig själva, men detta blev fantastiskt gott!
    Så alla vi som bor i ekollontrakter - ut och plocka! Det är många som vill åt godsakerna, så det är bäst att passa på! Som tur är finns det ofta så mycket ekollon så det räcker åt både djur och människor. Trevlig höst!

  5. catherine skriver:

    Gråärt ska inte kokas utan malas råa, kolla under falafel med råärt. Då behövs varken mjöl eller ägg. Utsökt smak, Hade saffran i dem....
    https://www.martinservera.se/inspiration/recept/graartsfalafel

Lämna ett svar till Maria Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *