Stäng menyn

Ugnsbakade bönor i tomatsås

Torkade kokbönor är ett underbart inslag i köket. Här är en enkel favorit där de ugnsbakas tillsammans med smakrik tomatsås.

Tre skålar med bakade bruna bönor och persilja på toppen.
Ingredienser
  • 4 dl torkade kokbönor, till exempel borlotto, cannellino eller bruna bönor
  • 5 dl snålröra eller annan kokt och smakrik tomatsås med vitlök och lök
  • chili
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar
  • turkisk yoghurt

Den här enkla rätten görs av bönor och hemkokt tomatsås. Den som odlar själv använder det skafferiet och trädgården har att erbjuda, annars går det lika bra att använda råvaror från butiken. Alla slags torkade bönor går bra att använda, små svart, stora vita, bruna bönor och röda. Ta det du tycker om. På bilden ovan har vi använt vanliga bruna bönor.

Gör så här:
Låt bönorna ligga i blöt i rikligt med vatten över natten.
Koka bönorna i nytt vatten i drygt 30 minuter, eller så lång tid att de nästan är färdiga men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Vattnet ska precis täcka bönorna, inte mer.
Sätt ugnen på 180 grader.
Häll av bönorna, men spara kokvattnet.
Blanda tomatröran med bönorna och chili.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Häll på kokvattnet från bönorna så att det med råge täcker tomater och bönor.
Häll över olivolja.
Baka bönorna i 45 minuter.
Häll upp bönorna i en skål och smaka av med salt och peppar.

På bilden serveras bönorna med en sås av turkisk yoghurt, peppar och lite salt, samt hackad persilja.

Ät gärna bönorna tillsammans med rostat bröd och sallad, eller som tillbehör till en vegetarisk rätt där det behövs lite extra protein. Liksom många andra gratänger och bakade röror är bönorna godast dag två.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *