Soltorkade tomater i ugn

Hemtorkat istället för soltorkat. Hemma i det egna köket fixar du lätt dina egna "soltorkade" tomater i ugnen. Så mycket godare!

Ingredienser
  • 1-1,5 kilo tomater
  • 1 tsk salt
  • 10 vitlöksklyftor
  • ev lite chiliflingor
  • ca 4 dl olivolja
  • färska örter - basilika, timjan och rosmarin

Soltorkade tomater är både goda och användbara i köket, och dessutom väldigt hållbara. Här i norr är funkar det bättre att torka tomaterna i en helt vanlig köksugn och det blir precis lika gott - om inte godare. Receptet ger cirka fyra-fem mindre burkar.

Gör så här:
Sätt ugnen på 100°C.
Skölj och halvera tomaterna.
Lägg tomaterna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
Salta lätt - gärna med något gott grönsakssalt.
Torka på nedersta valsen i ugnen i 4-5 timmar, glänta lite på ugnsluckan (sätt en träsked emellan).
Ta ut plåten efter halva tiden och tryck ut vätska ur tomaterna.
Låt tomaterna svalna och lägg dem i steriliserade glasburkar.
Skala och halvera vitlöksklyftorna och blanda med tomaterna.
Lägg ner örter och chili efter egen smak.
Häll i olja så det täcker och sätt på locket.
Förvaras svalt.

Beroende på ugn och tomatstorlek kan torkningstiden variera. Håll lite koll så att de inte blir brända!

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

7 svar till “Soltorkade tomater i ugn”

  1. lena-pettersson51 skriver:

    Är du inte rädd för botulism när du lägger in i olja

  2. Ellinor Jansson skriver:

    Vitlöken innehåller vatten så då finns det risk för botulism. Hoppar ni över vitlöken eller använder torkad så bör det vara riskfritt.
    Botulism är en bakterie som utsöndrar ett gift. Bakterien lever i syrefrimiljö men den behöver vatten för att leva.
    Mvh Ellinor

  3. Anna skriver:

    Men jag som vill göra ett gäng nu och förvara under vintern månaderna. Finns det nåt sätt att undvika botulism?
    Låter ju fruktansvärt!!
    Kan jag ugnstorka vitlöken? Frysa in?

    Tack 🙏💓🥰

    • Nilsson Erica skriver:

      Nu är ju detta ett år efter din fråga. Men du kan torka massor, frysa in och sen ta fram det du beräknar går åt inom några dagar och lägga in i olja då.

Lämna ett svar till lena-pettersson51 Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *