Ullas saffranskaka
Att baka med saffran – kan det bli mer adventsstämning? När kökets fylls av dofter från min mammas saffranskaka vet alla barn att snart är det jul.

Ingredienser
- 4 ägg
- 3 dl socker
- 7 msk kokt vatten
- 3 dl mjöl
- 3 tsk bakpulver
- 0,5 g saffran
- russin
- Dekoration/tillbehör:
- florsocker
- saffran
- hallon
Den här saffranskakan bakar min mamma varje år och den återkommer alltid i juletid. Varje år svär Ulla över att russinen sjunker till botten på kakan istället för att så att säga sväva i själva kakan. Men det är så den här kakan är.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Mortla saffran i lite socker och häll i smeten.
Blanda i övriga ingredienser (vatten, russin, mjöl, (bakpulver utrört i mjölet) och vispa till en slät smet.
Smörj en önskad form och "bröa", alternativt använd strösocker eller mannagryn som alternativ.
Häll smeten i formen och grädda ca 45 minuter.
Lägg kakan på ett fint fat och låt svalna.
Sikta över florsocker och lägg lite torkad saffran på toppen som dekoration.
Kakan är god att äta bara som den är, men jag tycker om att äta den tillsammans med tinade bär och en klick grädde för extra festlig stämning till adventsfika. Körsbär till är superlyxigt, men hallon, blåbär och björnbär funkar också fint.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Inget smör i kakan?
Blanda russinen med mjölet innan du tillsätter ingredienser så lägger sig inte russinen i botten. Ninnie
Det här kanske är självklart men eftersom mamma Ulla svär.... ? Mamma och mormor har lärt mig att russin, suckat (som jag använder) till vår julsockerkaka måste rullas i mjöl annars sjunker dom. För mig stämmer det, kanske för Er också? ?
Hi hi, det ska jag genast prova!!! Tack =)
Verkar vara en jättegod kaka. ?. Har ännu inte provat att baka denna kaka men min erfarenhet är att som tidigare inlägg så bör man nog russinen blandas i bakpulver- mjölblandningen. Då är är det lättare att russinen fördelas jämt i kakan och inte hamnar på botten på kakan.
Den ska jag baka till imorgon. ? Varför kokt vatten? Menar du att det ska vara kokhett när man tillsätter det?