Ullas saffranskaka

Att baka med saffran – kan det bli mer adventsstämning? När kökets fylls av dofter från min mammas saffranskaka vet alla barn att snart är det jul.

En vackert rund saffranskaka tillsammans med florsocker och jultillbehör.
Ingredienser
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 7 msk kokt vatten
  • 3 dl mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • russin
  • Dekoration/tillbehör:
  • florsocker
  • saffran
  • hallon

Den här saffranskakan bakar min mamma varje år och den återkommer alltid i juletid. Varje år svär Ulla över att russinen sjunker till botten på kakan istället för att så att säga sväva i själva kakan. Men det är så den här kakan är.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Mortla saffran i lite socker och häll i smeten.
Blanda i övriga ingredienser (vatten, russin, mjöl, (bakpulver utrört i mjölet) och vispa till en slät smet.
Smörj en önskad form och "bröa", alternativt använd strösocker eller mannagryn som alternativ.
Häll smeten i formen och grädda ca 45 minuter.
Lägg kakan på ett fint fat och låt svalna.
Sikta över florsocker och lägg lite torkad saffran på toppen som dekoration.

Kakan är god att äta bara som den är, men jag tycker om att äta den tillsammans med tinade bär och en klick grädde för extra festlig stämning till adventsfika. Körsbär till är superlyxigt, men hallon, blåbär och björnbär funkar också fint.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

6 svar till “Ullas saffranskaka”

  1. jeanette skriver:

    Inget smör i kakan?

  2. Ninnie Edheimer skriver:

    Blanda russinen med mjölet innan du tillsätter ingredienser så lägger sig inte russinen i botten. Ninnie

  3. Mette Johansen skriver:

    Det här kanske är självklart men eftersom mamma Ulla svär.... ? Mamma och mormor har lärt mig att russin, suckat (som jag använder) till vår julsockerkaka måste rullas i mjöl annars sjunker dom. För mig stämmer det, kanske för Er också? ?

  4. Marianne Rönnmark skriver:

    Verkar vara en jättegod kaka. ?. Har ännu inte provat att baka denna kaka men min erfarenhet är att som tidigare inlägg så bör man nog russinen blandas i bakpulver- mjölblandningen. Då är är det lättare att russinen fördelas jämt i kakan och inte hamnar på botten på kakan.

  5. Katinka skriver:

    Den ska jag baka till imorgon. ? Varför kokt vatten? Menar du att det ska vara kokhett när man tillsätter det?

Lämna ett svar till Katinka Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *