Vardagsbröd med pumpa

Det här är ett härligt vardagsbröd att baka ofta. Med riven pumpa i degen kommer de stora frukterna till användning och ger fin smak.

Pumpabröd i form av frallor på ett bakplåtspapper
Deg
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 5 dl riven pumpa utan skal
  • 4 dl rågmjöl
  • vetemjöl till färdig deg
  • 2 tsk fänkålsfrön (eller några msk hackad färsk blast)
  • 1 msk salt

Bröd som innehåller rivna grönsaker blir mustiga och spännande. Pumpor är ofta stora och kan användas till flera maträtter. Fruktkött som blir över kan rivas och frysas för att användas till pumpabröd vid senare tillfälle.

Gör så här:

Lös jästen i degvätskan.
Blanda i den grovt rivna pumpan, mjöl och fänkål. Hur mycket mjöl som används beror helt på hur fuktig pumpan är. Degen ska vara smidig men inte klibba för mycket.
Arbeta degen ca 10 minuter i maskin (eller så länge du orkar för hand) och avsluta med att ha i salt.
Jäs knappt en timme.
Rulla 30 portionsbröd, 2 limpor eller 4-5 mindre frukostbröd och låt jäsa under duk på plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
Grädda portionsbröd ca 8 minuter i 250 grader, frukostbröd i 200 grader under ca 20 minuter och limpor i cirka 30 minuter.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Ett svar till “Vardagsbröd med pumpa”

  1. susanna_renkert skriver:

    Brödet blev gott med en fin rågton. Jag hade bara i två tsk salt vilket var lagom för mig och bakade ut som långpannabröd vilket funkade bra.

Lämna ett svar till susanna_renkert Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *