Varm smörgås med ädelost, lök och mjölksyrad morot

Vi älskar smörgåsmat! Med grönsaker från trädgården blir en macka på surdegsbröd faktiskt en riktig toppenmåltid när tiden eller fantastin saknas.

På ett marmorbord ligger två rejäla mackor med pålägg i färgerna orange, grönt, ljusgult och lila.
Ingredienser
  • surdegsbröd
  • smör
  • mjölksyrade morötter
  • lök, gärna röd
  • god ädelost

Varma mackor kan varieras i oändlighet och är enkel snabbmat när fantasin tryter. Den här varianten gör jag helst på surdegsbröd. Det blir en riktig saftig, men ändå krispig smörgås efter att ha gratinerats i ugnen. Smak-kombinationen med ädelost, lök i klyftor och mjölksyrad morot måste du bara prova! Just mjölksyrade morötter blir faktiskt god på de flesta varma bröd.

Gör så här:
Värm ugnen till drygt 200 grader.
Skiva brödet.
Bred på smör.
Lägg på knappt en matsked mjölksyrade morötter per smörgås, klyftor av färsk lök (gärna röd) och några skivade bitar god ädelost.
Gratinera i ugnen tills smörgåsen får färg.

Servera med en god blandad sallad av blad efter säsong. De mjölksyrade morötterna i sig innehåller nyttigheter så det räcker en lång väg. Det är smart snabbtmat, det!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

3 svar till “Varm smörgås med ädelost, lök och mjölksyrad morot”

  1. Rosmarie Jiveborn skriver:

    Åh, det låter och doftar supergott! ?? Måste lära mig fermentera grönsaker! Men undrar, måste mjölksyrade grönsaker alltid förvaras i kyl? ??

  2. Kerstin skriver:

    Detta har blivit min absoluta favorit av varma mackor och också fått mig att upptäcka mjölksyrade morötter. Lätt att göra och så gott!

  3. Carina Sjöberg skriver:

    Låter gott! Men hur gör man mjölksyran morötter?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *