Vitlökssalt med chili
Det är enormt lyxigt och gott med läckra grönsakssalter gjorda av egen skörd. Eller från affären såklart! Gör gärna lite extra och passa på att ge bort.
Ingredienser
- 4 dl skalade vitlöksklyftor
- 1-2 små mogna jalapenos eller annan mild chili
- 0,5 dl finkornigt salt
Alla grönsaker, eller tja, all mat överhuvudtaget, blir lyft av ett riktigt gott salt. Vi gör grönsakssalt av en massa olika slag, det är ett toppensätt att både använda grönsakerna från trädgården och att få med massa nyttigheter som krydda till maten. Vitlök och chili är en klockren kombination som fungerar utmärkt i ett salt.
Gör så här:
Mixa alla ingredienserna med stavmixer till en slät smet. Tillsätt lite vatten om smeten blir för fast.
Bred ut massan på rundlar av bakplåtspapper och torka i torkapparat eller i ugn. I ugn ska värmen vara max 50 grader och luckan lite på glänt för att vädra ut fukt.
Då smeten torkat till en hård kaka mixas den till ett fint pulver.
Prova gärna saltet till snabbstekta tomater eller en fiskrätt. Mycket smarrigt!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
4 dl vitlök?
Tänkte göra det här men undrar också om det ska vara 4 dl eller 4 st vitlöksklyftor. Passar på att tacka också för alla tips och den kunskap du delar med dig av. Så glad att jag hittat din blogg.
Hej Inger!
Har du kommit fram till om det är 4 klyftor eller 4 dl?
Hälsningar, Carola
Jag undrar också över mängden vitlök i saltet 4 dl eller 4 klyftor?
4 dl.
Blir det inte samma effekt om man torkar den skivade vitlöken o chilin för att sen mixa med saltet! 🤔 Tycker att det här verkar mer omständigt! Lättare att torka på myggnät än på papper i torken!
Och 0,5 dl salt? Ska det inte vara liter?
Håller på med det här saltet nu och det ska vara 0,5 dl salt i. Annars lär du inte kunna använda det. Det är skjuts i det!