04. april 2016

Redan tomater i fönstret

Några tidiga plantor av en liten busktomat sprider härlig doft på verandan. Och redan har de första plantorna satt fina små tomater som växer lite för var dag som går.

På vår veranda trängs nu ett gäng lite större plantor. Jag fönsterodlar inte mycket men kan inte låta bli att ge lite plats åt bland annat en riktigt tidig sådd av tomater. Det höga nöjet i att kunna skörda några mumsiga frukter innan det blivit skörd utomhus eller i tunnelväxthus lockar.

Sorten jag odlar i år, liksom förra året, är en liten kruktomat som heter 'Vilma'. Den ger små plantor som blir ungefär 40 centimeter höga bara, vilket passar bra när de stå i fönster. Blir plantorna fina växer det ordentligt med tomater på dem också. Jag har provat att fönsterodla andra sorter med men tycker att andra busktomater tagit så stor plats att de gett väl mycket jobb.

 

En bricka med plantor på en solig veranda.

Sex plantor i olika storlekar står i ett tråg och växer till sig. 'Vilma' blir en knubbig plana med många små grenar som bär frukt.

 

Sådd i januari
Den som har extraljus till sina plantor kan förstås odla dem i princip hur tidigt som helst, eller snarare hur sent som helst föregående år. Själv nöjer jag mig med att så alldeles i början av året och håller plantorna under extraljus i rumstemperatur fram till början av mars. Då börjar sådder av annat fyllas på som behöver extraljuset bättre och dessutom har tomaterna blivit så höga att de ändå inte får plats på min begränsade upplysta yta. Då får de maka på sig och klara sig bäst de kan i verandans fönster. Det brukar gå fint.

De här plantorna skämmer jag bort ganska ordentligt, med allt annat än just ljus. Jag planterar om dem lite oftare än andra tomatplantorna och är noga med att plantera ner stjälkarna ordentligt i nya krukorna så att nya rötter bildas och plantorna blir kraftiga och fina. Jag vattnar plantorna lite varje dag. Och så gödslar jag. Oftast med svagt kissvatten, någon gång per vecka, fram till dess att tomaterna börjar få färg. I år har jag för första gången provat att vattna med lakvatten från Bokashi-komposten, det ska bli spännande att se hur det blir.

 

Gula blommor på en grön tomatplanta.

De små blommorna behöver ingen hjälp på traven för att pollineras.

 

Verkar vänja sig vid ljuset
Plantorna står som sagt i fönstret men skyddas inte på något särskilt sätt från starkt solljus. Eftersom de fått vänja sig vid tilltagande dagsljus och sol i flera veckor verkar de inte ta någon skada alls. Det är på ett helt annat sätt tycker jag med plantor som stått i skyddad miljö under extraljus, de är mer känsliga om de ställs i starkt solljus i ett fönster och får lätt skador på bladen.

'Vilma' kräver ingen uppbindning, de blir små krukväxter som klarar sig själva. De behöver inte heller tjyvas, alltså att sidoskotten tas bort, utan växer i sin takt utan nåt särskilt. Och de klarar pollineringen helt själv. Eventuellt ruskar jag lite på plantorna då de börjat blomma för att bättra på pollineringen något. Det är allt.

När jag kan skörda beror helt på hur plantorna haft det och hur jag lyckats ta hand om dem. Jag hoppas kunna norpa de första tomaterna i maj i år. Plantorna får stå inomhus tills jag tröttnar på dem, då åker de ut. Barnen har första tjing på ett gäng till sina pallkragar, de här små plantorna är lätta för dem att ta hand om.

Har du tips på fler bra kruktomater att odla i fönstret?
/Sara Bäckmo

 
15 svar till “Redan tomater i fönstret”

 1. Issa Ahlbaum skriver:

  Venus en gul knubbig kruktomat som är god.

 2. Josefin skriver:

  Lyxigt! Mina Tina Tim ör fortfarande bara någon DM höga men ska resta detta med mycket omplanteringar och näring!

 3. Eli Wigrup skriver:

  Jag brukar också odla "Tiny Tim", fast utomhus, men tycker den verkar stämma in bra på beskrivningen av din "Vilma": Låg och tät buske, inget tjyvande, ingen uppbindning, och riklig skörd. Kanske inte VÄRLDENS godaste tomat, men helt klart odlingsvärd. Skulle säkert funka bra i verandafönster, om man nu har lyxen att ha ett sådant 😉

 4. Pernilla skriver:

  Blir det någon lukt när du gödslar med guldvatten? Har också mina inomhus på fönsterbrädan. Betydligt mindre än dina men så har jag heller inte börjat gödsla dem.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, ingen lukt. Jag späder vattnet så svagt och vattnar istället ofta. Funkar fint till alla typer av inomhusplantor. /Sara

 5. Carola skriver:

  Har stora fönster i söderläge så jag odlar Maskotka en av mina favoriter, dock lite större variant i kruka på golv. Försökt mig på Tiny Tim men tyckte inte den var god nog. Även här ett tiotal gröna frukter nu. Får prova Vilma nästa år!

 6. Benni skriver:

  Det jeg alltid savner, når salaten ute er høsteklar, er tomater. Jeg har i år, som du, sådd pottetomat som jeg har i vindu.
  Jeg sådde 11. januar sorten Ruby Red som blir ca 40 cm høy. Den blir kraftig i voksemåte og trenger ikke støtte. På 2 planter har jeg hittil 35 - 40 tomater, som kommer til å bli spisemodne i mai. I tillegg har jeg 4 planter som ble sådd i februar. Å så pottetomater vil jeg fortsette med - genialt med størrelsen inne. Jeg vil prøve Vilma neste år - har hørt mye bra om den sorten.
  Chili og minipaprika er også greie planter å ha inne i vindu til det blir ok temperatur ute.
  Har du forslag på en argurktype som kan dyrkes inne? Savner også selvdyrket agurk tidlig.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det finns ett stort utbud av riktigt tidiga gurkor. Jag brukar odla en typ av gurka som kallas Beit Alpha och som gett fin skörd inomhus. I år odlar jag en pytteliten druvgurka som heter Vert petit de Paris och som ger tidig skörd i växthus. Eftersom frukterna blir så väldigt små tänker jag mig att de mognar snabbt inomhus också. Beit Alpha är en slags vanlig slanggurka fast skördas när den är cirka 15 cm lång. Mycket god. /Sara

 7. Benni skriver:

  Takk for tips. Ja, jeg kjenner Beit Alpha. Den hadde jeg både i fjor og jeg har den i år også. Men den trives antagelig ikke hos meg. Noen planter stopper simpelthen å vokse og så leverer de mange hannblomster og lite hofrukter.
  Fikk bare 5-6 agurker på 2 planter i fjor. Gode var de. Jeg får mye bedre til typene Max og Marketmore, men de er for store til å ha inne. Jeg skal forsøke drueagurken. Tusen takk.

 8. Jag odlade både Vilma och Minibell förra sommaren. När jag skulle ta fröer kände jag inte skillnad på dem så nu vet jag inte om jag sått Vilma eller Minibell i år. Båda jättefina i en kruka på fönsterbrädan.

 9. Lena Lindberg skriver:

  Trivdes tomaterna Vilma med Bokashilakvattnet?

 10. Camilla skriver:

  Var köper man sorten Wilma? Har inte hittat frö ännu. Camilla

 11. Elin H skriver:

  Har du tjuvat Vilma och planterat tjuvarna någon gång? Vi gjorde så i år och känslan är att de blir än mer kompakta och lågväxande. Om du testat, har du samma erfarenhet?
  Mvh

 12. Malin Matslova skriver:

  Fråga från oerfaren tomatodlare: kan man slå ihop ett gäng småplantor i större kruka vid utplantering så småningom eller är det en planta per kruka som gäller?
  Jag har drivit upp små fina plantor nu som ska planteras om i var sin kruka som ett led mot utplantering. ( Frö från Impecta, köpt på Plantagen).

 13. Anna skriver:

  Jag tycker mina Wilmor börjar bli lite höga nu och de grenar sig inte ännu. Toppar du dem något?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *