Rensar ogräs i köksträgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Rensar ogräs i köksträgården

Tänk om jag klarar att rensa i köksträdgården en gång per månad?!? Starten på mitt nya fokuserade rensarliv har varit toppen och jag gläds åt helgens arbete.

En köksträdgård med blommande gräslök.

I år är jag sen med att klippa ner gräslöken. När inget annat blommar vill jag njuta av den så länge det går. Imorgon efter att Ida varit och filmat ryker den dock.

 

Just nu håller jag på att bekanta mig med den ogräs-strategi jag gjorde förra sommaren. Efter några småbarnsår då jag tillåtit mig att av praktiska själ tulla lite på principerna. Jag har inte täckodlat alla ställen lika flitigt och inte eller haft tid att rensa ogräs där det fått fäste. Det är varit lite trist att se hur delar av odlingen tagits över av ogräs.

Några rejäla satsningar har satt stopp för en del av invasionen. Till exempel var det guld värt att täcka alla gångar i varma kvarteret vid stenmuren med träflis (hur det såg ut innan kan du se här) och göra den nya pallkrageodlingen på lastpallar, istället för att brottas med ogräset och känna mig ledsen över att inte ha tid och ork till att få det som jag vill.

 

Inspiration

Förra sommaren fick jag fin inspiration av både min vän Ninnie Edheimer och täckodlingsidolen Börje Remstam.

Ninnies strategi är att konsekvent rensa sig igenom hela (!!!) trädgården två gånger om året, om jag minns rätt. Oftast gör hon detta inför trädgårdsvisningar.

Börjes strategi är att allt dumpa allt som kan fröså sig, både ogräs och odlade växter, utanför tomten.

Utifrån detta började jag klura på om jag skulle göra någon slags strategi för Skillnadens. Och hur skulle den se ut? Jag delade några tankar om detta i min podd och om du vill lyssna på avsnittet kan du göra det här.

 

Kvarter för kvarter

Nu har det gått några månader in på den varmare delen av året och jag har försökt vara hyggligt konsekvent med att tänka på ogräs. Helt ärligt har det hjälpt lite att jag plockat sniglar flera timmar om dagen. Ibland har jag tagit lite ogräs samtidigt.

Men i huvudsak har jag tänkt att jag ska göra som Ninnie. Och rensa hela köksträdgården på en och samma gång. Tills det är klart. Hela trädgården är stört omöjligt att gå över, den är ju ett enda stort kaos. Det är bara mina odlade delar som är överblickbara och här lägger jag mitt krut.

 

Vy över köksträdgården med träd i portaler.

Rödbetorna odlar jag tillsammans med sparris i år. De äter inte sniglarna. Blasten fyller ut så fint mellan sparrisen. Än så länge har jag inte täckt här med gräsklipp, men det kommer.

 

Vy över köksträdgården med betesdjur i bakgrunden.

Alla bäddar för rotsaker är utan täckmaterial i år. Som du ser saknas massor i raderna av morötter och annat. Snigel-asen har förstört mycket. Om de inte ätit upp skulle alla morötter från vintersådden varit färdiga för två veckor sedan.

 

I fredags började jag. Jag brukar gå upp vid fem, halv sex på sommarmornarna när familjelivet tillåter och dona i trädgården innan frukost. Och nu har jag alltså lyckats rensa mig igenom näääääääääästan hela stora köksträdgården. Så jävla nöjd! Jag har konsekvent betat mig igenom köksträdgården uppifrån stenmuren och ner. Rensat runtomkring kvarteret, i alla bäddar, runt odlingslådor. Gångar.

Sen kom regnet, förstås, och jag har i skrivande stund ett kvarter kvar, samt de yttre kanterna mot beteshagen. Den skulle vara plättlätt att ordna, men min röjsåg strejkade. Och sen kom nytt regn. Ska se om jag kan starta någon av våra andra apparater idag och åtgärda saken.

 

Närbild på lila kronärtskocka.

Ur täckmaterialet höjer sig nu den lila kronärtskockan som övervintrat sedan förra året. Har glömt vilken av de lila sorterna detta är.

 

En planta med lila kronärtskocka och gröna flikiga blad

Kronärtskockans blad liknar tistlar. Jag har massor av tistlar och har fått tänka till lite innan jag drar upp. Man vill ju inte få med en sån här planta!

 

Men, hur har du rensat tidigare, kanske du undrar? Innan Loa föddes 2016 hade jag helt ärligt inte särskilt mycket ogräs. Och jag hade mer tid. Jag tänkte aldrig på att jag behövde rensa och hade aldrig särskilda dagar för att rensa. Jag drog upp det jag råkade passera och mer än så var det inte. Hela kvarter täckodlades så himla flitigt att ogräset kvävdes eller aldrig fick fäste. Dit ska jag ta mig nu igen.

Problemet nu är bara att jag har betydligt fler sniglar, just i år. Och att jorden efter de slappare åren, innehåller betydligt fler ogräsfrön. De ligger vilande i jorden och när förutsättningarna är rätt så gror de. Till exempel gror de vilt och glatt när täcket avlägsnas eller försvinner och jag eller någon annan bökar i jorden.

Till nästa år är min strategi att försöka återta mitt sätt att så i strängar mellan täckmaterialet, snarare än att avlägsna hela täcket inför sådd. Det har funkat väldigt bra tidigare att göra så, men på grund av ogrässituationen har jag valt att skrapa bort täckmaterialet i rotsakslandet inför sådd, för att sedan kunna rensa. Det låter kanske kontraproduktivt, men är effektivt i huvudsak för att aktivt kunna rensa bort våtarv.

 

Närbild på en täckodlad bädd med halm på toppen

Alla bäddar som täckodlas har minimalt med ogräs. I djupbädden bredvid staketet (där jag lagt ogräs på toppen) har jag täckt med färsk hästskit och halm. Här odlar jag kokbönor, squash och jordgubbar.

 

Lila blommor på var sida om en gång.

Förra året flyttade jag kantnepeta att sällskapa med myntan här i gången. När äppelportalen är lite fylligare kommer det se så fint ut. I år ska jag försöka plantera något bortom portalen som kan ge något fint att vila ögat på, om man skulle råka kräla på marken i just den här positionen och kasta ett öga åt det hållet... he he.

 

En sak i min strategi som jag inte kunnat förmå mig till, är dock att följa Börjes råd om att dumpa ogräset utanför tomten. Det skär i mitt odlarhjärta att göra det. Allt detta gröna fina material är ju näring till min jord, även om det skulle innehålla en del ogräsfrön (det mesta ogräset lyckas jag ta innan det går upp i frö). När ogräset bryts ner omvandlas det till mylla av småkrypen.  Tidigare har jag använt ogräs med jättefint resultat i täckodlingen, men nu när jag på ett sätt måste börja från scratch vill jag inte riskera ordningen igen.

När jag rensade i höstas lade jag allt ogräs i nya pallkrageodlingen. Det är jättebra! Men nu är de fulla. De stora korgarna har jag därför tömt på mitt staket av ris. En idé sedan tidigare är att om några år kunna använda staketet och plantera i, när det säckat ihop lite mer, och då passar ogräset fint. Och sedan har jag faktiskt fuskat och lagt ogräset i gångar mellan bäddarna. Där torkar det upp, förhoppningsvis innan det fröat av sig, och blir lite som en minikompost. Jag täcker med lite löv eller halm och nästa vår är allt jord. Då kan jag krafsa upp det på bäddarna igen.

 

Tips

  • rensa ett kvarter/område färdigt
  • skygglappar på - gör inget annat
  • sitt ner och rensa för att spara ryggen
  • ha många handskar så du kan byta de blöta
  • ha en tydlig plats att dumpa mycket ogräs på

 

Vy över köksträdgården med en röd byggnad i bakgrunden.

För mig syns stor skillnade i både landen och gångarna nu när jag rensat. Tajmingen var perfekt - innan störtregnet. Nu är det bara att vänta på explosionen av växtlighet.

 

Summa summarum efter denna lilla insats. Jag är mycket nöjd med arbetet och att jag lyckades hålla fokus så bra! Nu vet jag att jag orkar igenom hela köksträdgården på några arbetspass under till exempel tre dagar. Då har det ju också varit helg och utöver att rensa i min egen trädgård har jag också fixat ett midsommarfirande, varit på badstranden, sovit i lilla huset med barnen, rensat byns lökodling, skurat sovrumsgolv och flyttat om inomhus och sånt där annat som ska göras. Ändå blev det rensat. Faktiskt också i tunnelväxthuset, även om du inte ser det i bilderna just här.

En skön känsla efter rensningen är: Jag klarade det!!!! Jag är superbra!!!!
/Sara Bäckmo

22. juni 2020