15. december 2016

Min älskade rödkål

Att strimla en egenodlad huvudkål på fyra kilo ger inspiration inför nästa års kål-äventyr. Jag bara måste odla mer!

Den ser lite tilltufsad ut. Men ytan är inte allt. Att ha en drös rödkålshuvuden liggandes vid den här tiden på året är lite som ett glädjepiller. Jag går förbi de stora lila klumparna i farstun och gläds åt allt gott vi kan göra med dem. Vinter och rödkål är en utmärkt kombination.

Just de här plantorna såddes förra vintern i en av vintersådderna i plastback. Vid det här laget har jag glömt bort vilken sort det är, men jag gissar mig till 'Amager 304' från Nordgen. Den har gett fin skörd i flera år.

 

Ett fint lila kålhuvud i landet.

I landet är de stora, tunga kålplantorna riktiga smycken. Jag älskar att stå och titta på växterna, som var och en är alldeles unik.

 

I år har jag inte odlat någon tidig sort rödkål utan bara satsat på en sen, lagringsduglig sort. Vi har nämligen så mycket annan kål att äta tidigare på året att det inte känns nödvändigt att odla både tidig och sen rödkål. Ja, förstås odlar jag ju gärna den röda spetskålen 'Kalibos', men det är ju en spetskål så den räknas inte hit.

Alla plantorna har stått i en täckodlad bädd i kålkvarteret. De har fått gott om täckmaterial hela säsongen och varit kanonfina hela året. Lustigt nog drabbades de inte alls så illa av varken fjäril, mal eller mördarsniglar. Däremot är åkersniglarna ett ständigt gissel. Så här gör jag för att minska angreppen av sniglar:

 

 

Föredrar röd framför vit
Vintertid tycker jag att rödkål är den härligaste huvudkålen, framför både vitkål och spetskål. Den är så färgglad att jag alltid blir på bra humör när jag använder den. Oftast blir det färsk i sallad, coleslaw eller liknande, möjligen gratinerad.

De lagringsdugliga kålhuvudena tål lite latmanshantering och jag behöver inte vara så noga med att skörda dem exakt si eller så i tid. Det blir när det blir. Jag skördade alla huvuden i november efter några frostnätter. Sen har de faktiskt fått ligga utomhus längs husväggen till bara för några dagar sedan. Vi har haft minusgrader i perioder uppåt en vecka ungefär och kålen är fortfarande fin. Visst, några av de yttersta bladen tar jag bort om de blivit dåliga, men innanför är det bara läckert krispiga blad kvar. Förra året lät jag rödkålen ligga i tunnelväxthuset fram till nyår. Funkade jättefint!

 

En rad rödkål i köksträgården

Till vänster i bild syns raden av rödkål. Jag älskar att se den vackra färgen på rödkålens blad.

 

Läckrast just nu...
...är rödkål strimlad i mandolin som blandats med lite yoghurt eller keso och rivet äpple. På surdegsbröd. Älskar't!

Jag vet att många är nyfikna på kål och vill veta mer. Det är svårt att tipsa om vart och ett av alla inlägg jag skrivit under åren, men du hittar dem under taggen kål här på bloggen (klicka på blå texten, det är en länk). Tips och inspiration finns också på YouTube.
/Sara Bäckmo

5 svar till “Min älskade rödkål”

  1. Astrid skriver:

    Jag fundera mycket på förvaring, det är nog min största tveksamhet till att odla i större mängder. Jag antar att man lär sig med tiden, men just nu känns det som rejält okänd mark. Men jag ser fram emot nästa år, nu har jag stora (för mig) frilandsytor, ett växthus som ska inredas och en hel del frön att testa loss med. Här ska odlas!

  2. Martina skriver:

    Hej!
    Odlade broccoli för första gången i somras, hade missat att man ska täcka de och spraya de bara lite såpa vatten på plantorna när de blev angripna av kålmal, och jag fick stora fina broccolihuvuden. Men när jag skar upp broccolin hittade jag flera larver i den och därför slängde jag broccolin. Jag undrar hur får du bort larver i broccolin? Eller är du inte så äckelmagad? Är det samma om man odlar t.ex. vitkål att larverna kryper in i kålhuvudena. Vi äter massa vitkål på vintern (köpt då) älskar coleslaw i denna familjen så hade gärna odlat egen vitkål, men jag fixar inte larver i maten

  3. Renate skriver:

    Jeg lurer på hva jeg kan dyrke i min doble pallekarm som i fjor hadde mais og litt bønner og erter. Finner ikke mais i rekkefølge i noen av mine bøker. Takknemlig for svar

  4. My skriver:

    Renate: Hej, dränk broccolin i en bytta med vatten och en skvätt ättika. Låt ligga en stund så kryper sniglar och larver ut.

  5. jonas skriver:

    rödkål är nr1 i min kost.jag äter 8st rödkålshuvud per månad.jag mår jättebra.jag älskar rödkål och dessa fina färg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *