Rosa vinbär - en favorit bland bären - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Rosa vinbär - en favorit bland bären

Har du hört talas om rosa vinbär? Den här sorten heter 'Pink Champagne' och är en favorit både hos barnen och mig. Bären är söta och goda, både färska och efter att ha varit frysta. En favorit till pannkakorna.

Närbild på rosa vinbär i stora klasar på en buske.

De vackra vinbären hänger i kluster med många klasar. Där bären skymts av blad är de blekare i färgen.

 

Det finns vinbär och det finns vinbär. Ända sedan jag såg sorten med rosafärgade, närmast genomskinliga bär, hos odlarvännen Anette Nilsson på Boäng, har jag varit förtjust i busken. Jag är överlag rätt svag för rosa och tycker det är en färg som gör sig så fint i trädgården, mot gröna bladverk, husets röda fasad och de mer naturfärgade detaljerna i risstaket och träflis. En vinbärsbuske med rosa bär förstås oemotståndlig. Jag fick en avläggare och nu några år senare har jag en buske som i år gett några liter rosaskimrande bär.

 

En vinbärsbuske med gröna blad, fotograferad i trädgården.

Grenarna på 'Pink Champagne' är väldigt upprättväxande, utom några som tyngs ner av bär och hänger betydligt mer.

 

Sorten heter 'Pink Champagne'. Jag ser att det finns flera trädgårdsbutiker på nätet som har sorten i utbudet, så den borde inte vara så svår att få tag i. Den köps då i kruka, som planteras i trädgården och växer sig stor där. Eller, stor och stor. Vad jag förstår är de rosa sorterna inte riktigt så kraftigt växande som andra vinbär, vilket stämmer med mina iakttagelser. Sorten 'Pink Champagne' sägs vara härdig till zon 3, vilket betyder att den ska klara kylan i odlingszon 3 men kanske inte i områden som har hårdare vintrar.

Vinbär vill gärna växa där det finns sol under dagen, då mognar bären fint och smaken blir bäst. Svarta vinbär är okej med att lite mer i skugga, men smaken på dessa blir också bäst i sol.

 

Läs mer: Stamma upp en vinbär

 

De långa klasarna av rosa vinbär är skördade nu. Jag skördar genom att nypa av klasarna och rensa i efterhand, det går snabbast. Jag brukar frysa bären som de är, utan att först göra sylt eller saft eller något annat. Rosa vinbär är nämligen en delikatess till våra torsdagspannkakor under vintern. Då tar vi fram lämplig mängd bär och blandar med lite socker. Bäst är de halvtinade, när bären är perfekt runda av kylan och ligger som små ädelstenar på pannkakor och grädde.

 

En stor kastrull fylld med rosa bär.

Frysta vinbär med lite socker, smakar sommar, även på vintern. Jag fryser nästan all min skörd.

 

Stående bild på en gren täckt av rosa bär.

Det är praktiskt att plocka vinbär när bären växer så tätt. Jag nyper enkelt av klasarna och rensar senare.

 

Tips om vinbär

  • plantera vinbär soligt
  • vanlig trädgårdsjord duger utmärkt
  • plocka då och då bort några gamla grenar för att föryngra busken
  • klipp av grenar som beskärs, vid marken

 

Läs mer: Ta sticklingar av vinbär

 

Precis som med grönsaker är det roligt att ha olika sorters bär för att kunna variera intrycken när vi äter. I min trädgård har jag röda, svarta, gröna och rosa vinbär.
/Sara Bäckmo

27. juli 2020