Frågor och svar om rosenskära

Läs allt du behöver veta om att odla rosenskära i den här samlingen av frågor och svar.

Mängder av rosenskära blommar i rosa en disig dag.

Rosenskära är mycket fin att odla i en blandad blomsterbädd. Här växer den tillsammans med sommarslöja, fänkål, dahlia och andra sommarblommor.

 

Tack för alla frågor om rosenskära! Så roligt att se att fler än jag har den här fina sommarblomman som favorit. Och att så många tycker den är vacker och vill prova att odla för första gången. Ni har många frågor om rosenskära och jag har samlat ihop frågor till ett matigt inlägg här.

Innan vi drar igång tipsar jag om att du kan prenumerera på mina blommiga blogginlägg till din mail. Eftersom Skillnadens blommor inte uppdateras så ofta är det fint att kunna tipsa om när det finns nytt inlägg att läsa. Vanligtvis uppdaterar jag 1-2 gånger vecka. Använd länken nedan för att ange din e-postadress. Det är gratis att prenumerera via mail och du kan när som helst avsluta utskicken.

 

Ange din e-post för att prenumerera på Skillnadens blommor här

 

Växtmaterial som förberetts för bukett.

Foto Ida Sjöö

Rosenskära fotograferad underifrån, med rosa kronblad.

Foto: Ida Sjöö.

Rosenskäror som snittblomma

Foto: Ida Sjöö

Närbild på rosaröd blomma med gul mitt.

Foto Ida Sjöö.

 

Frågor om rosenskära

Nedan kan du läsa några av de frågor som skickats till mig om rosenskära. Undrar du annat så får du gärna fylla på i kommentarerna, så kan jag komplettera med fler frågor sedan. Glöm inte att titta på länkar och videos som jag tipsar om för att få mer info och inspiration till hur du kan odla och använda rosenskära i din trädgård.

 

Malin: Jag älskar rosenskäror och har odlat i 15 år. Men de gror dålig. Vad gör jag för fel?

De här frågorna är svåra att svara på, eftersom jag inte vet hur du har gjort när du har sått. Därför blir svaret ganska generellt. Många av växterna som självsår sig lätt (som rosenskära, ringblomma, blåklint) har fröer som gror bäst när de inte täckts av jord. Tänk dig att du försöker simulera naturen, där fröet släpper från plantan och dimper ner på jorden. Täck endast med pyttelite jord eller vermikulit.

I övrigt kan sådden underlättas om du ställer sådden på värmematta. De flesta fröer gror jämnt och bra om jorden är något varm. Viktigt att tänka på är också att jorden absolut inte får vara för blöt eller för torr. Ställ sådden i ett minidrivhus om du sår inne.

Mitt bästa tips när saker inte gror är att göra radikalt annorlunda än tidigare försök. Byt jord, byt sort, byt plats att ställa sådden på, så kallt, så varmt etc.

 

Ellen: När är det dags att så?

Rosenskära kan sås på flera sätt. Den kan sås som vanligt på våren och försommaren, i krukor inomhus eller i växthus. Den kan också sås på våren direkt i landet och på vintern i det som kallas vintersådd (se nedan). En sak att känna till är att rosenskära blommar som mest när dagarna är korta. Om du sått tidigt på våren får du njuta av tidig blomning, som också håller i sig under sommaren. Men om du är sent ute börjar plantorna blomma mycket senare. Dock blommar de villigt ända till frosten kommer och är ljuvligt vackra.

 

Ammi: Kan man vinterså rosenskära?

Ja, det går bra. Rosenskära är en växt som ofta självsår sig i landet om den får stå kvar så länge att dugliga fröer bildas. Se tips om vintersådd av sommarblommor i videon nedan.

 

 

Linda: Är det en omtyckt blomma av humlor och bin?

Ja, rosenskära är mycket uppskattad av humlor, bin och fjärilar!

 

Lena: Kan jag odla den i stora krukor på balkongen?

Ja, det går utmärkt! Tänk på att ha en rejäl bytta, eftersom växten kan bli ganska stor.

 

Marika: Mina rosenskäror blev gigantiska buskar - utan blommor. Hur får man dem till att blomma?

Det finns två knep. För det första är rosenskära en växt som helst blommar när dagarna är lite kortare. Om du sår tidigt på våren och har stora plantor att sätta ut, kommer blomningen gärna igång tidigt. Då är växten liksom igång och fortsätter att blomma okej under sommaren. Men om du sår sent på våren hinner plantorna inte nå det stadiet, då avvaktar de gärna med att blomma tills dagsljuset minskar något i senare delen av sommaren. Sedan blommar de ända till frosten.

Ovan tycker jag har störst betydelse för hur blomningen blir när jag odlar dem i köksträdgården. Det gäller att ha tålamod.

Sedan bildar också rosenskära otroligt mycket bladmassa när de odlas i kraftigt gödslad jord. Jag odlar min köksträdgård med täckodling och tycker det funkar perfekt - en bra mix till både grönsaker och blommor. Odla rosenskära där du inte gödslat så mycket, eller tillsammans med väldigt näringskrävande och tåliga grönsaker. Kål och kronärtskocka är två favoriter att samplantera med.

 

Läs mer: Odla en blommande väv

 

Mist: Ska man toppa rosenskära?

Ja! Jag har en video på gång där jag ska visa precis hur det går till. Rosenskära blir finast om de toppas till exempel två bladpar upp på huvudstjälken. Då bildas nya skott i bladvecken och plantan blir otroligt buskig och fin med massor av blommor. Om du inte toppar bildas en blomma i toppen och sidoskotten växer inte fram lika snabbt.

 

Eva: Kan man odla den vid havet där det blåser mycket?

Rosenskära må se skir och kanske lite klen, men är väldigt tålig. Jag odlar den här på berget i min lilla frustuga där det blåser för jämnan. Det har gått mycket bra. Jag tycker att du ska prova!

 

Anneli: Trivs de bäst i soligt läge eller tål de även skugga?

De trivs bäst i sol, men kan funka också där det är lite skugga. Många av våra bästa sommarblommor behöver solljus för att utvecklas bäst under en kort säsong.

 

Se mer: Rosenskära och blandade blommor i bukett

 

Alexandra: Vad kan man odla tillsammans med rosenskära för att bägge sorter ska växa bra? Om de inte växer bra, är de för tätt odlade då?

Generellt för de flesta växter är att det är så många saker som kan gå fel, att det är svårt att säga vad som funkar och inte. Vissa blommor (och grönsaker) är känsliga för en viss typ av jord, andra för att stå tätt och att bli gödslade för mycket och för lite. Det vanligaste felet när saker inte växer bra är dock att det inte finns tillräckligt med näring i jorden och/eller att vattningen görs på fel sätt.

Rosenskäror ska bli kraftiga växter, som lätt tränger undan andra om de trivs bra. När två växter odlas tillsammans är det viktigt att det finns både utrymme, vatten och näring till bägge. Kronärtskocka och kålväxter tycker jag är fina tillsammans med rosenskära. Högväxande bönor funkar också. Dessutom är rosenskära mycket vackert i köksträdgården som kantväxt och bakgrundsväxt, om du väljer någon av de högväxta sorterna. Gula sorter är generellt lägre.

 

Läs mer: En blomstrande köksträdgård

 

Lisa: Hur gör man om man vill ta egna fröer från rosenskära?

När blommorna vissnat på plantan utvecklas i toppen på stjälken en grön klump av avlånga, spetsiga fröer. Dessa ska sitta kvar på plantan tills de mognat och blivit bruna. När de är så torra att de nästan faller av är de färdiga att skörda. Frö till rosenskära är oerhört lätt att samla och använda i den egna odlingen. Det är inte säkert att sorten blir exakt som den växt du tog fröet från, men det gör ofta inte så stor skillnad.

Om fröerna inte plockas eller klipps av, faller de ner till marken. Efter vintervila gror de på nytt och utvecklar nya plantor. Det kallas för att växten självsår sig.

 

Ett frodigt land med grön kål och rosa blommor.

Under sommaren har grönkålen flankerats av rosenskära 'Rubenza', kardon och andra kålväxter, täckta av gardinen Lill från Ikea.

Skrotcyklar

Här växer rosenskära tillsammans med gurka och andra växter, längs cykelstaketet hemma i trädgården.

Närbild på en frusen rosenskära.

Efter frosten är rosenskäran vacker till den tinar, men sen inte mer.

Rosenskäror i en rosa-lila färg efter en frostnatt.

Den enkelblommiga 'Rubenza' efter frost.

En fantastisk häck bestående av rosenskära i rosa toner omgärdar köksträdgården.

Här har jag planterat en hel häck av rosenskära framför mitt lilla hus på berget. I framkant växer sojaböna.

 

Odla rosenskära till snitt

Förutom att rosenskära är magiskt vacker där den växer, är det också en jättefin växt att odla till sommarens buketter. Det är inte den enklaste att skörda, men det är väl värt mödan. Några av mina favoritsorter är:

 

  • 'Rubenza'
  • 'Double Click Rose Bonbon'
  • 'Double Click Rose Snow Puff'
  • 'Double Click Cranberries'
  • 'Xanthos'
  • 'Fizzy Pink'

 

Glöm inte att läsa på om varje sort innan du köper. En del sorter är lågväxande och passar därför inte lika bra i buketter. Den gula sorten 'Xanthos' är betydligt lägre än andra, men har ändå stjälkar som går att klippa i längd till bukett.

Se min video nedan för inspiration till bukett med rosenskära. Och vem vet, du kanske blir sugen på att göra en häck av rosenskära du med i sommar?

 

 

Nu i mars börjar jag gärna så mina rosenskäror. I april brukar det vara så varmt att jag kan sätta ut plantorna i växthuset, det spar mycket plats inomhus. Jag odlar flera olika sorter i år, både enkla och dubbelblommande, och ser fram emot ett praktfullt hav av rosenskära både hemma och på mitt blåsiga berg. Lycka till med din sådd!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Sara Bäckmo & Ida Sjöö

 

14. mars 2021

11 svar till “Frågor och svar om rosenskära”

  1. Sofia skriver:

    Du skriver att du sår dem nu i mars, men inte om du sår inne eller ute då. Hur gör du?

    • Malin Selkälä skriver:

      Jag tolkar det som att hon sår inomhus nu, eftersom hon skriver att hon sätter ut dem i växthuset i april. Hon har väl redan vintersått också, om jag inte minns fel.

  2. Frida skriver:

    Generellt med blommor, ska de sås med det avstånd som står på förpackningen? Känns lite futtigt att förså för av endast en rosenskära per kruka?

  3. Sara skriver:

    Om du sätter ut dem i växthuset i april, när planterar du ut dem i rabatten/köksträdgården?

  4. Kicki Fredriksson skriver:

    Om man sår rosenskära ute i godislådor nu blir det tidig eller sen blomning på dessa då?

  5. Josefine skriver:

    Hej! Hur sent in på säsongen skulle du säga att man kan toppa rosenskära men ändå hinna få blommor innan hösten? Kan jag toppa i början av juni tex?

  6. Peter skriver:

    Varför skrumpnar våra rosenskära? De ser ledsna ut trots att jorden är blöt/fuktig

  7. Sandra Jörälv skriver:

    Hej! Jag undrar varför mina blommor aldrig blir sådär gigantiskt stora som de alltid är på köpta plantor, vad är tricket? Handlar det om att jobba med en enda fröplanta, toppa mycket och få den buskig, istället för som jag gör (lite latmask) sår massa frö i en kruka..? Eller är det sorten?

    • Anna Möllersten skriver:

      Ja det undrade jag med och på Zetas svarade de mig att det har med rötterna att göra, att de hunnit fått ett kraftigt rotverk, så det har väl börjat tidigare, vinter i växthus kanske ? 🙂

  8. Lindängsvägen skriver:

    Kan de bli för sent för att vinterså/utomhusså rosenskära? Behöver fröerna en viss tid i kyla innan de vill gro?

  9. Louise Ström skriver:

    Mina Rosenskära är gigantiska och de har enbart självsått sig från förra årets blommar. När de vissnar ner vid kommande frost ska jag bara klippa ner dem eller rycka upp dem? Vilket blir bäst inför nästa år!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *