03. december 2014

Rova inte bara för maj

Majrova skördad i december i Skillnadens Trädgård.

Det var svårt att förutse att just majrovorna skulle bli en sån favorit hos barnen. Innan jag började odla på allvar hade de aldrig smakat de krispiga rötterna. Knappt jag heller. Nu är det små jubel vid matbordet var gång det ligger tunt skivade rovor i en skål.

Majrovorna på bild skördades första december. De har stått några frostnätter men då blasten började ge sig skördade jag allt som fanns i den lilla lådan. De såddes i såbrätten i augusti och sattes ut på sin plats några veckor senare. 

Det finns en lång rad användningsområden för majrovor. Kan till exempel kokas, stekas, användas i grytor och rostas i ugn. Hur mycket majrova jag än odlat har vi bara kommit oss för att äta den tunt skivad med god olja ringlad över tillsammans med lite örtsalt. Jag har också använt den riven i mjölksyrningar, tillsammans med morot. Ingen har tröttnat än!

Majrova är rolig att odla eftersom den växer så snabbt. Jag försöker att så flera omgångar under tidig vår, men sår då bara 10-20 stycken åt gången. Då hinner vi inte tröttna innan vi ätit upp dem. Jag sår också en omgång på hösten och njuter av att kunna äta pinfärsk skörd i vintertid.

Under säsongen ändrar rovan karaktär beroende på tillgången på vatten. Vår och höst kan de vara sällsynt smöriga i smaken, medan de sommartid kan bli lite skarpare om jag inte ligger på med vattningen. Ibland är det som om det är två olika slags grönsaker.

Om några veckor är det dags för mig att så de första majrovorna till nästa säsong. Jag sår dem i en pluggbox eller gammal glasslåda och sätter sedan ut i en varmbänk då de blivit lagom stora. Där växer de snabbt. Viktigt att tänka på är bara att blasten blir ganska hög på välmående majrovor, så det gäller att ha ordentlig takhöjd i den täckta bädden för att de ska plats!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *