Så använder vi alla rädisor jag odlar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så använder vi alla rädisor jag odlar

Knappt har rädisorna börjat att gro i odlingsbänkarna innan det är dags att så en ny omgång. Varför så ofta? Och varför så mycket rädisor?

Att så lite men ofta är tricket för att få grönsaker att räcka under en mycket lång säsong, det gäller många slags grönsaker. Redan i mars kan jag börja skörda rädisor och, med undantag för ett kort uppehåll under sommaren, genom fortsatta sådder kan jag sedan skörda läckerheterna fram till december.

 

Rädisa

Rädisa skördeklar i november.

 

Eftersom jag inte vill föräta mig på rädisor sår jag lagom mycket vid varje tillfälle. Ett enkelt sätt är att bredså fröna, att helt lätt strö ut dem glest över jordytan och sedan krafsa ner fröna i jorden. Efter en vecka eller två sår jag en ny vända, även om det kan kännas märkligt att så nytt innan första sådden ens tittat upp. Och så fortsätter jag under våren fram till mitten av maj ungefär. Rädisor växer snabbt och är skördeklar redan 3-6 veckor efter sådd. Därför är den bra grönsak att så i bäddar där det senare under säsongen ska växa annat.

Rädisor gror snabbt så jag väljer att så dem direkt i bäddarna då jag har plats ledig. Senare under säsongen försår jag dem för att plantera ut. Här i odlingszon 3 har jag fått fint resultat på rädisor sådda i september.

 

Rädisa

Rädisor försådda i pluggbrätte i september.

 

Men vad katten ska alla rädisor användas till? Särskilt den som är van vid att köpa ett dyrt knippe rädisor innehållandes tio glänsande rötter från någonstans långt borta ställer sig ofta frågande till den kopiösa mängd rädisor jag odlar.  För med ett knippe rädisor från butik används rötterna kanske mest som dekoration och lyxgrönsak. Med egenodlade grönsaker i mängd använder vi dem annorlunda.

 

Prenumerera på mina YouTube-klipp genom länken här.

 

Tidigt på våren är rädisorna efterlängtade som smörgåsgrönsaker. Jag skördar mycket och skär de färgglada rötterna i klyftor som vi lägger små berg av på smörgåsarna. Både på köttpålägg och ost är rädisorna jättegoda, särskilt då de toppas med gott grönsakssalt. Under säsongen vill barnen gärna ha en liten glastallrik vid frukostdukningen där de kan lassa upp alla rädisor de vill och själva doppa i lite smör och grönsakssalt.

Rädisor är också fina att ha i sallader. Tidiga sallatsblad, lökblast, dill och mängder av rädisor blir en jättefin sallad. Det är också enkelt och gott med en sallad som enbart består av rädisor och persilja/dill och lite god olja.

 

Rädisor på ett fat bredvid andra fat med en skvätt olja och örtsalt.

Barnens frukosträdisor har strykande åtgång. Jag skördar dem några minuter innan frukost medan hunden tar en tur runt huset.

En liten tjej äter rädisor.

Alba, 2 år, upptäckte rädisorna först i våras när hon började plocka ur varmbänken. Nu är hon familjens störste rädisätare.

 

När det finns gott om rädisor använder jag dem också gärna i matlagningen. Alldeles före servering lägger jag i en näve rädisa i till exempel en soppa eller gryta. Eller toppar gratängen med ett lager rädisa i tunna skivor.

Men allra godast är förstås det enklaste, så brukar det vara med grönsaker. Färska, direkt från landet i kvällningen. Längtar.
/Sara Bäckmo

20. februari 2015

7 svar till “Så använder vi alla rädisor jag odlar”

 1. Ann-Kristin Weidmert skriver:

  Jag får oftast bara blast och om det kommer några rädisor är de ofta angripna av mask. Ett råd för att få bättre resultat.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Mitt bästa råd är att så tidigare. När dagarna är långa och varma vill rädisan gå i blom och då blir det inga rötter. När rädisan behöver stå och stampa utan tillräckligt med vatten eller näring drabbas de lättare av angrepp. Tidig och sen sådd blir finast här. /Sara

 2. Ann-Kristin Weidmert skriver:

  Jag får oftast bara blast och om det kommer några rädisor är de ofta angripna av mask. Ett råd för att få bättre resultat.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Mitt bästa råd är att så tidigare. När dagarna är långa och varma vill rädisan gå i blom och då blir det inga rötter. När rädisan behöver stå och stampa utan tillräckligt med vatten eller näring drabbas de lättare av angrepp. Tidig och sen sådd blir finast här. /Sara

 3. Elin skriver:

  Tzatziki på rädisor är så gott ?

 4. birgitta.g.andersson skriver:

  Vad tror du om att så rädisor på frusen jord, har du testat det?

 5. marianne Siermala skriver:

  Har någon använt REDISANS BLAST och hur?? Till VAD???
  Jag håller på att göra en SMOTHIE av blasten !!??
  Hur skall jag krydda den!?? Med vad!???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *