Så bondbönor på senvintern

En rolig grej med bondbönor är att de går att så när det fortfarande är kallt i jorden. Jag har lärt mig ett knep som brukar funka toppen och ger stadiga plantor med tidig skörd.

En hand håller en skål med bondbönor över snön.

Jag har sått bondbönor av sorten 'Witkiem', som ger mycket bra och tidig skörd.

 

Helt tvärt emot de flesta rekommendationer går det fint att så en viss typ av böna på vintern. Bönor är annars väldigt kräsna med varm jord och måste sås på en varm plats för att inte riskera att ruttna i jorden. Men det gäller inte bondbönor!

Anledningen till att jag vill så bondbönorna tidigt är helt enkelt för att de tidiga sådderna jämnar ut arbetsbördan i trädgården. Därtill får jag en lätthanterilig odling, eftersom direktsådda bönor inte kräver hantering i flera steg, och en något tidigare skörd. Winwin. En del tycker det är urlöjligt att driva fram grönsaker tidigt, men jag älskar att kunna utöka skördesäsongen både tidigare och senare än vad direktsådder och mer "vanlig" odling ger!

 

Bondböna ingen böna

Även om bondbönor heter just bondbönor så är växten inte en böna. Den tillhör istället ärtväxterna. Det gör att växten är betydligt mer tålig än andra bönor som vi odlar, till exempel brytbönor och kokbönor. Bondbönor hör till grönsakerna som gror i rentav kall jord och även om inte plantorna i sig gillar att stå i minusgrader, så tål de en köldknäpp på vårkanten utan att skadas särskilt. Det här kan vi utnyttja för att få fördelarna jag just nämnt ovan.

 

En bytta med bönor står på kanten till en odlingslåda.

Jag sår årets vintersådd av bondbönor i en odlingslåda som är täckt med hästgödsel. Lådan mäter 120cm x 120cm.

 

Så på friland

Allra enklast är att så bondbönorna direkt i landet, i markbäddar eller i odlingslådor. För att skydda bönorna från den värsta kylan och blötaste jorden kan du göra så här:

 • gör ett hål med en pinne, cirka 20 cm djupt
 • lägg i 2-3 bondbönor i varje hål
 • peta i lite jord eller material i hålet
 • täck eventuellt med täckmaterial

Några decimeter ner i jorden klarar sig bönorna perfekt. De gror när det är cirka 4 grader i jorden. På det här viset tittar bondbönorna upp ett gäng veckor senare, de har ju lång väg att växa under jorden, men när de väl tittat upp är de otroligt fint etablerade och har ett rejält försprång mot bönor som såtts tidigare. Rotsystemen är ju ganska kraftiga då och växten redo att ta sig an både blomning och att växa fram bönor.

Bli inte stressad om det tar lite tid för bonorna att titta upp. De kommer!

Bondbönor är kraftiga växter som klarar av att växa upp ur ett luftigt täckmaterial. Så är det inte med många andra växter, som istället kvävs när de inte orkar putta sig upp ur till exempel ett lager av gräsklipp eller halm. Täckmaterial över bondbönsådden gör att jordtemperaturen jämnas ut lite, vilket ger en lite skönare start för bondbönorna.

Tänk gärna på att bondbönor gillar näringsrik jord. Jag har toppat min odlingsplats med färsk hästgödsel, under ligger massor av fin jord. Den här växtplatsen har jag gödslat i huvudsak med växtdelar ända sedan start och det är fantastisk jord här i. Kolla länken nedan för att se hur jag brukar göra.

 

Läs mer: Gödsla odlingslådor på hösten

 

En odlingslåda där någon gjort hål i översta lagret, bredvid varandra.

Trettio djupa hål har gjorts i marken och där har jag petat ner 2-3 bondbönor i varje.

 

En röd odlingslåda med hö på toppen, i ett vintrigtlandskap.

Det ser verkligen grått och trist ut runtomkring, knappt några färger alls att glädjas åt. Men vetskapen om att här är nära hundra plantor av bondbönor som ligger i startgroparna livar upp humöret! Höet som ligger ovanpå sådden är gammalt och fröar inte av sig.

 

Så i pluggbrätte i växthus

Bondbönorna kan drivas fram i pluggbrätten i till exempel ett växthus och då är det perfekt att börja så dem till exempel några veckor innan du planterar ut dem. Hos mig i odlingszon 3 i Småland kan det vara lagom att så bondbönor i tråg i mars. Se hur jag gör i videon nedan.

 


Egentligen hade jag inte tänkt odla så mycket bondbönor i år, jag har fortfarande några påsar i frysen som vi inte ätit upp. Men sen råkade jag bläddra i min bok Skillnadens skörd, för att hitta inspiration till bjudmat för min Öppen Trädgård, och då ändrade jag mig raskt. Röran på bondbönor jag brukar göra är så himla god, så nu har jag sått lite lagom (?!?!) ändå. Om jag får feeling kanske jag sår lite till på Berghem med, vi får se.

 

Läs mer: Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om

 

Inspiration

Om du aldrig hört talas om bondbönor så kan du titta på videon nedan där jag visar hur plantorna ser ut i odlingen. Jag lägger också till en video om när jag skördar bondbönor, så får du se hur det ser ut, samt en video där jag odlar bondbönorna för att skörda skotten.

 

 

 

 

Frö till bondbönor finns att köpa i de flesta fröbutiker. Störst utbud av sorter har näthandlarna. Tänk på att om du ska få rejält med bondbönor att skörda behöver du ha ganska många plantor. Om du bara odlar till exempel tio plantor, så blir det väldigt lite mat. Till skillnad från brytbönor producerar inte bondbönorna nya baljor under hela säsongen utan det är en begränsad mängd att skörda från varje planta. Lycka till!
/Sara Bäckmo

03. mars 2020

8 svar till “Så bondbönor på senvintern”

 1. anna lingman skriver:

  Blev förvånad över att du petat ner nästan hundra bönor i den där lådan! Vad har du för avstånd mellan hålen? Ska odla bondbönor för första gången i år.Spännande!!! Bra att veta att det bara blir en skörd!

 2. Nybörjare i trädgården skriver:

  Hej! Spännande med tidig sådd! Om du sår 2-3 bönor i varje hål och alla tre blir plantor, vad gör du med de två extra plantorna då? Gallrar bort eller flyttar?

 3. Linda skriver:

  Hej, om du sår nu när räknar du med att kunna skörda bönorna då? Tänker om jag kan ha dem där jag vill sätta ut tomatplantor senare (maj/juni).

 4. […] Läs mer: Så bondbönor på vintern […]

 5. Sofia skriver:

  Hej, sådde bondbönor så här i månadsskiftet feb/mars i Göteborg, dom har inte kommit upp alls än, har dom dött av den kalla våren medflera minusgrader på natten?

 6. Pia skriver:

  Hej Sara ❤️ Jag blev nyfiken på din bönröra som du nämnde som motiverade att du blev sugen på att odla bondbönor igen.
  Kramiz🤗

 7. Sybrig Dokter skriver:

  Hur gör du hål i jord som har frusit helt????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *