Stäng menyn

Så de tidig grönsakerna i samma bädd

Jag väljer gärna att fylla en hel bädd med riktigt tidiga grönsaker. Genom att låta de tidiga grönsakerna växa tillsammans blir det lättare för mig att underhålla sådden.

Odlingsbädd

Jag väljer gärna att fylla en hel bädd med riktigt tidiga grönsaker. Genom att låta de tidiga grönsakerna växa tillsammans blir det lättare för mig att underhålla sådden.

I det här kvarteret har jag fem huvudbäddar. De är drygt en meter bred och ungefär sex meter långa. De är enkelt grävda (Lätt att fixa fin bädd till vårsådden) och något upphöjda bäddar för att göra det enklare för mig att så, plantera, vattna och gödsla. Dessutom gör bäddarna med väl markerade gångar emellan att det blir lättare för både barn och vuxna att röra sig i kvarteret.

Den här bädden har jag sått med grönsaker som kommer att ge skörd i huvudsak under slutet av april till juni. När den skörden är gjord sår jag hela bädden full med sommarmorötter som kommer att ge skörd från september och framåt. Det funkar fint att så de snabbväxande morötterna under sommaren, de hinner växa bra under sommaren och ger stor skörd. En del som odlat länge tror mig inte, så jag lägger till en bild för att visa hur fint morötterna fortfarande växte i oktober förra året. Vi skördade sommarmorötter till december det året.

Sommarmorötter

Sommarmorötter skördeklara i oktober 2014.

Det jag sått i den här bädden nu är, från en sida till den andra:
Rucola
Majrova
Plocksallat (röd och grön)
Rädisa

Bädden är som sagt lång och sådd samtidigt. Jag kommer att skörda ena halvan av bädden först, för att kunna så den delen med morötter så snart jag kan. När andra halvan är uppäten sår jag den också.

Men vad ska hon ha sex meter majrova och rucola till, kanske du undrar? Tja. Sommartid äter vår familj, fem personer, alla sina måltider hemma. Jag odlar alla grönsaker vi behöver till frukost, lunch och middag. Det blir en del. Majrova äter vi oftast färsk i skivor som tillbehör till måltiderna, rucola älskar vi att skörda stora knippen av och använda som smörgåspålägg eller topping på trädgårdspizzor (bara att byta ut spenaten i receptet: Säsongspizza med spenat). Rädisor äter vi mängder av som grönsak till frukost. Och eftersom barnen kan äta i princip hur mycket sallad som helst gäller det att ha jämn tillgång till det under hela säsongen. Med den här bädden är jag på god väg!
/Sara Bäckmo

Läs gärna också:
Bädd för rotsaker och sena sommarblommor
Tre skördar ur en och samma bädd
Gräsmatta kan bytas mot grönsaksodling

19. mars 2015