03. juni 2014

Så en morot nu och sen

Sommarmorötter skördade 3 juni 2014.

Morötter tar slut. Alldeles för fort. För att de underbart goda rötterna ska bli mer än bara en kuriositet i den självförsörjande köksträdgården krävs lite planering. 

Sommarmorötterna på bilden är sådda i varmbänken den 1 mars. Det tar med andra ord ca 3 månader för dem att bli skördeklara. Om jag skulle göra en enda stor morotssådd under våren har jag mycket morötter skördeklara på en och samma gång. När de är slut är de slut. Det får bara inte hända.

För att ha färska morötter hela säsongen gäller det att så ofta. Och då gärna de sorter som heter sommarmorötter. De växer till sig snabbt. Jag sår sommarmorötter när helst det blir en lucka ledig i den eller de delar av köksträdgården som är avsedda för rotsaker. Det behöver inte vara en sådd på flera meters längd för att det ska duga. En meters sådd är utmärkt. Det ger oss morötter till minst två måltider.

Jag sår gärna morötter mellan raderna av frilandstomater. Tomatplantorna står med ca 50 cm mellan raderna. På ytan mellan dessa klämmer jag in en dubbelrad (två parallella rader med kort avstånd mellan, kanske 15 cm) med morötter. Ett jättebra sätt att använda ytan maximalt.

Under sommaren så jag morötter så snart jag har plats till och med juli. Alltid sommarmorötter. Vid sådd i juli kan jag skörda färska morötter under september och framåt.

Tidig vår sår jag också höstmorötter, ett helt land fullt. Dessa skördas sent under hösten. Och om vi inte behöver äta upp alla på en gång ska de lagras. Bland fotoalbumen på sidan kan du se Stukan där jag beskriver hur jag lagrat rotsaker i ett hål i marken. En gammal smart metod, perfekt för oss som inte har uthus och jordkällare. I kommentarerna nedan lägger jag också en länk till klipp där stukan öppnas vinter och vår.

Jag sår morötterna glest för att spara på frön. Det är lite pilligt men väl värt mödan. Det betyder också att jag inte behöver gallra bort morötter som riskerar att stå för tätt och knö ut varandra.

Även om jag har en köksträdgård på 350 kvadratmeter och odlar morötter på det här viset har det aldrig hänt att det blivit för mycket av det goda. Vi har aldrig tröttnat. Att ha tillgång till färska morötter är guld värt i en barnfamilj. När det är kris och panik vid middagstid nån gång då och då är det bara att pipa ut och dra upp ett gäng morötter till middagen, eller låta barnen stå för skörden.

Morötter är en av mycket få grönsaker jag måste ransonera under säsongen. Både barn och vuxna tycker om att knipa en morot i farten och tankspritt knapra på väg från en plats till en annan. De gånger jag behövt skörda stora mängder morötter som börjat spricka eller liknande använder jag dem gärna till att mjölksyra. Ett utmärkt sätt att lagra grönsaker på!

Ut och så morötterna! Saknar du frön har till exempel impecta.se sommarrea just nu.
/Sara Bäckmo

4 svar till “Så en morot nu och sen”

 1. Martina Blass skriver:

  Hej igen! Jag är här inne titt som tätt mellan grävning och sådd, för nu har jag också äntligen börjat 🙂
  Jag undrar vad du sår kontinuerligt under säsongen förutom morötter, sallad och ärtor? Eller frågan kanske snarare ska vara vad sår du inte? Sedan undrar jag också om du brukar så något i potatislandet efter att du har skördat, det blir ju ganska mycket plats när potatisarna kommit upp.
  /Martina

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Martina, Såg du att jag svarade på din fråga i ett eget blogginlägg?
   Mellan potatisraderna har jag i år satt palsternackor och blå lupin, den sorten som används för gröngödsling. Då jag tagit upp sommarpotatisen sätter jag genast ny sommarpotatis som ligger och väntar i kylen. Den växer till sig under sommar och tidig höst. Då kan vi skörda nypotatis och äta innan vi börjar knapra på sena sorterna. Hälsningar Sara

 2. Karin Stenqvist skriver:

  Hur förbereder du jorden till morötterna? Jag tycker det är svårt att få den tillräckligt lucker så att de får plats att ta sig neråt...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Morötter är kniviga! Jag har börjat lufta jorden i raderna innan jag sår med hjälp av en grep. Sticker ner grepen och ruckar lite bara innan sådd. Det verkar hjälpa. Då jag odlat morötter på ny plats har jag grepat igenom hela ytan ordentligt och tagit bort sten först. Inför årets sådd har jag dessutom grävt ner stora mängder bokashi-kompost i morotslandet. Än så länge ser de fina ut. Lycka till! Hälsningar Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *