14. april 2015

Så får du krispig sallat på ett kick

Det här sättet ger finare blad än om de sköljs under rinnande vatten, som lätt knäcker bladen.

Sallat

 

Så här gör jag ofta med blad, oavsett vilka som skördats, för att få superkrispigt grönt på matbordet istället för lite halvsladdrig skörd.

Sallatsfrossa. Vi äter hemodlad sallat varje dag nu. I all sin enkelhet en fantastisk smakupplevelse. Gröna krispiga blad i en skål på bordet. Citronrapsolja ringlad över och lite vitlökssalt med chili på toppen. Jag har längtat efter det här tillbehöret till måltiderna under hela vintern.

 

Sallat

 

Bladen skördas ur bäddar i odlingstunneln samt i varmbänken. Här växer fina och kraftiga plantor av nio sorters sallat. Jag skördar dem blad för blad och får en härlig blandsallad.

I bäddarna där sallaten står har jag ännu inte börjat att täcka för årets täckodling. Tidig på säsongen när jag sår ofta är det lättare för mig att ha jordytan bar. Men det gör också att det studsar upp lite jord och skräp på plantorna när jag vattnar. Därför gör jag så här när jag skördat:

 

 • Bladen läggs ett och ett i en balja med vatten och får ligga där medan jag förbereder resten av måltiden.
 • Med händerna blaskar jag omkring bladen i vattnet så att eventuell smuts sköljs ut i vattnet.
 • Jag häller av vattnet och fyller på nytt för att på så sätt skölj ännu en gång.
 • Vattnet hälls av och bladen skakas av ordentligt över diskhon innan jag använder dem.

 

Det här sättet ger finare blad än om de sköljs under rinnande vatten, som lätt knäcker bladen. Och så är det lättare att få bladen rena då vattenbadet de ligger i liksom löser upp smutsen från bladen. Men den största vinningen är kanske ändå att bladen suger upp vatten och blir superkrispiga alldeles innan de ska ätas. Det de eventuellt tappar i spänst under skörd och transport till köket (vilket kan ta sin tid eftersom det uppstår ganska många jag-ska-bara...) tar de igen med råge under minutrarna i vattenbadet. Testa!
/Sara Bäckmo

 

 

6 svar till “Så får du krispig sallat på ett kick”

 1. Daniel Richter skriver:

  Tack för tipsen, och en fantastisk blogg!

  Vad är det för sallader vi ser i bilderna? Jag söker lite inspiration om snabbväxande sallader (som ger mycket mat, helt enkelt), och har i nuläget bara sått ruccola, plocksallat, spenat och mangold.

 2. Daniel Richter skriver:

  Tack för tipsen, och en fantastisk blogg!

  Vad är det för sallader vi ser i bilderna? Jag söker lite inspiration om snabbväxande sallader (som ger mycket mat, helt enkelt), och har i nuläget bara sått ruccola, plocksallat, spenat och mangold.

 3. Helene skriver:

  Jag odlar endel Salanova sallat och när man tar bort roten så lossar alla blad och det är MÄNGDER.
  Jag lägger dom i en ren disko, låter som ligga en stund och rör runt.
  Sen använder jag sallatsslungan och vevar på ordentligt.
  Lägger alla fuktiga blad i gamla glasburkar och in i kylskåpet.
  De håller sig riktigt krispiga och goda i 5-6 dagar.
  Sen äter vi Greksallad med fetaost, pastasallad, Bulgursallad, Taco, sallat på mackan m.m

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *