Så grönsaker i augusti

I drygt tre månader kommer grönsaker att växa och frodas i min köksträdgård. Därför fortsätter jag att så, fastän många hobbyodlare annars börjar packa ihop nu. Prova du med!

Rödbetsblast i olika nyanser.

Så här ser rödbetsblast ut på hösten, efter sådd i augusti. Perfekt i sallad.

 

Är det inte fantastiskt att stå och glänta på dörren in till hösten och fortfarande känna att en stor del av säsongen ännu ligger där och väntar? I odlingszon 3 där jag odlar, söder om Växjö i Småland, räknar jag med att min aktiva växtsäsong pågår fram till mitten av november. Så länge finns det dagsljus som behövs för att åtminstone en del av mina köksträdgårdsväxter ska få det ljus som behövs för att växa. Sedan stannar det av.

Det kan förstås bli knivigt en bit innan november med, beroende på hur temperaturerna sköter sig. Men tänk om det blir en kanonfin höst! Jädrans vad arg jag skulle bli om jag skippat augustisådderna och står utan pinfärska smågrönsaker att njuta av. En av favoriterna är rödbetsblast. På bilden överst i inlägget står den skördeklar i tunnelväxthuset i november.

Med andra ord kan en del av det som redan står i köksträdgården fortsätta växa flera månader till. Och jag kan så grönsaker som hinner växa sig skördeklara under den tiden med. Alltså är augusti en viktig så-månad.

Här är vad som åker ner i mina byttor nu:

 

Försådd för senare utplantering på friland:
Kinesisk salladskål
Kålrabbi
Sockerärter
Majrova
Rättika
Daikon
Pak choi
Rucola
Rädisa
Bladkål (grönkål, purpurkål, svartkål)

Friland:
Piplök
Dill
Rädisa
Rucola
Vintersallat
Spenat
Sallat
Sommarmorot
Bladkål (grönkål, purpurkål, svartkål)
Ärtskott

Försådd för senare utplantering i tunnelväxthus:
Sallat
Rödbeta
Vintersallat
Vinterportulak
Bladkål (grönkål, purpurkål, svartkål)
Sockerärter

 

Min plats för förvaring av sådder och småplantor är redan full av grönsaker som står och väntar på att få komma ut i landet. Ett helt brätte med nio olika kålsorter ska skolas om innan de sätts ut på friland och i tunnelväxthus och ett tidigare brätte med rödbetor står och stampar och vill ut nu. Det finns att göra. Och det finns att äta. Upprepade sådder under stora delar av året ger mycket mat att skörda - under lång säsong.

 

En odlingslåda med fin späd sallat.

Sensommarsådd sallat växer på friland, utan skydd, i november.

 

Hur ska det få plats?

Jag vet att en del kliar sig i huvudet och undrar var det kan finnas plats att så nu när trädgårdarna redan är fullproppade. Bäddar brukar bli lediga efter till exempel vitlök, ärter, rotsaker, sallat, dill och annat som skördats slut under säsongen. Så eller plantera där! Det blir mer yta ledigt allteftersom veckorna tickar på och det är då det är så bra att ha försådda grönsaker att sätta ut.

 

En grön matta av mörkt gröna bladrosetter.

Stora ytor i köksträdgården kan sås med den väldigt köldtåliga växten vintersallat, som du kanske känner vid namn bättre som maché. Den ger skörd under senhöst, vinter och vår.

 

Och hur funkar det i norr?

Det finns många grönsaker som funkar jättefint att så nu och som hinner ge skörd innan det blir för kallt och mörkt. Också i norr. Det finns till exempel en rädisa som heter 18 dagar, som ger skörd ungefär 3 veckor efter sådd. Det finns massor av sallat som växer snabbt, liksom många kålsorter. En del hinner inte utvecklas till fullstora grönsaker men ger gott om mat som späda eller något större blad. Perfekt! Ut och så! Och glöm för all del inte ärtskotten, här finns beskrivning till hur du odlar dem i pallkrage.
/Sara Bäckmo

 

02. augusti 2016

11 svar till “Så grönsaker i augusti”

 1. Emma vik skriver:

  Härligt! Jag har köpt på mig massvis med konstigt bladgrönt som ska klara kyla, blev nästan lite matt över var jag ska få plats med försådderna, och var jag ska plantera ut det och hur jag ska lyckas med en bädd på balkongen. Det här med tidspassningen är klurig! Tack för inspirationen.

 2. Ida skriver:

  När du skriver försådd för uteplantering, försår du i mindre krukor ute eller du gör det i växthusen eller inne?

 3. Kitty skriver:

  Jag brukar aldrig så på hösten, men jag har ju testat en del av dina tips iår, så nu har jag vintersått, vårsått, plockat in nya plantor efter skörder och nu ska jag augustiså! Det är så intressant att pröva nytt! 🙂
  Har aldrig haft så fin sallad som jag har iår!
  /Kitty

 4. yvonne skriver:

  Tack för alla fina, okomplicerade tips! jag blir så inspirerad att så 🙂 och jag gör det dessutom. Tack!

 5. Anna Tjäder skriver:

  På sista bilden av vintersalladen kan man skymta att bladen är angripna av något. Så där är mina också och jag tänkte bara höra om du vet vad det är och om det är något man kan göra åt det. Häromdagen klippte jag av en massa angripen ruccola, men vad det nu än är så verkar det inte gå på nz-spenaten.

  Mvh Anna Tjäder

 6. Charlotte skriver:

  Hur använder du majrova i maten?

 7. Jayamila skriver:

  Majrova används som kålrot och rotselleri men är mildare i smaken.

  Man kan ha i bl.a. soppa, gratänger, köttgryta, ugns grönsaker tillsammans med ex morötter och lök och färska örter fungerar.

 8. bergstromsmaria2 skriver:

  Ja det är ju verkligen så att det inte tagit slut på ngt sätt än.
  Massor med frön som ska ut nu.
  Eftersom jag är dålig i ryggen i år blir det ingen mer förkultivering utan direktsådd ute i de i dag blöta men varma bäddarna. Har tyvärr inte orkat mer i år -men det blir jättebra. Ska ladda med lite fin kompost innan & har preppat med stinkvatten & kissvatten i bäddarna innan sista ovädret.
  Det är ju denna tid vi ska så mängder!!
  -Hejja allihop -ut & skörda & så!!

 9. Mia skriver:

  Höstsådd är verkligen bästa sådden, andra året i år för mig:) Man blir glad i själen av att gå ut i tunneln och plocka sallad och annat grönt en mörk regnig november kväll. Ska vara nogran och plocka bort allt visset ur tunneln i år så jag slipper gråmögel ... man lär sig av sina misstag och sätta machè salladen utanför så allt får plats;)

 10. Ingeborg Margrethe Møller skriver:

  Tak for dine tanker og erfaringer med at så i august. I køkkenhaven er der plads til at plante romainesalat, lidt mere kål, nogle sommerporrer ud, og jeg må så de lækre 18 dages radiser, rucola og mâche. Täckodling er GENIALT. Og nældevand.
  Hvis de flotte artiskokker skal overvintres, skal de så graves op og sættes ind i et koldt rum?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *