04. augusti 2014

Så grönsaker i augusti 2014

Köksträdgården i början av augusti 2014. 


Redan augusti. Hur kunde säsongen dundra iväg så fort. Lyckligtvis är en stor del av den kvar. Och i år spås hösten bli mild. Jag tar det som en uppmaning till mig själv och andra: Så mer mat - nu!

Under augusti sår, eller planerar jag att så, följande som ska växa på friland:

Rädisor
Spenat
Salladslök
Sallat
Sockerärtor
Dill
Majrovor
Vintersallat/machésallat
Rucola
Piplök 'Evergreen'
Rättika
Ringblomma - täckmaterial
Solrosor - täckmaterial
Honungsfacelia - gröngödsling/täckmaterial
Gul och blå lupin - gröngödsling/täckmaterial
Klöver - gröngödsling/täckmaterial

En del sår jag i byttor för att plantera ut, än är landen fulla av grönsaker som inte är redo för skörd. Salladslök, ärter, majrova, piplök, ringblommor, solrosor och lupin funkar fint att förså för att plantera ut senare.

Ett tips är att så mängder med ringblommor. Så snart du har plats ledig i landen sätter du ut dem och har innan frosten kommer en orange explosion att förundras över. Och mängder med täckmaterial.

Under hösten sår jag också en hel del perenner. Ett tips är att kika på fröfirman Impectas hemsida (www.impecta.se). De har en användbar funktion i deras högerspalt, ett hjälpmedel för att söka fröer lämpliga att så vid en viss tid på året i en viss odlingszon. Själv tycker jag att en del alternativ saknas då jag söker till exempel grönsaker för sådd under augusti, men för perenner tycker jag verktyget är kanon. 

Det är svårt att få tag i frön vid den här tiden på året i butikerna. Det mesta är bortrensat och personalen tittar konstigt på mig då jag frågar efter fröpåsarna hos de stora butikskedjorna. Jag köper nästan alla mina fröer på nätet, det är enkelt och utbudet är större. 

Det finns många fröfirmor att välja mellan både utomlands och i Sverige. Några jag köper från är impecta.se, runabergsfroer.se, gourmetgarage.se och lindbloms.se. Fyll gärna på listan med tips på var du handlar fröer på nätet!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *