Så grönsaker i december

Min trädgårdsiver har än så länge inte avtagit och ersatts av längtan efter vila under vintern. Därför tycker jag extra mycket om att så på vintern.

Odlingslådor med jord, december

 

Jag gillar verkligen tanken på att varje månad bjuder på sina unika möjligheter till sådd. Oavsett vilken tid det är på året kan jag så, under förutsättning att jag vet vilka platser som lämpar sig för vad i min trädgård. Sådd i december handlar mest av allt om att förbereda för tidig skörd nästa vår, men jag kan inte låta bli att också odla lite i fönstret med. Det här är vad jag sår i december.

 

Inomhus för senare utplantering i tunnel och på friland
Chili

Inomhus för senare utplantering i varmbänk
Sallat

Tunnelväxthus
Sommarmorot
Salladslök
Spenat

Utomhus på friland, odlingslåda eller plastback
Sommarmorot
Sallat
Palsternacka
Svartrot
Haverrot
Persilja
Dill
Spenat

 

En stor kålrot i jorden.

Kålrötter som sås i plastback under vintern ger fint resultat hos mig. Här växer de på en bädd gödslad med bokashi.

 

Fönsterodling med extraljus
Ärtskott
Miniblad
Sallat
Kruktomat
Trädgårdsportulak
Minipaprika

 
 

Sådderna utomhus och i tunnelväxthuset görs först när det blivit vinterkallt eller alldeles innan dess. Anledningen till att jag väntar är för att inte fröerna ska lockas att gro för tidigt. Sådden riskerar att frysa sönder om den kommer upp och utsätts för kyla. Läs mer om vintersådd här.

Du kan följa mina sådder månad för månad i Skillnadens såkalender här på bloggen. Jag odlar i zon 3. Vissa justeringar kan behöva göras om du bor långt norrut, till exempel genom att börja förodlingen inomhus till varmbänken något senare.

Det här är bara en bråkdel av allt som är möjligt att så. Det finns många, många fler exempel på vad som GÅR att så. Men det här är vad jag sår i december i år, baserat på de möjligheter och begränsningar som jag har just nu. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.
/Sara Bäckmo

27. december 2016

3 svar till “Så grönsaker i december”

  1. lisbeth jönsson skriver:

    Om du sår i låda / pallkrage täcker du bara med jord.jag bor i hässleholms kommun.

  2. Annika zon 1 skriver:

    Om man sår portlaken inne med extraljus redan nu som du föreslår ovan, är det för att äta skott eller är det för att plantera ut? Ska den i så fall till tunneln eller vilket klimat klarar den? Det låter så gott 🙂

  3. Silva skriver:

    Är tunnelväxthus och vanligt växthus samma sak, jag blir förvirrad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *