Så grönsaker i juni

Snart finns plats i landen då sommarens grönsaker skördats. Nu sår jag nytt för att fylla upp med grönsaker att skörda under höst och vinter.

Äntligen sommar! Nu är nästan alla mina växtplatser fyllda av grönsaker i olika stadier. Vissa är nyss sådda, andra nyss utplanterade. En del är mitt i sin växtperiod och annat redan skördat. Härligt är det!

För att min säsong ska bli sådär lång och fullmatad som jag önskar fortsätter jag att så. Trädgårdstiden under sommaren är i princip lika fylld av sådd och plantering som våren, det är ju nu all yta som skördats ska fyllas med nytt. Många grönsaker växer fint på hösten och hinner ge fin skörd. Spetskål 'Early Jersey Wakefield' (bilden ovan) behöver tre-fyra månader på sig att bli skördeklar och om den sås nu blir det fin skörd i höst här i södra delarna av landet. Men för att det ska bli något måste jag återigen fylla tråg och brätten med frön. Gör det du med!

Mycket av det som sås under våren kan fortfarande sås i juni. Det är mest en fråga om vad familjen tycker om att äta, vad som kan stå länge i landet och vad vi klarar av att lagra.

Följande grönsaker ska jag så i juni:


Försådd för senare utplantering på friland:

Sallat
Salladslök
Broccoli
Svartkål
Grönkål
Purpurkål
Bondbönor
Brytbönor
Sommarblommor
Persilja
Squash
Kålrabbi
Sojabönor
Majs

Friland:
Piplök
Märgärter
Sockerärter
Brytsockerärt
Sommarmorötter
Dill
Persilja
Sommarblommor

 

Andra grönsaker som funkar att så nu:
Vaxbönor
Mangold
Betor
Gurka
Basilika
Majrova
Nyzeeländsk spenat
Piplök
Trädårdsportulak

 

Tänk på att
Grönsaker och sommarblommor som försås under sommaren växer snabbt. Jag måste så lagom tätt inpå utplantering så att inte sådderna behöver stå och trycka för länge i sina tråg. Vissa grönsaker kan jag sätta ut lite varstans i odlingen, som sallat och persilja, så de har jag gärna små byttor av att sätta ut så snart det blivit plats. Andra grönsaker hör hemma i ett särskilt kvarter och då behöver jag anpassa såtiden till när det kan tänkas finnas luckor att fylla i till exempel kålkvarteret. Det är ett litet pussel.

Vid den här tiden gör jag inga sådder inomhus. De blir rangliga och klena. Mycket bättre att så utomhus där det är gott om ljus, samt vind och temperaturväxlingar som gör plantorna tåliga och fina. Sådderna förvarar jag i skugga eller halvskugga.

Ännu har jag inte börjat så till vinterodling vare sig i tunnelväxthus eller på friland. Det gör jag i juli-augusti.
/Sara Bäckmo

05. juni 2016

7 svar till “Så grönsaker i juni”

 1. Miriam skriver:

  En fråga om kållandet, sätter du ut ny kål där det redan stått kål under samma säsong, eller bara en gång på varje plats?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag sätter nya plantor där jag skördat i kållandet. Bladkål, broccoli, asiatisk kål är några slags kål jag sätter ut. /Sara

 2. Catlin skriver:

  Tack för en mkt inspirerande blogg 🙂

  Jag har en fråga om det som försås nu i juni, skolas de om en gång innan de åker ut på friland eller behövs inte det?

  • Sara Bäckmo skriver:

   I stort sett all kål skolas om två gånger. Övrig bara om det behövs. Och det styrs av vilken plats jag har i landen. Om det inte finns plats för squash sätter jag om den i kruka till dess det blir plats ledig. /Sara

 3. Maria Sundell skriver:

  Jag har lite väntat på dethär inlägget. Du levererar så bra och översiktliga listor och "komihåg". Jag har ett litet tunnelväxthus var jag pillar in frön som blivit över. Sen när det blir plats i grönsakslandet sätter jag ner en planta med passande växtstorlek för ytan. Igen inspirerar du mej.....nu ska jag att gå och fynda bland de sista rea-fröna på butikshyllorna.

 4. Ann-Christina Johansson skriver:

  När sätts rödbetor egentligen?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Så snart de är stora nog, om du har försått dem. Annars är det tid att så dem direkt i landet nu. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *