Så grönsaker i mars

Nu är det tid att proppa alla tillgängliga ytor fulla med fröer. Både friland och tunnlar och allt däremellan sås för att ge oss mat kommande veckor och månader.

Det är inte helt utan att en och annan kanske blir lite förvirrad över mina sådder under våren. Det är så mycket som återkommer. Med några veckors intervaller, ibland till och med så ofta som varje vecka, sås samma sorters grönsaker om och om igen. En del sås på nytt under i stort sett hela säsongen. Varför då? Och är det inte lättare att så några enstaka gånger?

Nej, jag tycker inte det. Om jag sår lite åt gången - men ofta - blir grönsakerna skördeklara med jämna mellanrum och ger färskt grönt att äta under lång tid. Ta rucola som exempel. Om jag sår mycket rucola tidigt på säsongen, och kanske bara en eller två gånger, blir det mycket att skörda under kort tid. Om jag istället sår en gång varannan vecka, en meter eller två åt gången, blir skörden jämnt utspridd under en längre tid. I en köksträdgård som odlas intensivt under hela året tycker jag att det är att föredra. Här är det jag siktar på att så i mars:

 

Inomhus för utplantering på friland:
Lök (silverlök, gul lök, schalottenlök, röd lök)
Kryddor
Spetskål
Tidigt broccoli
Rotar sättpotatis, tidiga och sena sorter

Inomhus för utplantering i tunnelväxthus:
Tomat
Basilika
Brytbönor

Varmbänk i tunnelväxthus:
Eventuellt bladgrönsaker och rädisa om det blir plats ledig.

Tunnelväxthus:
Spenat
Rucola
Majrova
Sommarmorot
Dill
Persilja
Sallat
Salladslök/piplök
Sockerärter
Ärtskott

Tunnelväxthus för senare utplantering på friland:
Kålrabbi
Grönkål
Spetskål
Broccoli
Brysselkål
Vitkål
Rödkål
Blomsterkål
Blomkål
Kålrot
Tomat
Bondbönor
Betor
Sparris
Kryddor
Mangold
Nyzeeländsk spenat
Purjolök
Trädgårdsportulak

Kallbänk ute:
Spenat
Sallat
Rucola
Rädisa
Sommarmorot
Sommarblommor

Friland:
Sommarmorot
Vintermorot
Svartrot
Haverrot
Palsternacka
Spenat

Så. Den här listan printar jag själv ut nu och ska sätta mig och sortera fröerna i rätt bingar. Det är det härligaste som finns att ha några minuter över en solig eftermiddag och gå ut och så. Snacka om att känna sig levande! Bilden är från en dag i mars 2015 året när jag sådde spenat på friland.

Vill du se vad jag sår månad för månad kan du kika i inlägget Såkalender på Skillnadens.
/Sara Bäckmo

02. mars 2016

14 svar till “Så grönsaker i mars”

 1. Camilla (nyfiQen) skriver:

  Visst är det spännande att det skiftat över till mars. Sådderna känns lite mer "på riktigt" nu. Jag är så enormt nöjd över min välplanerade såkalender som jag gjorde redan i december, när odlingslusten och inspirationen var stor tack vare dig, men då det inte riktigt gick att sätta igång med något. Nu har jag det välplanerat och strukturerat och jag känner mig lugn över att jag inte skall missa några sådder om jag bara följer kalendern. Just mars månad, sopkomprimatorer bli intensiv, har jag faktiskt delat upp i tre omgångar, då det är en hel del sådder som skall göras. Åh, vad det är kul och spännande och det är helt tack vare dig, dina blogginlägg och Youtube-klipp. Nu längtar jag efter din bok och ditt besök i Kumla som jag planerar gå på.

 2. Sandra skriver:

  Oj vilken dröm att få så redan nu! Vi har många centimetrar snö här ännu.

 3. Lina skriver:

  Jag blev så sugen på bönan black coco bean när jag läste om den! Jag har letat och letat efter den på nätet (på utländska siter), men jag hittar den inte. Har du ngt tips på vart man får tag på den?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh, när jag googlar black coco bean seeds får jag upp flera fröfirmor som säljer. Försök igen! /Sara

 4. Kristine Hammerengen skriver:

  Hej Sara,
  Jag hittade di blogg i vintras och har under de kalla vintermånaderna inspirerats av bin blogg. Jag älskar dina små filmer och blir överlycklig när jag hittar en ny eller en jag inte har sett =)
  Jag har suttit med min lilla trädgårdsbok och försökt planera hur jag kan utnyttja våran klassiska villaträdgård till odling. Med jag har två stora problem med trädgården. Första problemet är sniglar! Jag bor utanför Stockholm och här kryllar det av mördarsniglar. Det andra problemet med min tomt är att det är en skuggtomt. Vårt hus ligger i en skråback så hela tomten är skuggig (mer miller mindre). Kan jag odla i skuggan? Skulle gärna höra dina tankar kring detta. Vi har bara bott här ett år så jag har inte hunnit testa mig fram.

 5. Maria Bergström skriver:

  Ser så hoppfullt ut när du visar detta nu. Hör ligger snön tjock mellan hus,växthus, sålådor & rabarberbädd. Vi hade -16 grader här i Isbo i Delsbo i går kväll & då passade jag på att göra några lock med byggplast till pallkragarna. När ska jag lägga på dessa? Vill gärna lägga på dem för tidig sådd men eftersom det nu ligger ca 1,5 dm snö på lådorna är det tidigt eller ska jag ta bort lite av snön så det tinar bort lite så jag kan så & töcka med snö & lock?/ Maria

 6. Sofia skriver:

  Hej Sara!
  Vad glad jag är, för att jag har hittat din sida!
  För första året sår jag spenat i kallbänk...spännande!
  Men funderar över en sak, jag gödslade i kallbänken ett tunt lager med kogödsel från påse och la sedan på ett tunt lager med mer jord innan jag sådde! Läste sedan att spenat inte ska ha så mycket gödsel, tycker du jag ska börja om?
  Med vänlig hälsning, Sofia

  • Sara Bäckmo skriver:

   Snabbt svar för att jag råkar sitta vid datorn =) Spenat älskar gödsel! Låt det vara, det kommer nog att bli jättebra! Hälsningar Sara

 7. katinka skriver:

  Tack för listan! Fast just nu får jag panik när jag kollar väderprognosen. Minus sju två dagar nästa vecka! Det blir till att lägga bubbelplast över pallkragarna i växthuset. Dygnet runt!

 8. Christina skriver:

  Hej Sara, Tack för alla fina tips?
  Klarar dill att sås på friland i mars eller är växthus att föredra ?
  Undrar också om du sår Eterneller på friland i mars eller april ?
  Vårhälsningar från En bit norr om Göteborg

 9. Christina skriver:

  Hej Sara,
  Undrar om du sår dill på friland i mars eller om växthus är att föredra ?
  Undrar också om du sår Eterneller på friland i msrs eller april.
  Ska pröva Eterneller i år efter att ha läst ditt inlägg om Eterneller och blivit inspirerad.

 10. […] att ta sticklingar av lavendel Så grönsaker i mars Beskär […]

 11. Susanna skriver:

  lina.ludvigsson denna kommentar är från 2016....

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *