17. februari 2016

Så grönsaker i plastback - utomhus

För oss som ständigt lider av platsbrist är det toppen att så grönsaker i plastback ute. Kål, sallat, persilja och salladslök är exempel på sånt jag sår nu under vintern.

Stora, frusna plastbackar står utomhus på snö.

Enkla plastbackar av lock kan köpas i möbelbutiker och hemmafixarbutiker. Glöm inte att göra hål för luft och dränering.

 

Idag visar jag ett superenkelt sätt att så grönsaker och sommarblommor mitt i vintern - utomhus. Det är en typ av vintersådd som är perfekt för oss som saknar stora utrymmen för sådder men ändå vill kunna så hyggligt med plantor. Jag förvandlar helt enkelt plastbackar till små minidrivhus:

 

 

Fler fördelar med sådd i back

Tidigare skörd: Fröerna gror i backen tidigare än de skulle gjort på friland eftersom det är varmare i den skyddade lådan. Om jag sköter mina kort väl och skolar om plantorna regelbundet har jag stora fina plantor att sätta ut som ger skörd tidigare än grönsakerna som sås direkt på friland.

Ingen avhärdning behövs: Plantorna vänjer sig vid temperaturväxlingarna utomhus och det tilltagande ljuset på ett helt annat sätt än plantor som drivs upp inomhus. Det ger starka fina plantor som inte behöver vänja sig vid utomhusklimatet på samma sätt som inomhusplantorna.

Överskott inför snigelangrepp: Vi som odlar med mördarsniglar har glädje av att de här sådderna ofta ger många plantor. Det är lätt att dra upp ett överskott för att ha några extra att sätta ut om beståndet skulle decimeras. I backen är också de små eftertraktade plantorna skyddade och inte så lätta att angripa.

 

För dig med sena vårar

Flera som odlar grönsaker i norr väljer att göra försådder i plastbackar ute för att få fram plantor att sätta ut så snart temperaturen tillåter. Hämta gärna inspiration från Agneta Andersson som skrivit gästblogginlägget Agneta odlar nästan allt - i zon 7.

 

Sådder i tråg som står i en ljus plastback.

I enkla plastbackar trängs Agnetas vintersådder av bland annat kål, som på det här sättet inte behöver uppta värdefull yta inomhus under våren.

 

Skruva eller borra hålen?

Som du ser använder jag en skruv för att göra hål i backen. De här backarna av hårdplast går ofta sönder när jag borrar, oavsett vilken typ av borr jag använder verkar det som. Nu har jag för vana att liksom förborra hålen med skruv och senare, om det behövs mer ventilation, borra upp de befintliga hålen med borr.

 

Dränering för extra törstiga

När jag drar upp plantor som är törstiga och dricker mycket vatten, som bondbönor och andra bönor till exempel, sätter jag gärna dräneringshålen längst ner i sidorna på backen, bara någon millimeter från botten. På det sättet finns alltid en liten slatt vatten kvar i botten på backen. Med lite grus under trågen finns en liten vattenreservoar till de törstiga plantorna. Glöm inte att göra extra lufthål eller starta dagen med att öppna locket på backen så att kondens, som det blir lite mer av än vanligt med det här sättet, kan minskas.

 

Annan användning än vintersådd

Förstås kan backarna användas under andra tider på året med. De är till exempel suveräna senare under våren till värmekrävande grönsaker som bönor och gurkväxter och bebiskammare i skuggan under ett träd för lite extra ömtåliga plantor, med eller utan lock. Med ett nät över istället för lock kan till exempel kålen få en fristad från kålfjäril och mal här innan de sätts ut på friland.

 

Sånt jag inte sår

Jag försår inte morötter, palsternacka och spenat. De två första för att de inte verkar bli bra av att omplanteras och spenaten för att jag aldrig, aldrig lyckas med försådd. De går att så tidigt och andra lyckas fint, men inte jag. Betor och mangold går gärna i blom om fröerna eller småplantorna utsätts för stora temperaturväxlingar så de sår jag inte alls under vintern, annat än för blastens skull i till exempel tunnelväxthuset. Bland sommarblommorna undviker jag de som på påsen angivits att de ska sås till exempel inomhus i januari och vill ha det riktigt varmt och mysigt, medan de fröer som anges kunna sås under till exempel hösten och vintern på friland funkar fint.

 

Perenner

Backen är en utmärkt start för många perenner. De gror gärna oregelbundet och många fröer behöver dessutom en köldknäpp för aktivera så-generna. Perfekt för det här såsättet. Eftersom perenner kan ta flera år på sig i vissa fall att gro är det viktigt att se till att minimera risken för allt för fuktigt klimat i lådan och se till att jorden i krukorna är riktigt bra dränerad så att det inte bildas en massa mossa och grejer på sådden. Det finns olika material som sådden kan täckas med för att minska fuktiga ytor, till exempel perlite eller vermiculite.

 

 

Det var dagens tips. Hoppas du blir nyfiken och vill prova att så på det här sättet. Det går förstås fint att använda alla möjliga slags backar. Jag gör till exempel gärna sådder i gamla godislådor med hål i botten och lock, funkar också bra. Man tar det som finns till hands helt enkelt... Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

25 svar till “Så grönsaker i plastback - utomhus”

 1. Annika skriver:

  Åh, det är så roligt att du är så otroligt produktiv med blogginlägg! Det är guld att få läsa för mig som bläddrar i mina fröpåsar och längtar till vårsolen orkar över kullen som ligger precis söder om tomten! Än så länge får jag nöja mig med att grodda mungbönor. 🙂

 2. Karin skriver:

  Skruvar du upp hål med såna självskruvande träskruvar alltså? Och det spricker mindre än när man borrar med träborr?
  Jag har också upptäckt att backarna spricker lätt nämligen, borrade hål i en som jag har som utomhus-bokashijordfabrik...
  Har testat att vinterså i genomskinliga flaskor, det gick sådär (bara trädgårdsmållan trivdes), det kanske är enklare i plastbackar!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det spricker inte alls när jag skruvar upp dem. Vill jag ha större hål senare för att lufta bättre är hålen så att säga redan förborrade och lättare att borra upp med vanlig borr. /Sara

 3. Sandra skriver:

  Plastbackar är också jättebra som stapelbara miniväxthus på fönsterbrädan inomhus. Ikeas samla-serie har en djup back som passar perfekt till detta. Jag borrar hål i locket med ett träborr för "stora" hål ( vet inte vad de kallas, men de har en platta som borrar hål som är minst ett par centimeter i diameter. )Sen bygger jag "drivhustorn" i fönstren med bäst ljus.

 4. Åsa skriver:

  Smart tips för att göra hål är att använda en lödkolv 🙂 Vill man göra större hål kan man värma en äppel-urkärnare eller större borr, över ett ljus och sen smälta hål i plasten.

 5. Jeanette skriver:

  Jag saknar plastbackar men har ett gäng pallkragar fyllda med jord sen förra året. Kan jag vinterså direkt i dem likaväl som i plastbackar? Och isåfall täcka med något?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det går jättebra Jeanette! Det kallas för kallbänkar och du kan söka efter inlägg om dem här på bloggen. Gör enkla lock av till exempel takläkt och byggplast så har du fina platser att odla tidiga grönsaker på. Jag sår spenat i kallbänk under vintern och kan skörda redan i april. Hälsningar Sara

 6. Anna Dahlgren skriver:

  Denna gillar jag även på youtubekanalen. Anna Dahlgren

 7. Gunilla Lundh skriver:

  Tävlat om din nya bok 🙂 Användarnamn på Youtube: Gunilla Lundh, gunilla.lundh@spray.se

 8. Mikael Vaihela skriver:

  Kan man göra så här med alla grönsaks fröer? Fungerar det med sånna som zucchini å broccoli osv

  • Sara Bäckmo skriver:

   Som jag säger i klippet så är det fröer som tål att ligga i kylig jord som gäller. Alla gurkväxter gror bäst i varm jord och förstörs i ett nafs om de ligger i kall jord, dessvärre. Broccoli funkar fint. Hälsningar Sara

 9. Hej Sara! Va kul att du fick till ett klipp om vintersådd, det har jag väntat på. Jag hann göra iordning mina lådor innan klippet publicerades och ser att jag nog tagit rådet om att inte så för tätt på väl stort allvar. Jag har endast sått ca 12 frön i varje låda och mina lådor är lika stora som dina. Nästa gång ska jag våga så tätare. Jag har sått Jungfru i det gröna 'mullberry rose', rosenskära 'Vega white' och 'Velouette', Röllika 'FLower lilac shades', solros 'höstskönhet' och sommarrudbeckia 'Goldilocks'. Jag följer dig på bloggen, på Facebook, instagram och är prenumerant på din youtube-kanal. Jag hittade tyvärr inte heller kommentarsfältet på youtube men ser att du skrivit att det fungerar bra att delta i tävlingen även genom att lämna kommentarer här. Jag skulle bli överlycklig av att vinna din bok och har redan gjort reklam för boken och dig hos mina odlingsvänner. Min bebis kommer om ca två veckor och det ska bli spännande att få följa dig i sommar när även du odlar med en liten till hemma. Tack för all inspiration du delar med dig av!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vilken häftig säsong du har framför dig! Bebis och blommor =) Längtar jag med. Håller tummarna för att ni får en fin födsel. /Sara

 10. olivia skriver:

  heej! jag kommenterade på youtube, men vet inte om mina kontaktuppgifter syns där. men jag skulle bli sååå glad om jag vann din fina bok. kram

 11. Kari Borg skriver:

  Hei! Dette må jeg prøve, jeg som har gitt opp å få plass til drivhus. Hvilken av størrelsene boks fra Clas Ohlson bruker du? Takk for fantastisk blogg! Her er det masse inspirasjon å hente! I dag har jeg vært ute i vårsolen og laget mange jord-briketter med soilblocker (5x5x5 cm). Det er en veldig fin måte å drive oppal av planter, og anbefales hvis du vil slippe plastpottene, men det er kanskje ikke beste løsning i disse kassene, siden det sikkert her er bedre å ha litt større jordvolum. Jeg vil gjerne også være med i trekning om boken din, hvis det er mulig. Kari

 12. Karin Ekström skriver:

  Hej, sådde i plastlådor i februari och nu börjar det titta upp lite spenat mm.
  Det jag inte förstått är var plantorna skall förvaras när de skolats om, för du säger att de skall skolas om men inte tas in?
  Tacksam för svar.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag sår i princip bara sånt som ska skolas om i mina plastbackar. Jag sår till exempel inte rucola och spenat där, jag lyckas sällan med mina försådder av spenat och tycker de blir bättre då jag sår dem på plats. Så grattis till dig som lyckats! Plantorna kan växa kvar i sina tråg i backen till dess de blivit en ordentligt grön matta. När jag skolat om mina förvaras de på utrymmen där jag har plats, alternativt sätts ut direkt i landet om det blivit varmt nog. Jag gör en uppföljning inom kort på mina vintersådder. Men här är ett tips på plantförvaring så länge: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/tips-for-forvaring-av-plantor/
   Hälsningar Sara

 13. Inger skriver:

  Hej, jag har idag 15/4 planterat blå klint i en förpackning och satt ut på min balkong.
  Jag bor i norra delen av landet i Boden. Vi har eller kan ha minus grader på natten fortfarande, dör fröna om det blir minus grader?
  Jag har alltid odlat men tyvärr bor jag i lgh nu. Så det blir lite mindre än förut. Men jag gör så gott jag kan, har en liten odling på balkongen och tar med mig planter till stugan som jag har vi kusten.
  Rorligt är det och gott.
  Lycka till med barn och odling, du gör ett fantasktiskt jobb.

  // Inger

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack!
   Blåklint är mycket tålig och självsår sig lätt i landen. Jag är säker på att dina frön kommer att klara våren i Boden, så länge det inte är för fuktigt i jorden. Håller tummarna! /Sara

 14. Trädgårdzontre skriver:

  Jag värmer en spetsig järnpinne med en gasoltändare så att den nästan glöder, sedan gör jag hål i plasten. Spricker aldrig.

 15. Haapala Eila skriver:

  Wow !!! Jag måste prova nu i februari med lite sommarblommor. Har väldigt lite plats att så men önskan om mycket blommor ??
  Du nämner sommarblommor som frösår sig själv , så jag tänker prova med olika Vallmon . Åh , vad kul att få så bra tips ! Tack !!

 16. Rebecka skriver:

  Hejsan!
  Jag är helt ny på detta med att så, men vill gärna prova på det. Har streck-kollat på "mandelmanns " på tv4 play och har blivit så inspirerad.
  Jag försöker hitta hur man kan börja lixom. Jag bor i en etta på markplan så har en uteplats som har plattor och en med lite gräsmatta.
  Iallafall, så har jag en dynbox i plast som jag fått, men den funkade inge vidare för det läckte in vatten. Men har inte slängt den än, av ren lathet. Allt blir jobbigare när man inte har körkort, att ta sig till tippen.
  Jag kom på det nyss att den står tom, försökt googla om man kan använda en dynbox men har inte hittat någon bra information. Så, såg jag ditt inlägg här och blev super glad! Äntligen någon jag kan fråga!
  Så min fråga är om jag kan odla något i den dynboxen? Den har lock med och är i ganska hård plast. Jag bor långt ner i Skåne och lådan har möjlighet till både morgonsol och/eller eftermiddagssol.
  Jag tar gärna emot alla tips och råd! Hur ska jag göra? Vilken jord är bäst? Vad kan man odla? Lock på? Lock av? Osv. Hade blivit super glad om jag fick svar 😀

 17. alwine mattsson skriver:

  Hello,på backar allt som kan spricka sätter man först tejp runt det blivande hålet så spricker det inte.

 18. Eira Toivanen skriver:

  Hej
  Vad gör man när det kommit upp? Ska de vara kvar backen med lock tills det är dags att plantera ut dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *