Så grönsaker i plastback - utomhus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så grönsaker i plastback - utomhus

För oss som ständigt lider av platsbrist är det toppen att så grönsaker i plastback ute. Kål, sallat, persilja och salladslök är exempel på sånt jag sår nu under vintern.

Stora, frusna plastbackar står utomhus på snö.

Enkla plastbackar av lock kan köpas i möbelbutiker och hemmafixarbutiker. Glöm inte att göra hål för luft och dränering.

 

Idag visar jag ett superenkelt sätt att så grönsaker och sommarblommor mitt i vintern - utomhus. Det är en typ av vintersådd som är perfekt för oss som saknar stora utrymmen för sådder men ändå vill kunna så hyggligt med plantor. Jag förvandlar helt enkelt plastbackar till små minidrivhus:

 

 

Fler fördelar med sådd i back

Tidigare skörd: Fröerna gror i backen tidigare än de skulle gjort på friland eftersom det är varmare i den skyddade lådan. Om jag sköter mina kort väl och skolar om plantorna regelbundet har jag stora fina plantor att sätta ut som ger skörd tidigare än grönsakerna som sås direkt på friland.

Ingen avhärdning behövs: Plantorna vänjer sig vid temperaturväxlingarna utomhus och det tilltagande ljuset på ett helt annat sätt än plantor som drivs upp inomhus. Det ger starka fina plantor som inte behöver vänja sig vid utomhusklimatet på samma sätt som inomhusplantorna.

Överskott inför snigelangrepp: Vi som odlar med mördarsniglar har glädje av att de här sådderna ofta ger många plantor. Det är lätt att dra upp ett överskott för att ha några extra att sätta ut om beståndet skulle decimeras. I backen är också de små eftertraktade plantorna skyddade och inte så lätta att angripa.

 

För dig med sena vårar

Flera som odlar grönsaker i norr väljer att göra försådder i plastbackar ute för att få fram plantor att sätta ut så snart temperaturen tillåter. Hämta gärna inspiration från Agneta Andersson som skrivit gästblogginlägget Agneta odlar nästan allt - i zon 7.

 

Sådder i tråg som står i en ljus plastback.

I enkla plastbackar trängs Agnetas vintersådder av bland annat kål, som på det här sättet inte behöver uppta värdefull yta inomhus under våren.

 

Skruva eller borra hålen?

Som du ser använder jag en skruv för att göra hål i backen. De här backarna av hårdplast går ofta sönder när jag borrar, oavsett vilken typ av borr jag använder verkar det som. Nu har jag för vana att liksom förborra hålen med skruv och senare, om det behövs mer ventilation, borra upp de befintliga hålen med borr.

 

Dränering för extra törstiga

När jag drar upp plantor som är törstiga och dricker mycket vatten, som bondbönor och andra bönor till exempel, sätter jag gärna dräneringshålen längst ner i sidorna på backen, bara någon millimeter från botten. På det sättet finns alltid en liten slatt vatten kvar i botten på backen. Med lite grus under trågen finns en liten vattenreservoar till de törstiga plantorna. Glöm inte att göra extra lufthål eller starta dagen med att öppna locket på backen så att kondens, som det blir lite mer av än vanligt med det här sättet, kan minskas.

 

Annan användning än vintersådd

Förstås kan backarna användas under andra tider på året med. De är till exempel suveräna senare under våren till värmekrävande grönsaker som bönor och gurkväxter och bebiskammare i skuggan under ett träd för lite extra ömtåliga plantor, med eller utan lock. Med ett nät över istället för lock kan till exempel kålen få en fristad från kålfjäril och mal här innan de sätts ut på friland.

 

Sånt jag inte sår

Jag försår inte morötter, palsternacka och spenat. De två första för att de inte verkar bli bra av att omplanteras och spenaten för att jag aldrig, aldrig lyckas med försådd. De går att så tidigt och andra lyckas fint, men inte jag. Betor och mangold går gärna i blom om fröerna eller småplantorna utsätts för stora temperaturväxlingar så de sår jag inte alls under vintern, annat än för blastens skull i till exempel tunnelväxthuset. Bland sommarblommorna undviker jag de som på påsen angivits att de ska sås till exempel inomhus i januari och vill ha det riktigt varmt och mysigt, medan de fröer som anges kunna sås under till exempel hösten och vintern på friland funkar fint.

 

Perenner

Backen är en utmärkt start för många perenner. De gror gärna oregelbundet och många fröer behöver dessutom en köldknäpp för aktivera så-generna. Perfekt för det här såsättet. Eftersom perenner kan ta flera år på sig i vissa fall att gro är det viktigt att se till att minimera risken för allt för fuktigt klimat i lådan och se till att jorden i krukorna är riktigt bra dränerad så att det inte bildas en massa mossa och grejer på sådden. Det finns olika material som sådden kan täckas med för att minska fuktiga ytor, till exempel perlite eller vermiculite.

 

 

Det var dagens tips. Hoppas du blir nyfiken och vill prova att så på det här sättet. Det går förstås fint att använda alla möjliga slags backar. Jag gör till exempel gärna sådder i gamla godislådor med hål i botten och lock, funkar också bra. Man tar det som finns till hands helt enkelt... Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

17. februari 2016