Så grönsaker i september - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så grönsaker i september

Jo, visst sjunger säsongen på sista versen. Men jag vet grönsaker som brukar ge fin skörd både höst, vinter och vår om de sås nu. Häng på en tidig höstsådd!

En liten planta av vinterportulak som hålls i en hand.

Vinterportulak är en underbar bladgrönsak som är tämligen liten på vintern. Så den nu och ät blad om några månader.

 

De senaste åren har september-november varit milda och faktiskt perfekta för bladgrönsaker att växa. Jag fortsätter att så och tänker att det ändå är en ganska liten förlust om vissa sådder skulle gå förlorade om det blir kallare än önskat.

Det är ganska kort tid kvar innan dagsljuset blir så dåligt att grönsakerna inte längre vill växa. Det gäller att det jag sått nått dit jag vill innan dess. Jag har olika mål för olika sådder. En del ska inte ätas nu under hösten utan bara komma upp hjälpligt för att övervintra, medan annat ska stå skördeklart under senare höst, vinter och/eller vår.

Det jag sår för att skörda under hösten är inget jag tänkt lagra så det gäller att odla precis så mycket som vi äter upp. Min erfarenhet är dock att vi äter betydligt mer än jag kan uppskatta, så jag har stor nytta av att fortsätta så mycket.

Det är inga stora blad jag siktar på och därför kan jag strössla ut fröerna i breda rader eller på större ytor (se tips i inlägget Bredsådda blad att skörda). Tätt, tätt växer de upp och sedan skördar jag genom att klippa av bladen.

Här är vad jag sår nu i september:

Friland:
Rädisa
Rucola
Vintersallat
Spenat
Sallat
Ärtskott

Försådd för senare utplantering på friland:
Rädisa

Tunnelväxthus:
Spenat
Sallat
Vintersallat
Vinterportulak
Vitlök (för skörd av blast)
Ärtskott
Kålblad
Smörgåskrasse

Försådd för senare utplantering i tunnelväxthus:
Sallat
Vintersallat

Jag älskar att se sådder titta upp vid den här tiden! När dagarna blir kortare är det som om livet ändå tar en andra svängom när jag går ut i tunnlarna och ser hur det växer upp en skön blandning av ätbart. Och på friland spirar det också. Grönsaksodling är inte alls bara en sommarsyssla. Med enkla medel kan väldigt många av oss odla året runt.

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

/Sara Bäckmo

 
05. september 2016

3 svar till “Så grönsaker i september”

 1. Laila Hälleljung skriver:

  För första gången provar jag höstsådd. Växer så bra! Tack för inspirationen!

 2. Sara skriver:

  Hej Sara, så mycket Tack för allt du delar med dig. Jag har fått ett tunnelväxthus i presrnt 3x8m, jag vill odla mycket i det. Jag undrar vad jag skall ha för botten till det, vad har du så att säga under o runt. Jag ska sätta upp det på en gammal åkermark, där det finns gamla stubbar av mindre o större sly bland annat. Tacksam för svar!

 3. Simone skriver:

  Hej Sara,

  Jag funderar på om du har erfarenhet av att vinterså Senshyu Yellow, den japanska vinterlöken? Har precis köpt frön till den och tänker sätta den i september.

  Tack för en fin fin blogg 🙂

  - Simone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *