Så grönsaker i oktober - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så grönsaker i oktober

Trots att både värme och dagsljus är på väg att försvinna finns det faktiskt några få grönsaker som jag sår också i oktober. Här har jag listat oktobersådderna.

Vitlöksklyftor är förberedda för att sättas i jorden i oktober i zon 3.

 

Nu är utesäsongen i en fas där sådderna faktiskt vilar. Med ett eller par undantag. Tiodygnsprognosen skvallrar om temperaturer som närmar sig nollan, vilket i sig inte alls betyder att hoppet om att fröer ska gro är helt ute. Men tillsammans med det faktum att dagsljuset om sisådär fyra veckor eller så blivit alltför dåligt är det inte stor idé att satsa på annat än pytteblad nu. Ljuset gör att växtkraften helt försvinner och är det dessutom kallt märks det både tydligare och tidigare.

Men i tunnelväxthuset är det fortfarande säsong för en del av de snabbväxande grönsakerna. Om jag har tid sår jag nytt där, utöver sånt jag redan har eller ska plantera ut. Visst är det häftigt att det går att odla så fint i växthus nu på hösten!?

Här är saker jag sår nu:

Friland:
Vintersallat

Sätter på friland:
Vitlök
Schalottenlök
Potatislök (som är en schalottenlök...)

Tunnelväxthus:
Spenat
Vintersallat
Vinterportulak
Vitlök (för odling av blast)
Krasse

Inomhus för fönsterodling:
Ärtskott
Småblad
Vitlöksblast
Groddar

 
 

Många av oss som odlar med mål att skörda grönt under nästan hela säsongen sår nytt under senhösten. Dessa grönsaker gror först till våren. Det kallas för höst- eller vintersådd. Än så länge är det för varmt utomhus hos mig för att göra det här. Eftersom jag inte vill att grönsakerna ska gro innan den kalla vintern kommer gäller det att ha is i magen och noga avgöra när det kan vara en bra tid. Är du nyfiken på sådd under senhöst och/eller vinter så delar jag några tips i videon ovan.
/Sara Bäckmo

09. oktober 2016

4 svar till “Så grönsaker i oktober”

 1. Agneta Granberg skriver:

  Jag försådde i odlingslådor med flera fröer i vsrje kruka i augusti. Sallad o rädisor. Planterade ut när de fick att hantera utan att plocka isär plantorna. Rädisorna hann bli så stora att jag trodde de blivit träiga. Tog in dem för att koka men stoppade i tid. Mjälla o bra smak. Sallad har vi gott om. Tack för tips!

 2. Sara skriver:

  Är det alltså läge att så vitlök nu? Jag har kvar från förra året som jag inte fick plats med då. Tror du de går att så nu eller är de att betrakta som för gamla så jag borde köpa nytt?

 3. Sarah Lööv Koskitalo skriver:

  Jag har sått Vintersallat totalt tre gånger, olika tider på hösten, men det bara inte lyckas! Bor i växtzon 4 och odlar i låda med fiberduk. Denna gång har det iaf kommit upp så att jag ser att jag faktiskt har sått där! Tidigare inte kommit nåt alls. Är det svårare än att så annan sallat på våren?

 4. Gunilla skriver:

  Tyvärr har jag inte fått tag på någon schalottenlök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *