Så använder jag min kompost att odla i - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så använder jag min kompost att odla i

Halvförmultnad kompost som jag täcker med lite jord och använder som kallbänk.

En kompost går att använda till så mycket mer än att bara producera jord!

Det är ännu inte mars månad, men mitt pärlband av komposter på baksidan är redan vända allihop. En sån lycka det är att se jordfabriken puttra på och ge mig stora mängder av det jag behöver så mycket av. Jord.

Att anlägga en liten, fungerande kompost är verkligen ingen svår uppgift. Det handlar mest om att masa ihop en mängd trädgårds- och/eller köksavfall i en hög, vända densamma en eller två gånger för att sedan konstatera att naturens gång förvandlat högen till jord, mer eller mindre.

Det trädgårdsskafferi jag skapat kräver mer än en mindre komposthög. Därför detta pärlband.

I lång en rad har jag tre stora rundlar av sammansatta kompostgaller. Sedan följer tre pallkragar, med 2-4 pallar i höjd på vardera.

Jag börjar i den bortersta rundeln och lägger vårens och sommarens skräp där. Under sensommaren vänds det ner i nästa korg och nästkommande vår till nästa korg. Följande höst ner i en pall med tre-fyra pallar på höjden.

Följande vår flyttas materialet i de höga pallarna till två pallkragar bredvid. Dessa fylls upp och den krage som blivit tom fylls på med halvkompost från korgen innan.

Vitsen med den mer eller mindre halvfärdiga jorden i pallkragarna är att jag kan använda dessa som kallbänkar under vår och/eller sommar, så länge jag vill innan jag tömmer jorden. Jag har också fyllt på tunnor och säckar med den jord jag behöver till omplanteringar osv.

Det här systemet tar två år ungefär att få igång och bygger på att materialet vänds ofta. Då tillförs syre, som gynnar nedbrytningsprocessen. Hade jag varit väldigt noggrann och finfördelat kompostmaterialet hade jag inte behövt varken vända eller byta binge så ofta, men jag har inte tid att hacka sönder allt som ska komposteras. Solrosstänglar och hallonkvistar hinner komposteras här även om de inte är finfördelade.

Nu är alltså samtliga komposthögar vända, redan. Tre pallkragar står redo med mer eller mindre halvförmultnad kompost, dessa använder jag som kallbänkar. Lägger på ett lager jord och har sedan enkla ramar med byggplast på som jag täcker med.

Här sår jag en del av det som sedan ska ut i köksträdgården. Till exempel sallat, bönor, ärtor, gröngödsling och mängder av sommarblommor. En stor del av sommarblommorna är redan sådda genom vintersådd, fast i krukor. De har redan börjat gro!

I två av de tre komposterna som omgärdas av kompostgaller odlar jag under sommaren. Förra året ärtor, solrosor, pumpor och vintersquash. Jag har ännu inte bestämt vad jag ska fylla dem med denna säsong.

För dig som tänker satsa på en stor köksträdgård är mitt tips att tänka över just komposten noga. Den går att använda till så mycket mer än att bara bryta ner skräp till jord!

/Sara Bäckmo

27. februari 2014