Så har vi gjort årets varmbänk - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så har vi gjort årets varmbänk

Av hästgödsel, hönsgödsel och löv har vi byggt varmbänken som förhoppningsvis ger oss galet mycket grönt redan i mars. Här kan du se hur vi gjort årets varmbänk i tunnelväxthuset.

En varmbänk är alltså en odlingsbädd som av sig själv alstrar värme. Här behövs ingen elektricitet eller finurliga tekniska lösningar för att ordna bästa möjliga förutsättningarna för växterna - naturens egen gång löser allt. Genom att bygga en hög av gödsel plus något material som kan förmultna producerar bädden värme, precis som i en kompost. Jag kan använda värmen för att odla grönsaker mitt i vintern, när det är både minusgrader och snö ute.

I veckans klipp från Skillnadens Trädgård kan du se hur vi byggde årets varmbänk - i tunnelväxthuset:

 
 

Om du har problem med att se klippet i spelaren ovan kan du se på YouTube: Varmbänk i tunnelväxthus. Glöm inte att prenumerera på mina klipp, då blir jag jätteglad!

 

Varför temperaturen är viktig
Anledningen till att jag så gärna vill se hur temperaturen i bädden utvecklar sig är att det är bra att ha koll på när värmen är som högst. Värmen når nämligen en peak, för att sedan dala. Och jag vill inte lägga på jord och odla i bädden förrän den har rätt temperatur. Om jag odlar direkt i en nyanlagd bädd, som till en början är kring 10-15 grader och sedan hastigt når upp till 70 grader, kommer sannolikt mina grönsaker att brännas sönder. Istället väntar jag till dess temperaturen nått sin peak och därefter sjunker till cirka 30 grader. Först då lägger jag på jord och odlar.

Det kan ta en till två veckor innan de bra temperaturerna har visat sig. Tänk på att det oftare är svalare i ytskiktet av bädden och mycket varmare djupt ner i den. Jag är vaksam på temperaturen så länge den stiger eftersom det är en indikation på att det hux flux kan bli mycket varmt och då sprider sig också värmen uppåt. Jag sätter inte ut plantor eller sår förrän temperaturen nått eller legat still på cirka 30 grader ett tag. Det gäller att ha tålamod.

 

Läs mer om varmbänk:
Lyxig varmbänk till försådda plantor
Grönsaker i årets varmbänk
Inspiration till varmbänksbygge


Långsamt men uppåt
Än så länge är utvecklingen av värme ok men inte galopperande precis. Från 5 till drygt 20 grader på fyra dagar. Materialet vi byggt med har stått utomhus i säckar och var ganska kallt så jag räknar med att det går lite trögt i början. Dessutom har jag flera säckar löv i bädden som kan vara lite trögstartade. För att hjälpa processen att komma igång fortsätter jag att vattna med varmt vatten, gärna utspätt med kiss, en gång per dag till dess det börjar stiga ordentligt. Och så håller jag förstås tummarna hårt...

Flera har redan hunnit fråga om sätt att rätta till en varmbänk som inte alls blir varm. Det ska jag skriva om imorgon.

En varmbänk kan utan problem byggas utomhus, fastän det är kallt och snö. Se då bara till att bädden isoleras ut- eller invändigt. Här kan du se hur jag byggde förra årets varmbänk i snö och kyla på friland:

 

 

På bloggen finns mängder att läsa om de här tidiga och varma bäddarna. Använd sökfunktionen (förstoringsglaset längst upp till vänster på datorn, i huvudmenyn upp till höger på mobilen) och sök på Varmbänk och se om du hittar lite inspiration. Så snart årets varmbänk är möjlig att odla spelar jag in ett nytt klipp där jag delar med mig av tips på hur jag odlar den stora ytan för att få maximal skörd riktigt tidigt.
/Sara Bäckmo

10. februari 2016

13 svar till “Så har vi gjort årets varmbänk”

 1. cecilia lejon skriver:

  hej, jag la min första varmbänk i måndags, med mycket kornhalm o hästskit i, samt vattnade med varmt vatten utblandat med kiss och mycket trampande, bra att Du talade om hur lång tid det tar att den blir varm, chansade på att det skulle ta en vecka cirka! Min varmbänk har jag i tunneln, den är 2x 0,6 m och 40 cm hög, utsidan är isolerad m 3 cm tjocka frigolitskivor. Jag fick i somras en ofrivillig varmbänk! jag hade köpt en stor bale m vetehalm, den låg utomhus utan täckning och efter allt regnande hade jag 60 graders värme i balen som inte var spetsad varken med hästskit eller kissvatten, dock var det 15 grader varmare utomhus, än det är nu

 2. Elin wigrup skriver:

  Så härliga ungar du har! Gissar att det inte finns så många barn i den åldern som har stenkoll på vad mangold och svartrötter är. Underbart! Så vill jag också att mina barn ska få det!...

  Har kikat på din gamla varmbänksvideo och Anette på Boängs varmbänksvideo sisådär 20 gånger var, och samlat mod nog. I helgen är min gamle far inhyrd att hämta ett släp med hästskit, sen kör vi så det ryker!
  Känner mig sjukt exalterad!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Härligt! Blev den klar?
   Vi har också skrattat gott åt Albas repertoar, som ändå fick klippas ner ordentligt för att få plats. Hon kan namn på fler grönsaker än mina vuxna vänner och än mer imponerande är att hon kan tala om vilka hon gillar och inte och hur de ser ut. Galet stolt mamma, förstås! /Sara

 3. Ingela skriver:

  Hej!
  Jag har läst att folk gör olika när de lägger jord på gödslet! Du väntar några dar medans en trädgårdsmästare skrev att man lägger jord på gödslet när man anlägger bänken! Vet du om det spelar nån roll!
  Mvh ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oftast använder jag lyxig kompostjord från egen kompost eller kompostbäddar. Den innehåller ett rikt mikroliv som kan förstöras om jorden läggs på en bädd som blir väldigt hög. Det är en av anledningarna till att jag väntar. Men det är också väldigt opraktiskt att ha jord på bänken redan från början eftersom jag alltid eftervattnar bädden för att få ordentlig fart på den. Det blir en evig sörja i den där bädden om jag har jord på från början. /Sara

 4. Cecilia skriver:

  Jag tänkte på kissvattnet. Det borde väl gå att ta halm som är nerkissad från hästens bädd. Två flugor i en smäll, tänker jag.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja oh ja! I varmbänken används både halm och gödsel, allt i ett, som mockas ut från stallet. Men ibland är halmen ändå för torr och då behöver man vattna extra. Genom att späda ut det varma vattnet med kiss sätter man extra fart på bänken. /Sara

 5. Ann-Charlotte Johnsson skriver:

  Härlig blogg du har. Har följt dig nu i flera är. Mycket inspirerande! Jag har också lagt en varmbänk i veckan i ett av mina mindre växthus och väntar spänt på temperaturen ska upp. Just nu är det 19 gr 10 cm ner. Ser också verkligen fram emot att läsa din bok! Mvh Ann-Charlotte Johnsson.

 6. Angie skriver:

  Hej Sara!
  Är i full gång med att hämta hästskit till min varmbänk och få igång den. Då jag har tillgång till en gigantisk gödselhög från ett stuteri som fylls på varje dag så är det inte så svårt för mig att hämta skit. Men jag har begränsat med plats både i bil och garage för alla säckarna, och vill gärna inte hämta mer än vad som kommer användas. Jag har nu ca 20 säckar, kan jag börja anlägga varmbänken med de 20 säckarna och om det inte räcker dagen efter åka och hämta mer och fylla på? Eller måste man fylla hela varmbänken på en gång?

  Mvh Angie en glad självhushållningsentusiast i radhus^^

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det bästa är att lägga hela bänken på en och samma gång. Materialet i mina säckar har aldrig börjat brinna under tiden jag samlat så du kan gott låta dem stå till dess du samlat på dig det du behöver. Det bästa är ju om bädden börjar brinna, hela på en gång, istället för att en del av bädden brinner först och resten sen. Chansen till bra värme är bättre då. Vilken lycka att ha den där gigantiska gödselhögen! /Sara

 7. Daniel Nilsson skriver:

  Hej
  Jag anlade en varmbänk för en vecka sedan. Spikade ihop en träram baserad på storleken på isolerskivor i frigolit som jag lade invändigt. De är 60 cm breda så jag byggde den en bräda högre- 72 cm- för att få plats med jordlagret. Ramen blev ca 1,90x1,30 m eftersom isolerskivorna är 1,20 m och det behövde läggas till 5 cm i var ände för regel.

  Tyvärr hade jag bara halvbrunnen hästskit men jag körde i alla fall. Varvade med hö och hällde på varmt vatten. Isolerade ovanpå med hö och täckte med presenning.

  Nu är temperaturen 20 grader (utetemperaturen har legat mellan plus fem och minus fem). Tror du den blir så mycket högre? Jag använde ju bara halvbrunnen hästskit. Har fyllt på vatten en extra gång.

  Anledningen till att jag anlade den så sent var att jag egentligen tänkt använda hästskiten till att bryta nytt land enligt din metod med tidningar på gräsmatta- men råkade hämta för mycket från grannen. Jag behövde hitta på något :-). Eftersom den anlagts så sent vill jag börja odla så fort som möjligt. Vad tror du?

  Bor i Gävle förresten.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad kul med ny odlingsyta! Om det har gått en vecka-tio dagar och den inte blivit varmare än så tycker jag att du kan börja odla i den. Det blir säkert kanonresultat! /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *