Så i augusti, skörda i september

Ibland är jag ivrig och längtar efter att kunna skörda snabbt. Då återvänder jag till de här fem fina grönsakerna, som alla utvecklas snabbt. Från frö till skörd på några veckor.

En hand håller frön av rädisa.

Så här ser frön till rädisa ut. De är lätta att så i rad eller genom att strössla ut på en bred remsa jord.

 

När vi nått in i augusti är det förstås lätt att tro att odlingssäsongen börjar ta slut. Kvällarna blir märkbart mörkare och även om värmen håller i sig dagtid blir det aningen svalare på nätterna. Redan i september kan vi ha vår första frost här i odlingszon 3 och norröver i landet blir det förstås kallt tidigare än så.

Läs mer: Topp 5 för sommarsådd

 

Detta till trots - odlingssäsongen är långt i från slut! Det finns grönsaker som blir skördeklara mycket snabbt efter sådd. Du hinner alltså så nu i augusti och kan skörda i slutet av september och oktober. Många av grönsakerna som passar att så nu på sommaren tål viss kyla och växer till och med bättre när det är svalt. Alltså. Innan du dissar den sena sådde måste du prova. Tänk om det funkar!

Här är fem tips på grönsaker som växer snabbt och passar utmärkt att så i augusti.

 

1. Rädisa

Rädisor växer snabbt. De flesta sorter blir färdiga för skörd 4-6 veckor efter sådd. Min favorit för sommarsådd heter 18 dagar/De Dix Huit Jours. Den är helt otroligt snabb och blir klar i runda slängar 18 dagar efter sådd.

 

Läs mer: Tricket för milda rädisor

 

Bladgrönsaker och rädisor i trädgården.

 

2. Sallat 'Little Gem'

Alla sorter av sallat har blad som kan ätas i alla stadier, små som stora. Om du sår sallat i augusti och den inte växer optimalt, har du ändå små baby-blad att käka. Men högst troligt är att du hinner få fina små huvuden om du sår min favorit 'Little Gem'. Dessa huvuden är små och kompakta, bara cirka 15 cm höga. En underbar sallat som dessutom växer snabbt och trivs i svalare väder.

 

Läs mer: Little Gem - bästa sallaten

 

Närbild på sallaten Little Gem med små, krispiga avlånga salladshuvuden.

Little Gem, kanske den läckraste sallaten av dem alla?

 

3. Pak choi

Lyxiga små plantor av pak choi är en favorit under både våren och hösten. Pak choi tillhör de asiatiska kålsorterna och de trivs alla bra när dagarna inte är fullt så långa som mitt på sommaren. Asiatisk kål växer snabbt och om du vattnar och gödslar ordentligt växer pak choi till fina och kompakta kålhuvuden. De är till exempel goda att steka lätt eller att använda färska i sallad.

 

Läs mer: Underbar Pak Choi 'Green Fortune'

 

 

4. Ärtskott

Ärtskott blir vanligtvis klara för skörd bara 10 dagar efter sådd och är tillsammans med groddar det vi kan odla för tidigast skörd. Om du har plats i landet kan du odla ärtskott där, lika väl som att odla i krukor och små tråg. Ärterna köper du i vanliga mataffären. Det vi sår är helt enkelt alldeles vanliga gula ärter, såna som används till att koka ärtsoppa på.

 

Läs mer: Odla ärtskott i pallkrage

 

Gröna ärtskott med mörk jord som bakgrund.

Ärtskott växer snabbt på friland. Här är de odlade i en bädd i juni, som en snabb sådd innan höstgrönsaker sås.

 

5. Rucola

Mitt på sommaren går rucola ofta i blom och blir lite trist i smaken. Nu på sensommaren och hösten växer den mycket bättre. Om du dessutom ligger i och vattnar regelbundet blir smaken närmast mild och fin. Rucola är en av höstens bästa bladgrönsaker, som kan odlas till exempel kan odlas till sallad, smörgåsar och läckert grönt till pizza.

 

Läs mer: Härlig höstskörd av rucola

 

En grön matta av rucola växer på Bokashi-komposten.

I odlingsbädden kan jag odla tidiga grönsaker under lock, Bokashi-komposten blir som en kallbänk. Här växer rucola under våren.

 

Säsong och skörd

Målet med snabba sensommarsådder är att få grönsaker som ger fin och snabb skörd under den tidiga hösten. Resultaten är ofta  fantastiska i de flesta fall och skörden får stor betydelse för det gröna trädgårdsskafferiet under hösten.

 

Läs mer: Varför odla snabbväxande grönt?

 

Du behöver inget särskilt för att komma igång med sådder i augusti, utom frön och en plats med jord. Du kan så i krukor på balkongen, i pallkragar i trädgården och i ett vanligt land rakt ner i marken. Det viktigaste att tänka på när du sått är att vattna varje dag så att inte sådden torkar ut. När det grott och vuxit upp lite grönt kan det vara bra att gödsla med något kväverikt gödsel (alla grönsaker jag tipsar om här växer bra i näringsrik jord) och skydda från sniglar.

 

Läs mer: Bekämpa sniglar med nematoder

 

Om du är  ny i grönsakslandet och vill lära dig mer om hur du kan odla några riktigt användbara grönsaker, vill jag tipsa om min senaste bok Skillnadens favoriter - femton fenomenala grönsaker att lyckas med. Boken finns att köpa i min webbutik och är signerad när du får den. Kanske en sommarpresent till dig eller en odlande vän?
/Sara Bäckmo

14. augusti 2020

5 svar till “Så i augusti, skörda i september”

  1. Susanne skriver:

    Hej Sara!
    Tack för tipsen om sen sådd! Jag sådde rädisor, pak choi och ruccola för 2-3 veckor sedan. Direkt när dessa kommit upp och bildat små blad så är det någon ohyra som tuggat på bladen så de har blivit alldeles håliga. Alla rädisplantorna vissnade men pak choin och ruccolan kämpar på, men vet inte om de klarar kampen...
    Vet du vad det kan vara för ohyra och hur bekämpar jag det? Tacksam för tips!
    Hälsningar Susanne

    • Linda folkeryd skriver:

      Om det är väldigt torrt sådan det vara jordloppor, de gillar rädisblastruccola och pakchoi, prova att vattna mer

    • Kristina Nilsson skriver:

      Kan vara tvestjärtar de äter även på mina pelagonier. Har också hittat små gröna larver som mumsar i sig bladen är stora hål i dem

  2. Magnus skriver:

    Tack för tips har beställt lite fröer. Beställde även spenat, ska testa att så sent för att få tidig skörd nästa vår.

  3. Marianne Hallbäck skriver:

    Det är bra att lägga fiberduk på nysådderna, det brukar Sara tipsa om! Duken ger ett bättre mikroklimat, bevarar fukt och skyddar mot marodörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *