Så i tråg och krukor på sommaren

Om du odlar grönsaker hemma kan du ha stor glädje av att fortsätta så också på sommaren. Då kan du skörda länge på hösten. Här är mitt bästa tips för sommarsådd.

Här har jag sått sallat och basilika i tråg och krukor på sommaren. Sallaten planteras ut i landet och basilikan växer vidare i större krukor.

 

Nu är det dags att påminna om hur viktigt det är att fortsätta att så på sommaren. Gör det! De flesta som odlar ätbart hemma sår sina grönsaker på våren och skördar på sommaren. Men den som vänjer sig vid att fortsätta så också på sommaren, kommer att ha massor av mat att skörda också på hösten. Att så på sommaren är ett suveränt knep för att förlänga skördesäsongen och kunna äta hemodlade grönsaker under längre tid. Tips på bra grönsaker att så i juni kan du läsa om i länken nedan.

 

Läs mer: Tolv grönsaker att så i juni

 

Det är dock inte helt lätt att lyckas med sådder mitt i sommaren. Det största hindret för de flesta av oss är at vi inte har plats i landen - alla ytor är redan upptagna. Men till det kommer också att det ofta är torrt i det översta lagret av jord (där våra fröer sås) och förbaskat varmt sen när sådden gror. Det är stor risk att sådden torkar ut och blir förstörd, om du inte är proffs på att komma ihåg att vattna förstås. Men jag har tips som kommer att underlätta!

 

Ett svart tråg i plast med små plantor i.

En sådd av solrosor i juni passar bra att göra i ett litet tråg. Då kommer inte sniglarna åt de små plantorna!

 

Så i krukor och plantera ut

Tricket är att göra det som kallas för för-sådder. Alltså, att så i förväg i krukor och tråg och låta fröerna gro i lugn och ro på skyddad plats. När plantorna kommit upp en bit och rötterna har etablerat sig i jorden, är de inte lika känsliga och kan enkelt planteras ut i sommarvarm jord. Oftast behövs en rejäl vattning vid själva planteringen (om du inte tajmar planteringen med ett välbehövligt sommarregn) men sedan klarar de sig ganska bra på egen hand med den vanliga vattningen.

Så dina grönsaker i krukor, pluggbrätten eller tråg och se till att jorden är ordentligt fuktig. På sommaren gror i princip allt du sår bäst på en skuggig plats. Jag brukar ha sådder under buskar och träd i växthuset eller på baksidan/norrsidan av vårt hus. Där är det väldigt liten risk att jorden torkar ut på samma sätt som om jag har sådden stående i full sol. De kan växa vidare där i sina krukor till dess det blivit plats i landet att sätta ut växterna. Det är suveränt!

 

Läs mer: Vattna bra i grönsaksodlingen

 

Planera sådd och plantering

Ett bonus-tips till dig som vill utveckla din odling är att tänka på de sommarsådda grönsakerna redan när du sår grönsaker på våren. Då kan du planera vissa av de snabba grönsakerna (bladgrönsaker, tidig kål, lök, tidig potatis etc) till platser där du vet att grönsakerna du odlar intill funkar att kombinera med sommarsådden. Det är till exempel svårt att sätta ut mycket små plantor på sommaren intill yviga växter som potatis, squash och kål, men enklare att kombinera med högresta ärter, purjolök, morötter och annat som inte tar lika stor plats i landet. Det är ett litet pussel att tänka på, men brukar vara kul. Särskilt när det lyckas bra!

 

svarta pluggbrätten med jord på en hylla i tunnelväxthus

Några växter passar bra att så i pluggbrätten på sommaren, men inte alla. Jag sår bara de jag behöver ha många plantor av, här är det prästkragar och cikoria. Jag har aldrig lyckats särskilt bra med cikoria men kan inte låta bli att prova varje år ändå.

 

Om du är noga och kommer ihåg att vattna kan du så på friland och i pallkragar i juni med. Mitt bästa tips för att lyckas med sådden är då att vattna jorden innan sådd, så den är rejält fuktig och lätt håller kvar vatten när du vattnar. Hur en sommarsådd av grönsaker i pallkrage ser ut kan du se i videon nedan.

 


På min lista över saker att så nu i juni finns till exempel sallat, salladslök, morötter, märgärter, sockerärter och basilika. Jag har behövt komplettera lite fröer, som jag hoppas ska dyka ner i min brevlåda snart. Leta fram några påsar ur dina gömmor med och sätt igång att så. Lycka till!
/Sara Bäckmo

16. juni 2021

2 svar till “Så i tråg och krukor på sommaren”

  1. Din blogg är så mysig att kolla på!

  2. Anna Forsberg skriver:

    Såg ett grymt bra tips som jag testat nu och det funkar för mig här i varma Portugal. Så på friland och lägg en planka över. Lyfter varje dag o kollar om det grott och vattnar. Fröerna äts inte upp eller torkar ut. Har efter några dagar redan kunna plocka bort några brädor 🙂 Jätteglad för det tipset så tänkte det kan hjälpa nån annan med! Bloggat om det hos mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *