Så morötter i torr jord - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så morötter i torr jord

Nu är det dags för rotsakerna att leta sig ner i jorden. Men det är så torrt! Det är lätt att misslyckas med morötter om jorden är torr. Fröerna gror helt enkelt inte om jorden inte hålls fuktig, det fick jag dessvärre prova på några gånger förra året. Så här gör jag för att lyckas.

Närbild på en odlingsbädd med bar jord och ett rött hus i bakgrunden.

Med huset i bakgrunden ligger bädden som jag sått en del av årets vintermorötter i. Full sol och ganska utsatt läge.

 

Våren är underbar. Just nu är till och med vindarna ljumna och barnen har lekt barbenta i tunnelväxthuset de senaste dagarna.

Den här våren skiljer sig från förra genom att jag oroar mig betydligt mer för att det inte regnar. Förra året var det liksom bara fint väder och inte mycket mer än så, jag var glad för sol. Men nu vet jag vilka konsekvenserna kan bli och det känns allt annat än mysigt och härligt.

Vi har inte haft regn på några veckor och så långt tiodygnsprognosen sträcker sig finns inte en droppe nederbörd i beräkningarna. Med förra sommarens katastrofftorra läge har jag gjort en del ändringar i hur jag disponerar min köksträdgård i år, bland annat genom att renodla bäddarna mer än tidigare och inte fylla dem lika mycket. Jag har startat säsongen med bra fart på täckodlingen, där merparten av bäddarna är täckta på olika sätt, och ska jobba ännu mer med det på alla vis jag kan.

Jag har också lämnat några bäddar utan täckmaterial och där ska jag direktså, bland annat morötter.

 

Läs mer: Odla smart när det är torrt

 

Fem vattenkannor står uppradade på träflis och en boll av vit duk ligger bredvid.

Vattenkannor och en snurr med duk är mina hjälpmedel när jag ska få igång morötterna som såtts i en torr del av trädgården.

Gror dåligt i torka

Förra året sådde jag vintermorötter flera gånger under våren och det var väldigt svårt att få ett bra resultat. Sådder torkade bort och gjordes om. Tillsammans med lök och bönor var morötterna svårast förra året.

Morötter är extra kinkiga och gror dåligt när jorden är torr en längre tid. Det är lätt hänt att fröerna gror under jorden, utan att komma längre än så eftersom det helt enkelt blir för torrt. Enklaste sättet att lösa det på är att vattna och vattna och vattna. Men när man som jag är på resande fot emellanåt och dessutom inte vill slösa på vatten när jag väl är hemma, hur gör man då?

 

Läs mer: Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten?

 

En stående bild som visar en lång upphöjd bädd med mörk fuktig jord.

Hela bädden har försiktigt vattnats så att minimalt med vatten rinner ner längs de höga kanterna på bädden.

 

Tips för sådd av morötter

Jag har för det första bestämt mig för att göra rena morotsbäddar. Ingen samodling med andra grönsaker i dessa till en början, för att inte morötterna ska konkurreras ut och gå miste om både vatten och näring. Årets första sådd av vintermorötter står dock i en bädd med blåbärstry i ena kanten.

Det får plats två fåror med morötter här. I varje fåra har jag vattnat tio liter vatten innan sådd. Därefter har fröerna såtts glest innan jorden puttats igen.

Ovanpå jorden har jag vattnat ut fem tioliters-kannor med vatten, med några minuters mellanrum. Jag har varit noga med att inte hälla på vattnet så att det rinner av längs kanterna, utan försiktigt strilat det över jorden så det sugits upp. Ett tips är att känna efter i jorden med fingret efter en stund för att se så att det känns fuktigt ungefär på det djup där morotsfröerna kan tänkas ligga.

Efter det har jag lagt på en dubbelvik väv och förankrat den med stenar. En väv är kanonbra över sådder i torr jord, lägg det på minnet! En väv hindrar nämligen en del av fukten att dunsta ur jorden, den hålls kvar längre och kommer fröerna till nytta.

 

Läs mer: Vattna smart med fuktslang/droppslang

 

Hela bädden är täckt av en vit duk som reflekterar det starka solljuset.

Så här ser det ut när klimatväven har lags ut i dubbla lager ovanpå jorden. Den får ligga på tills morötterna grott och kanske lite längre än så, beroende på hur vädret ser ut.

 

Närbild på en hand som håller under en vit duk.

Duken är vävd av plast och ser ut som ett nät för sättpotatis och lök, fast lite tätare.

 

Fiberduk, väv och lock

Just den här väven är en ny bekantskap, den kallas för specialfiberduk och jag har köpt den hos Gjordnära. Den påminner om ett sånt där nät som man köper sättpotatis eller lök i, fast den är tätare vävd. Jag har spanat på liknande dukar och fantiserat om en hållbar variant som inte skulle vara så omtyckt av kajorna att plocka av till sina bon. Efter att ha haft duken över en bädd med vintersådd spenat i flera veckor är det 1-0 i matchen mellan mig och kajorna, de har inte nafsat något alls i den här väven och det har grott fint under den. Det går utmärkt att lägga fiberduk över sådden med, den är ju lättare att få tag i och finns hos de flesta trädgårdsbutiker.

Ett annat alternativ för morotssådder i torr jord är att täcka en sådd i pallkrage med ett lock. Det bildas kondens på insidan av locket som skapar ett lite fuktigare klimat i lådan. Lockat hindrar också en del fukt från att dunsta från jorden.

 

Läs mer: Såtips för torra platser

 

En odlingsbädd täckt med plastlock.

I den här bädden sådde jag sommarmorötter i vintras. De gror nu, på trädgårdens varmaste plats, och jag är mån om att dämpa avdunstningen genom att ha någon form av lock på.

 

Nu får duken ligga på en tid. Det kan ta upp till en månad innan morötter gro, så det gäller att ha tålamod. Om torkan fortsätter räknar jag med att behöva vattna med en eller två kannor vatten per vecka. Då vattnar jag på duken - den släpper igenom vatten på ett bra sätt. När morotsplantorna blivit 5-8 cm stora brukar jag täckodla med gräsklipp mellan raderna, innan dess är de för små och skadas lätt när gräsklipp blåser ner i fårorna på de små plantorna.

Sammanfattningsvis:

 • vattna såfåran innan sådd
 • vattna bädden efter sådd
 • täck med duk eller väv

Vintermorötter går fint att så i april och maj för att få fina stora rötter att äta i vinter. I stora delar av landet går det att så sommarmorötter in i juli och ha skörd på senhösten och delar av tidiga vintern.
/Sara Bäckmo

06. april 2019

11 svar till “Så morötter i torr jord”

 1. anesland skriver:

  Mitt beste tips for å lykkes tross tørke er å anvende biokull / biokol. Legg kullet i kompost, neslevann el. et par uker, og grav så ned inntil 30-40 % biokull i jorden. Det holder godt på fuktigheten, og mikroorganismer trives. Plantene får den næring de trenger og vokser bra selv om det er tørt. Biokull reduserer behovet for vanning.

 2. karin.wagersten skriver:

  Mitt bästa knep för morotssådder är att lägga brädbitar över raderna. Det håller fukten bättre än fiberduk. Då behövs ofta bara en vattning mellan sådd och uppkomst. Det sparar vatten och tid. Man måste bara hålla koll på när det gror så att brädorna kan tas bort.

 3. helena1 skriver:

  Tack för inspirationen <3
  Här har vattnats och lagts över plast på pallkrage och tjock fiberduk över sådd i en markbädd på förmiddagen. Morötter och palsternacka i den ena och morötter och rödbetor i den andra och om jag nu sådde palsternacka i den också......minnet är kort 😀

  Två andra pallkragar är fixade och vattnade med lock över så får vi se vad som ska bo där. Funderar på bondbönor. De kunde man så tidigt eller hur?
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  Helena i Medevi

 4. Katinka skriver:

  Ett inlägg som kom som på beställning för mig. Här är fruktansvärt torrt och jag är lika orolig som du. Vi har just grävt ner droppslang i alla pallkragar, från Villabevattning.se. Jag har tänkt att det inte går att lägga fiberduk direkt över nysådda morötter och rödbetor i fem veckor, men nu tänker jag om.

 5. kjelstrup79 skriver:

  Tusen takk for tipset, og for at det går fint å så vinterrøtter(håper det gjelder pastinakk og andre sene rotsaker også)helt ut i mai! Jeg har vintersådd mine sene rotsaker, og de har ikke grodd enda. Jeg får så nytt om de ikke dukker opp snart? jeg lurte på om det går fint, og du kommer med svaret akkurat når det trengs.

 6. Linda skriver:

  Jag tajmade bra med att så vinter- och höstmorötter i söndags för jag visste att det skulle bli snöoväder hos oss måndag och tisdag. Jag vattnade med kissvatten i fåran först och nu ligger snön på sådden och blöter ner ordentligt. Imorgon ska det sluta blåsa hårt, så då lägger jag på fiberduk. Har en sådd med sommarmorötter `Paris market’ i en pallkrage under lock som redan grott och syns.

 7. Emma skriver:

  Jag grunnar på om det skulle gå att kombinera brädor med marktäckning runt om? Har Karin.Wagersten provat? Här fick vi lite snö förra tisdagen (om jag minns rätt) men nu är det torrt, torrt, torrt. Brädlappar kastade jag mig ut med så snart jag läste om det, och det ser jättebra ut under dem! Mycket bättre än under fiberduk. Fast det är bara tre dar sen, så naturligtvis har inget grott. Men det är riktigt fuktigt, hurra!

 8. […] Läs mer: Så morötter i torr jord […]

 9. […] Läs mer: Tips för att så morötter i torr jord […]

 10. Ulrika skriver:

  Min jord har inte ens tinat än i mina pallkragar. Kan jag påskynda det på nå vis?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *