15. juni 2015

Så nytt under sommaren - skörda i höst

Bädd efter bädd blir grön och fin i köksträdgården, även om det är långt kvar till högsommarprakt. Samtidigt som grönsakerna växer högre är det dags att blicka framåt och förbereda för nästa drag.

Jag räknar med att min köksträdgård passerar tre odlingssäsonger under året. Om jag sköter mina kort väl kan jag få en tidig skörd, en huvudskörd  och sedan en sen skörd under hösten. Genom att använda odlingsbäddarna maximalt och skörda under lång tid får jag mycket mat, precis som jag önskar.

Nu när bäddarna fylls med grönsaker är det dags att blicka framåt och planera för det som ska växa här sedan. Jag sår en stor del av det på förhand och kan vinna flera veckor i tid genom att ha plantor att sätta ut när det blivit plats ledig, snarare än att så direkt i landen. Till de land som ska skördas inom 4-6 veckor behöver det finnas nya grönsaker, och de börjar jag att så nu.

 

Djupbädd

 

Det här är min långa djupbädd. Nu i mitten av juni står här två rader gul lök i mitten, kantad av två rader majs och en rad rotselleri. I djupbädden bredvid står lök och vitlök som skördas ungefär samtidigt som den gula löken här, i juli/augusti. Då sätter jag ut plantor av rödbeta eller potatis här och får en fin höstskörd. Rödbetorna har såtts i stora pluggbrätten där de kan stå tills det är dags att plantera ut. Potatisen är förgrodd och redan planterad i krukor. Den sätts på en plats som blir ledig lagom till att potatisen vuxit ur sin kruka, här eller någon annan stans.

 

Vitlök

 

Det här är den stora vitlöksbädden, en djupgrävd bädd med fin mylla. Vitlöken (Thermidrome och Clédor) skördas i juli/augusti. När den är uppe ur jorden proppar jag hela bädden full av vintersallat (machésallat). Den har jag precis bredsått i ett stort brätte för att få plantor som är hanterbara till dess det är dags att sätta ut. Vintersallat övervintrar utan problem i bädden och ger skörd genom hela vintern, trots snö och många minusgrader. En hel bädd full med blad kommer att ge oss värdefullt grönt under de mörka månaderna. Men då måste de ges tid att växa nu under hösten innan ljuset försvinner.

 

Bondbönor

 

Hos baljväxterna blir det den tidiga bondbönan som ger skörd först och som sedan plockas bort från bädden. Kvar står den direktsådda bondbönan som ger skörd något senare och en sommarmalva. Här har jag två rader att fylla och tänker mig brytbönor eller vaxbönor. Jag har också ett brätte med lila bondbönor på gång som skulle kunna åka ner i jorden efter skörd.

 

Savoykål

 

I kållandet kommer det också att bli plats ledig under juli/augusti i takt med att vi skördar huvudkålen. Jag har redan sått en del bladkål som kommer att sättas ut i kållandet, tätt, efter den första skörden. De kommer att växa under nät under hösten och ge oss värdefulla blad när annat börjar krokna. Kålen kan stå upp till två månader i kruka om jag pysslar om den väl så det finns gott om tid att äta upp kålen som var först på plats.

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

Listan över bäddar och odlingslådor med grönt som snart är skördade kan göras lång. Rödbetor, salladslök, rädisor, sallat, sockerärter och annat lämnar plats till senare skördar. Genom att förså grönsaker har jag en hel bebiskammare med plantor att välja mellan då jag fyller bäddarna på nytt. Grönsaker och sommarblommor som är fina att förså under sommaren och plantera ut efter förstaskörden är till exempel: rödbeta, sockerärt, brytsockerärt, brytböna, vaxböna, sallat, bladkål, salladslök, dill, persilja, rädisa, asiatsisk kål, krasse, ringblomma, vintersallat, rucola och fänkål.

Efterhand som fler ytor blir tomma under sommar och sensommar börjar jag att direktså snabbväxande grönsaker. Det är perfekt att fylla stora ytor med bladgrönsaker som kan stoppas i frysen till exempel. Under hela juli sår jag gärna sommarmorötter (zon 3, ger skörd från och med oktober), vi kan inte få nog mycket morötter. Andra grönsaker jag sår direkt i landen under andra halvan av sommaren är till exempel spenat, vintersallat, rucola, sallat, asiatisk kål, dill, rädisa.

Jag vet att många tappar sugen under sommaren och inte orkar så nytt. Landen fylls av tomma hål efter sånt som skördats och lusten att odla vidare försvinner i semesterns hetta. Men det är så enkelt att under en eftermiddag välja ut ett gäng fröpåsar och göra några sådder. Vips är man på banan igen. För att ha allt det där goda gröna till hösten eller till och med sent på hösten och vintern så är det nu under sommarveckorna det ska göras. Ta dig de där minuterna och så inför höstens skördar – du kommer inte att ångra dig!
/Sara Bäckmo

11 svar till “Så nytt under sommaren - skörda i höst”

 1. Vendela skriver:

  Fråga till dig Sara; vi odlar i typ "drivhus", byggt med fönster och byggplast. Om jag frösår där i juli finns det då risk för att det kan bli för varmt för fröna att gro? Är det bättre att så i krukor ute? Tycker att jag har haft "otur" med sen sådd tidigare.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Vendela,
   Jag tror det kan bli lite för varmt både för sådder och växter i ett minidrivhus under sommaren. Glöm inte bort att flera av grönsakerna vi odlar trivs bättre i ett svalare klimat än i dundervarmt. Sallat gror nästan inte alls om temperaturerna är över typ 18 grader eller nåt, alltså är det bättre att driva upp dem i skuggan under ett träd i kruka eller tråg. Nästan allt jag sår nu under sommaren står på en plats skyddad från direkt sol. I sol är det lätt att sådderna torkar ut, blir för varma eller för blöta när det kommer regn. Så mitt råd blir att så i krukor/brätten/tråg och sedan plantera ut på växtplatsen. Drivhuset kommer att bli kanon för grönsakerna till hösten.Vet inte vilken zon du odlar i, men du skulle kunna prova att direktså sallat i slutet av augusti/början av september på den yta som är ledig i drivhuset, för att kunna skörda späda sallatsblad senare under hösten. Lycka till! Hälsningar Sara

 2. Vendela skriver:

  Tack för svar. Det blir till att pröva 😉

 3. Bessan skriver:

  Följer du strikt växtföljd trots din täckodling?

 4. Bessan skriver:

  Är du noga med växtföljd trots din täckodling?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, väldigt noga med kål, morot, potatis och gurkväxter. Men i täckodlingen tillförs så mycket nytt material till jorden kontinuerligt att den har ett bättre skydd mot sjukdomar. Så har det sagts mig i alla fall. Jag tycker det låter rimligt och fortsätter på det spåret. Hälsningar Sara

 5. Ann-Mari skriver:

  Undrar om du har några idéer då mina plantor av djungelgurka blev lite bortglömda. Är nu långa men väldigt, väldigt tunna. Finns det någon räddning? De kan ju inte bära frukt när de är så tunna....

  • Sara Bäckmo skriver:

   Aha. De där plantorna är faktiskt ganska rangliga. I alla fall de som jag odlat tidigare år. Men de blir omfångsrika och behöver stöd att klättra på, på så sätt håller de sig stadiga när frukten kommer. Den är för övrigt också väldigt liten =) Ge dem mycket näring, det gillar gurkväxter, och håll tummarna! Lycka till! Hälsningar Sara

 6. Stina Fransson skriver:

  Hur är det med näring? Skall man tillföra någon innan man sår/planterar en andra omgång?
  Hälsningar/Stina

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag brukar gräva ner Bokashi-kompost i de odlingslådor som planteras eller sås på nytt under sommaren. Men övriga ytor i köksträdgården har den näring de behöver genom täckodlingen. Den som inte täckodlar kan istället göra nässelvatten eller kissvatten och gödsla med kontinuerligt under säsongen så att jorden alltid har den näring den behöver. /Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *