Stäng menyn

Så och plantera i en täckodling

Det är enkelt att så och plantera i en bädd som är täckodlad. Den stora fördelen är att jag egentligen bara behöver bry mig om den lilla ytan som ska sås eller planteras, övriga bädden låter jag vara som den är.

 

Kållandet sommaren 2013.

Kållandet i Skillnadens Trädgård, sommaren 2013.

Det är enkelt att så och plantera i en bädd som är täckodlad. Den stora fördelen är att jag egentligen bara behöver bry mig om den lilla ytan som ska sås eller planteras, övriga bädden låter jag vara som den är.

Bilden ovan är en del av kållandet 2013. Mellan raderna av växter syns ingen bar jord, bara växtmaterial som jag lagt på under hela säsongen.

I maj samma år såg det ut så här:

Kållandet, maj 2013.

Föregående års täckmaterial har jag enkelt krattat i åsar mellan raderna där kålväxterna ska stå. Jag planterar i raderna med bar jord. Planterar jag, eller sår, växter som behöver lite extra krut i jorden häller jag ut en ränna med kompostjord innan sådd eller plantering. Det går utmärkt att så också i kompostjord.

Under några veckor framöver får landet stå så här. Plantorna växer och sådderna tar sig. Det enda jag gör är att lägga på täckmaterial över åsarna mellan plantorna. Ju större plantorna blir desto närmare lägger jag materialet. På så sätt skapas en härlig trädgårdskompost alldeles mellan grönsaksplantorna. Maskarna drar ner materialet i jorden och omsätter det till finaste näring, samtidigt som jorden blir luftig och fin. Det är ett fenomenalt samspel som är urhäftigt att få vara med och skapa.

En sak att komma ihåg när det gäller täckodling är att materialet som täcker bädden hjälper till att isolera jorden, oavsett om den är varm eller kall. Det betyder till exempel att bädden värms långsammare på våren, jämfört med en bädd utan täckmaterial. I god tid innan sådd eller plantering är det därför en bra idé att till exempel lägga över en svart duk som omvandlar solstrålarna till värme som snabbt tinar bädden. I en större yta, som potatislandet, krattar jag flera veckor innan sättning upp fåror i täckmaterialet som står med bar jord och därmed värms tidigare än delarna som fortfarande är täckta.

Det lilla besväret med att kratta upp rännor och hålor att så och plantera i har jag igen under resten av växtsäsongen. Ingenstans i täckodlingen krävs ogräsrensning under året. Och jag menar verkligen vad jag säger. Jag rensa inte ogräs.

Det är möjligt att täckodla också med mördarsniglar i trädgården. Jag har själv inga sniglar, men väl en syster som byggt upp en fantastisk köksträdgård där hon täckodlar trots att det finns gott om mördarsniglar i området. Läs hennes tips här:
Så täckodlar du med mördarsniglar
/Sara Bäckmo

21. januari 2015