Så odlar jag köksträdgården tidigt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så odlar jag köksträdgården tidigt

I veckans klipp delar jag med mig av användbara tankar, visar platserna jag använder mig av och inte minst resultatet. Det är förbluffande mycket som går att skörda redan i mars, april, maj.

Ju längre jag odlat min köksträdgård desto mer nyfiken blir jag på att utforska möjligheterna ytterligare. Vad kan jag odla? Hur mycket? Hur tidigt? Hur sent? Nya frågor väcks hela tiden allteftersom svar på de som redan ställts ges.

2011 när jag började skapa den här hemodlingen trodde jag att jag skulle kunna skörda grönt under mestadels sen vår, sommar och tidig höst. Nu när jag förbereder min sjätte säsong vet jag att jag kan skörda under hela året - genom väldigt enkla sätt, som mer eller mindre varje hemodlare skulle kunna använda sig av i sin trädgård.

I höstas fick jag frågan hur jag förbereder trädgården för riktigt tidiga sådder och sedan skördar. I veckans klipp delar jag med mig av användbara tankar, visar platserna jag använder mig av och inte minst resultatet. Det är förbluffande hur mycket som går att skörda redan i mars, april, maj.

 

 

Av de här tidiga sådderna, som ofta görs när det är kallt och ruggigt ute, behöver oftast inte så stora områden sås. Det jag vill uppnå är ju i första hand en skörd som räcker fram till dess att de lite mer angenäma sådderna och planteringarna i april, maj, juni börjar ge resultat. En pallkrage med spenat eller morot, eller en enda frilandsbädd av bladgrönsaker kan räcka gott och väl och ge fin skörd innan resten sätter fart.

Under januari och februari fortsätter jag att vinterså och förbereda min varmbänk. Se mer om sådder som görs ute här nedan och läs gärna om hur jag förbereder för varmbänken här.

 

 

Ytterligare en möjlighet för tidiga skördar är att använda tunnelväxthus eller växthus för att odla tidiga grönsaker. Det ska nästa veckas klipp handla om. Vill du redan nu läsa mer om vinterodlingen som pågår i skydd av tunnelväxthuset kan du läsa här i kategorin Vinterodling. Varje vecka lägger jag upp ett nytt klipp från köksträdgården och du kan se dem här på bloggen eller via YouTube. Det går att prenumerera på klippen i bägge spelarna och då får du ett mail så snart något nytt publicerats. Det är förstås gratis att titta och du får mer än gärna dela vidare till dina vänner.
/Sara Bäckmo

13. januari 2016

5 svar till “Så odlar jag köksträdgården tidigt”

 1. Camilla (nyfiqen) skriver:

  Vilket underbart och informerande klipp. Jag har sett det flera gånger bara för att inte missa något. 😉 Jag har nog fått till en "planlösning" av mina bäddar och en såkalender för vad som skall sås varje månad är klar. Det jag inte riktigt har grepp över är hur jag skall få ihop de två. Får grunna några varv till. 😉

 2. Maria Hammarberg skriver:

  Var i landet bor du? Själv bor jag i medelpad och här är det kallt länge på våren.. funderar vad man kan börja med som funkar även i norr (har ännu inte växthus ell odlingstunnel ell dyligt.... )
  Sätta frön inne för att flytta ut i pallkragar med täckväv ell liknande är vad jag tänkt som start

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Vintersådder som görs på friland eller i kallbänkar funkar lika bra hos dig som hos mig. Det finns flera inlägg på bloggen om vintersådder, liksom klipp på YouTube. Sök på vintersådd eller vinterodling. Spenat, sommarmorot, palsternacka, sallat, dill och persilja är några grönsaker som funkar att så nu när det är vinter - fröna gror först när det blivit lagom varmt och ljust.

   Det allra bästa är att anlägga en varmbänk, då kan du börja odla så snart ljuset ute är tillräckligt. Hos mig i Småland är det mitten-slutet av februari, då är det fortfarande vinterväder med snö och kyla. Det finns flera inlägg på bloggen att läsa också om varmbänk och klipp på YouTube som visar varmbänksbygge och resultatet av det.

   Om du ska så inomhus och inte har varken varmbänk eller växthus att plantera ut i är det viktigt att inte så för tidigt. Då får du stora plantor som blir rangliga och klena innan det blir tid att sätta ut dem. Kål till exempel sår jag åtta veckor innan utplantering, medan majs och gurkväxter bara tre-fyra veckor innan utplantering. Bondbönor gror och växer också fort och går knappt att ha inomhus längre än två-tre veckor innan de blir för stora.

   Har du läst Agnetas jättefina gästblogginlägg om hur hon odlar för att vara nästan självförsörjande i zon 7? Så mycket inspiration! https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/agneta-odlar-nastan-allt-i-zon-7/
   Lycka till,
   Sara

 3. Cecilia skriver:

  Går det att så betor nu på vintern?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jo då, det går. Att förså inne till exempel. Men då odlar jag dem främst för blastens skull eftersom de ofta går i blom när de står länge i landet och är sådda för tidigt. Det är likadant med mangold. Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *