13. februari 2016

Så överallt och få stor skörd

Genom att planera smart kan jag under min långa säsong få upp till tre skördar ur en och samma bädd. Nu under vintern sår jag massor - och får snart massor att skörda. 

Något jag gör varje vår är att satsa på att så alla ytor jag har tillgängliga och som kan ge skörd från låt säga mars till början av juni. Vissa bäddar planteras betydligt tidigare än så och kan vara svåra att direktså effektivt, men i stort sett alla andra ytor sår jag. Framför allt handlar det om bäddarna i tunnelväxthuset, om odlingslådor som är lätta att täcka med fiberduk eller lock, frilandsbäddar i varma lägen som också kan täckas med till exempel fiber och så förstås varmbänken, som förresten börjar nå bra temperatur för sådd och plantering.

 

Prenumerera på mina YouTube-klipp här!

 

Plan för de flesta sådder
Genom att planera smart kan jag under min långa säsong få upp till tre skördar ur en och samma bädd och den möjligheten vill jag inte missa. Det är så jag kan skörda mycket mat på en ändå ganska begränsad yta.

I huvudsak är det ett gäng grönsaker som återkommer bland de tidiga sådderna. Jag sår väldigt sällan mycket av en grönsak på ett och samma ställe utan sprider ut sådderna lite här och lite där, också tidsmässigt. Anledningen är att varje växtplats har sina förutsättningar och kommer att ge skörd vid olika tillfällen. Många av grönsakerna som sås nu kan skördas på ett sånt sätt att de ger mat under en längre period och då brukar växtplatserna avlösa varandra allteftersom de skördas.

Exempel. Om jag sår sju rader rucola på samma dag i tunnelväxthuset kommer sannolikt all rucola stå färdig att skörda, med risk att bli förvuxen och trist, samtidigt. Men om jag sår i tunnel, varmbänk, kallbänk och kanske också på friland lite då och då under våren kommer jag att ha skörd så gott som hela våren fram till juni.

 

Vi äter upp allt
Är det något jag lärt mig så är det att vår familj kan äta betydligt mer grönsaker än jag kan föreställa mig. Det är ytterst sällan vi behöver anstränga oss numera för att göra av med skördeklara grönsaker genom våra måltider. Vi äter upp i princip allt. Och när vi vant oss vid det är vi förstås också bortskämda med utbudet, redan från tidig säsong. Under taggen Matsedel kan du se i alla våra middagar under perioden maj-december förra året.

Grönsakerna som dominerar bland sådderna som görs under vårvintern för att ge tidig skörd är: rucola, spenat, sallat, rädisa.

 

Prenumerera på mina YouTube-klipp här!

 

De snabbväxande fyra favoritgrönsakerna sår jag mycket av. Det är lätta att använda till varierade sallader redan tidigt, gärna i kombination med olika perenna löksorter, och är dessutom läckra att ha stora berg av på smörgåsen. Därför är de värdefulla och värda att så överallt där det finns tomma ytor tidigt på säsongen. Eftersom de växer och skördas snabbt kan ytan senare odlas med annat.

Utöver de där fyra hörnpelarna sår jag också bladkål för att kunna skörda späda blad innan större plantor sätts ut till höstskörd, sommarmorötter, rödbetor för att skörda blast, dill, ärtskott, krasse, majrova, trädgårdsportulak, tidig spetskål och savoykål.
/Sara Bäckmo

9 svar till “Så överallt och få stor skörd”

 1. KikkiSandström skriver:

  Imponerande! Jag blir så grön av avund över att du bor i trakter där du kan odla som du gör... Men jag blir även inspirerad 🙂

 2. Ingela Kårhammer skriver:

  Hej!
  Har du Sara frostfritt i ditt tunnelväxthus, så det du har sått gror och kommer upp?
  Jag har sått under fiberdukar och extra plasttunnlar, men jorden fryser!??
  Får vänta på varmbänken...
  Ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oh nej, här fryser jorden emellanåt också. Det gäller att välja fröer som tål att stå i kall jord. De gror inte nu när det fortfarande är kalla nätter och dagar utan först när temperaturen är rätt, och det avgör de själva. Mycket fiffigt. Jag gör alltså jobbet med att så och överlåter resten till fröerna. Du kan lugnt så sallat, spenat, rucola, sommarmorot, dill, persilja och en massa annat i den kalla jorden och behöver inte vänta på varmbänken =) /Sara

 3. Johanna skriver:

  Har du tips på grönsaker som är lämpliga att odla efter varandra i samma bädd, samma odlingssäsong och samtidigt hålla växtföljden? Mao tex snabbväxande kålsort som kan följas av en kål som ska vinterskördas.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Låt säga att du odlar först en tidig vända bladkål (svartkål, grönkål) som sås direkt i bädden och tokskördas under maj och början av juni. I början av juni sätter du ut försådda åttaveckors plantor av en snabbväxande kål, som i bästa fall kan skördas i augusti. Då kan du plantera ut asiatiska kålsorter som pak choi eller kailaan som växer fint och ger dig mat att skörda under hösten. Det finns flera sorters savoykål och spetskål som växer snabbt, det står på påsarna. Vissa fröfirmor anger också utvecklingstid för grönsakerna och då ska du välja en som har kort tid angiven. /Sara

 4. Hilda skriver:

  Jag skulle väldigt gärna vilja se hur du förvarar och om du har något system för dina krukor och odlingstillbehör, här har det en tendens att vara kaos jämt! 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ha ha! Vad får dig att tro att det är mindre kaos här? Sommartid ser det ut så här: https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/mitt-alskade-potting-shed/
   Jag har alltid ett bra system, nytt varje år, i början av säsongen när ambitionen är på topp. Sen är allt huller om buller. I år har jag inte ens orkat göra nåt system utan lassat in allt i den odlingstunnel som inte såtts än. Känns bra att slippa se eländet till dess bebis är född, då brukar jag ha gott om härliga mammahormoner som ger mig superkrafter. Och då ska jag organisera! /Sara

 5. Kajsa hedin skriver:

  Sara. Gräver du ner bokashi eller gödsel mellan skörd o nysådd/utplantering? Varje skörd tar ju en del näring ur jorden. Eller räcker det med grundgödsling o täckodling?

  • Sara Bäckmo skriver:

   I lådor och pallkragar försöker jag gräva ner nån form av gödsel minst en gång varje säsong, som komplement till täckodlingen. Eftersom just lådorna odlas så intensivt behövs det. Det kan till exempel vara Bokashi, växtdelar eller annat jag råkar ha över. /Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *