Så rabarber från frö - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så rabarber från frö

Det är en fin tid att så rabarber nu. Passa på om du vill ha många plantor till den egna odlingen, eller ett gäng att ge bort. Fröerna gror villigt!

Vissa växter är så roliga att odla att det är ett helt projekt att låta bli. I den kategorin finns rabarber. Har du provat att så rabarber från frö?

Vanligaste sättet för att fylla odlingen med rabarber är att köpa plantor i trädgårdsbutiken (det finns ett stort och fint utbud nuförtiden) eller att dela plantor hos vänner och bekanta och helt enkelt flytta hem. Men rabarber är också mycket lätt att så från frö. Och det är så roligt!

 

En plastbytta med jord där rabarberplantor växer i.

De små plantorna av rabarber är stora nog att planteras om från byttan de såddes i.

 

 

Storleken är grejen med rabarber - och färgerna. Jag har sått både vanlig ät-rabarber och prydnadsrabarber (flikrabarber) med fint resultat. Flikrabarbern har jag sått på hösten och fått upp små plantor på friland, som sedan övervintrat i bebiskammare och flyttats till växtplats.

 

 

Glaskins - som av glas
En vanligt mat-rabarber som säljs som frö är sorten 'Victoria', men den fina sorten 'Glaskins Perpetual' finns också att välja. Det är en kulturarvssort som har lägre oxalsyrehalt och kan vara bra för den som har känslig mage. Sorten har mörkröda stjälkar som växer snabbt. Det sägs att den ger skörd redan första året, men jag har faktiskt bara vågat mig på att smaka förstaårs-stjälkar de två gånger jag sått.

 

Två plastbyttor med pyttesmå plantor av rabarber.

Nästan vartenda frö i den här sådden grodde och det är min erfarenhet från tidigare år med - rabarber har bra grobarhet.

 

 

Närbild på tråg med små plantor av rabarber.

De späda stjälkarna är svåra att låta bli. Jag har förstås smakat och de är behagligt milda och lite sura på en gång.

 

På fröpåsen står att rabarber sås på våren, men jag har med fördel gjort vintersådder i tunnelväxthus. Ett gäng fröer har stoppats ner i jord i ett plasttråg och när det blivit varmt nog gror de, precis som andra vintersådder. Bilderna i det här inlägget är från förra årets sådd, där grobarheten var nära 100 procent. Det blev många plantor och jag försökte ge bort dem efter förmåga.

 

 

Frösådd rabarber växer mycket snabbt. Plantorna är som små konstverk med sina ljusgröna blad och läckra rosaröda stjälkar.

Eftersom jag planerar något av en rabarberhäck på norrsidan behöver jag många plantor, då passar en frösådd bra. Eller, en frösådd passar alltid bra! Om du inte själv har plats för rabarber i trädgården kanske du kan så en omgång bara för det höga nöjets skull och få plantor till gå-bort-presenter samtidigt?
/Sara Bäckmo

 

16. februari 2018

21 svar till “Så rabarber från frö”

 1. Elin karlsson skriver:

  Å vad spännande! Jag som tänkt att vi har för lite och tänkt köpa kanske ska så istället!
  Jag har en fråga, ett litet hinder för mig med försådd inomhus är att jag är rädd att inte få plats. Hur strukturerar man bäst upp det? Har du dina växter inne vid fönster och ljus eller i andra rum utan ljus och med lampor?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Förstår precis dilemmat, det är likadant här med inomhussådderna. Därför försöker jag att vinterså allt som går för att minimera sådderna inne. Det kommer en längre artikel på temat i mars. Håll ut! /Sara

 2. Bethan Modin skriver:

  Tänkte på det här med oxalhalten. Victoria är en gammal kulturväxt från före 1863 har jag läst och äldre sorter av rabarber har högre oxalhalt. Den här Glaskins, hur är det med den och var finns det frö??

 3. Gabrielle skriver:

  Vad använder man rabarber till?

 4. Tove skriver:

  Hej, jag har så mycket rabarber att jag låter några plantor blomma varje år, bara för att det är vackert. Kan jag ta frö från dessa? Hur och när i så fall?

 5. Ronja skriver:

  Åhh tack för ett fantastiskt inlägg.
  Har verkligen väntat på ett rabarberinlägg.
  Ska genast drämma ner mina rabarber frö i backen, sår nog några inne och resten som vintersådd.
  Tack för din fina inspiration, och din fina blogg. Din odlarglädje färgar av sig på hela min trädgård 🙂

 6. Ulrika skriver:

  Häck på norrsidan? Kommer du skriva mer om det? ?

 7. Ann-Kristin Ölund skriver:

  Hej Sara
  Härligt med dina filmer. Men jag vågar inte använda rabarberbladen som täckning nära andra växter för jag tycker de dödar/hämmar. Bra om det drabbar ogräs, men ser du nån påverkan på grödan? Vi täcker runt rabarbern för att slippa inväxt av ogräs och hålla fukten dör och det fungerar bra, men min erfarenhet är att kommer de för långt ut nära annat så hämnar de. Vår rabarber är urgammal från minst mormors tid så det är väl antagligen Viktoria om inte nån annan 100-årig sort. Du behöver inte lägga ut svaret och skrömma nån, men det vore bra att veta om du sett eller hört något liknande.

 8. […] Läs mer: Så rabarber från frö […]

 9. Kajsa skriver:

  Är lite förbryllad. Slängde sönderbrutna rabarberblommor på en hög med löv för ett par veckor sedan. Ca 10 meter från min planta. Mig veterligt fanns ingen planta i gräsmattan. Ni spirar två tunna fina stjälkar med blad ur denna lövhög. En babyplanta. Är detta möjligt att en färsk blomma ger frö så snabbt, och som dessutom grott på den tiden?
  Jag har ingen annan förklaring.... skumt☺

 10. Kerstin skriver:

  Provade att så ca 10 rabarberfrö våren 2018 (när jag såg priset för EN planta i trädgårdsbutiken) Alla fröna tog sig. Under sommaren skolade jag om dem till först små och sedan lite större krukor och tidig höst grävde jag ner dem i ett hörn av trädgården. Våren 2019 verkade bara några plantor ha överlevt men under sommaren kom den ena efter den andra upp ur jorden. De var inte jättestora men jag täckodlade dem och de växte till sig allt eftersom. Tog bara stjälkar från de största plantorna. Ska bli spännande att se hur de ser ut framåt vår/sommar i år. Hur som helst är känslan/glädjen att ha drivit upp dem från frö oslagbar, väl värt den tid det tagit (och jämfört med priset i trädgårdsbutiken har sparat massor av pengar som jag kan köpa andra fröer för ?)

  • Annette Hemlin skriver:

   Har frösått Victoria och glaskin och planerar för en rabarberhäck. Hur tätt satte du dina när du planterade ut dem?

 11. […] Så rabarber från frö Odla späd rabarber - glasrabarber […]

 12. Marie Svanberg skriver:

  Hej
  Vad vet du om att ha rabarber i en stor plast/odlingslåda? Svart eller vit? Storlek?
  Jag har en nyköpt rabarberplanta som jag vill ha på min altan och inte i gräsmattan.

 13. Erica Hofbauer skriver:

  Jag undrar om tysk rabarber är samma sak som dansk?

 14. C skriver:

  Hej!
  Har förgrott några rabarber från frö inomhus. Det står att jag kan plantera ut dem ”tidig vår” - vad innebär det? Börjar bli trångt inomhus så vill gärna att de får flytta ut så snart de tål det...
  Mälarområdet.

 15. […] Läs mer: Så rabarber från frö […]

 16. Nettan Bagger skriver:

  Hej Sara
  Jag råkade snubbla över din sida om rabarber, mycket bra info. Jag saknar rabarber, har sedan ett år bott i Dominikanska Republiken och har tagit med en del olika fröer bl. a. rabarber.
  Nu ska jag verkligen försöka så rabarber på mitt tak i kruka. Jag håller också på att göra ett bärså av bougainvillea som "tak" för att få in lite skugga och den härliga brisen som finns här.
  Jag hoppas verkligen att jag lyckas. Har du några råd till mej att tänka på lite speciellt? Behöver rabarbern vintervila?

 17. Mellersta Halland skriver:

  Hur gör man bäst för att få till frösådd från egna frön. Jag behöver inte köpa frö? Jag har tillgång till frö från en sort jag gillar.

 18. Richard Wangel skriver:

  Hej och tack. Var bortrest. Blev 2 meters Stänglar med hundratals frön.
  Är det bra att så i krukor nu Juli- Augusti, sätta ut i höst.
  Eller vänta till Maj då tjälen gott ur jorden
  Moderplantan fann jag i en kompost, slängda då tomten grävdes om.
  Enligt de som känner tomten är Rabarbern från 30-50- talet.
  Frosttåliga, ger årligen 2-3 goda skördar.
  Vana vid Västernorrland = +35° till - 30°
  Någon som behöver?

 19. Ingeborg Møller skriver:

  Vokser rabarber i et varmt klima? Jeg købte et par rabarberplanter til venner til deres have i Pyrenæerne i ca. 1500 meters højde. Rabarberne var ikke robuste nok, og sommeren byder på perioder med godt 30°.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *