Så sallat för skörd under lång säsong

Jag sår ny sallat varje eller varannan vecka för att vara säker på att vi har skördeklar sallat under lång säsong.

Sallat

Huvudsallat odlad i varmbänk, juni 2014.

Något av det jag längtar allra mest efter nu är sallat. Gröna blad att använda på smörgås eller i en stor hög på tallriken med lite god olja och grönsakssalt över. Svältfödd!

Redan nu har jag börjat så sallat inne och ute för vårens skördar. Det är lätt att det blir för mycket av det goda. Säg den som inte stått med stora famnar av skördeklar sallat som hunnit gå i blom eller dukat under av angrepp innan den hamnat på tallriken. För att slippa salladsslöseri sår jag enligt mitt motto: så lite, men ofta.

Sallat

Sallat sådd i tråg i odlingstunneln, 2014.

I små krukor strör jag ut en liten nypa frön och täcker med ett tunt lager jord. Eftersom sallat gror bäst vid lite svalare temperaturer låter jag inte inomhussådder av sallat stå på värmemattan. Den får hellre stå i ett ouppvärmt rum till dess den börjar gro. Så småningom skolar jag om de små plantorna till varsin ny kruka. Jag väljer de starkaste plantorna och kasserar resten. Kanske blir det endast fem-tio plantor av varje sådd som jag behåller. Mer kan vi inte äta upp.

Jag sår ny sallat varje eller varannan vecka för att vara säker på att vi har skördeklar sallat under lång säsong. Senare under våren låter jag sådderna stå ute istället för inne. Då väljer jag en skuggig plats. Det tycks extra viktigt under sommaren då det är varmt ute, i skuggan under ett träd gror de bättre.

Sallat

Sallat skördeklar i kallbänk, maj 2014.

Det är endast nu under tidig vår och tidig höst som jag sår sallat direkt på plats ute. Då är det oftast i någon av odlingslådorna som kan täckas med lock. Här brukar jag strö ut en blandning av sallats- och kålfrön som blir en sallatsmix om några veckor. Den skördar jag genom att klippa av de små bladen längs marken. Några veckor senare har bladen vuxit till sig igen och jag kan ta en andra skörd.

Det finns flera sätt att skörda sallat på. En huvudsallat behöver nödvändigtvis inte skördas som ett stort huvud och en plocksallat behöver inte plockas. Ett sallatshuvud som skördas blad för blad likt en grönkålsplanta nerifrån och upp ger större skörd genom att plantan fortsätter att bilda blad. Fast det är förstås riktigt lyxigt att kunna skörda ett magnifikt krispigt huvud!

Sallat som gått i blom kan vara vacker i köksträdgården. Den växer ofta som långa stänglar. Ett år satte jag sallat som kantväxt enkom med uppgiften att gå i blom och vara sällskap till sparrisen.
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Liten perfekt sallat
Samplantera grönsakerna
Klimatutveckling på hemmaplan

23. februari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *