Så sallat i pallkrage - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så sallat i pallkrage

Passa på att fyll en pallkrage med sallat! Fröerna gror fint nu på våren när det fortfarande är svala nätter och växer snabbt till läckra blad att skörda.

Övergripande bild på pallkragar som står tillsammans.

Det här är min pallkrageodling, som består av åtta pallkragar tillsammans.

 

Jag hann aldrig riktigt göra en rejäl plan för min nya pallkrageodling, innan jag plockade fram fröpåsarna och lite hur som haver började så. Ibland blir det ju bäst utan plan och det kan också vara en plan så god som någon. Mina totalt åtta pallkragar i det här kvarteret består än så läge av vitlök, vintersådd tomat, spenat, sommarmorot, sommarpotatis och pak choi. Nu är det dags att så ett gäng olika slags sallat.

Sallat kan odlas i pallkrage genom att så direkt i pallkragen, eller genom att plantera ut sallat som till exempel odlats fram i kruka. Här ska jag visa hur jag sår direkt i pallkragen.

Generellt tycker jag det är enklast att odla en slags grönsak i varje pallkrage, då blir det lättast att sköta odlingen och det blir oftast rejält med skörd. Nackdelen är att det kan se lite trist ut. Det blir mer levande och spännande att samplantera olika slags grönsaker. I vår kör jag ändå på det säkra kortet med en grönsak per låda.

 

Läs mer: Odla potatis i pallkrage

 

Närbild på mörka sallatsfrön.

Sallatsfrön är små och blåser lätt iväg med vinden. Varje frö bildar en rejäl sallatsplanta. Alla sallatsfröer ser likadana ut, det är mest färgen som skiljer dem åt.

 

Sallat gror svalt

Tidigt på våren är det perfekt att så sallat utomhus. Det går att börja redan på senvintern, eller så fort jorden är bar. Sallatsfrön tål att ligga i kall jord och det gör inte ens något om det skulle frysa. Fröna klarar sig! Dessutom tillhör sallat grönsakerna som gror allra tidigast på våren, det behövs bara några enstaka plusgrader i jorden för att sallat ska gro. Sallat gror bäst när jorden är sval. Om det är för varmt är det risk att groningen uteblir, något att tänka på till sommarens odling.

Min pallkrage är fylld med gödsel och växtskräp och jord i en salig blandning. För att det ska bli lättare att så har jag lagt några hinkar jord på toppen. Om du inte har jord hemma kan du köpa en säck planteringsjord i affären och ösa ut.

Jag har dragit upp åtta fåror mellan kortsidorna i pallkragen. I fårorna har jag lagt ut frön med några centimeters avstånd. Sorterna jag valt är, sett från vänster:

'Sanguine Ameliore'- löst huvud, vaniljfärgat inre med röda fläckar
'Catelaine' - låg sort med öppet huvud och köttiga blad
'Garnet Rose' - illröd sallat med öppet växtsätt
'Murielle' - löstknutet huvud med osedvanligt goda och milda blad
'Laibacher Eis' - grön bataviasallat som påminner om isbergssallat
'Anuenue' - liten grön batavia som påminner om isbergssallat
'Great Lakes 118' - magnifik isbergssallat med stor huvud
'Totana' - rejäl romansallat som blir cirka 30 cm hög

 

En pallkrage med jord med fröpåsar på.

Det är praktiskt för mitt minne att fotografera fröpåsarna i den ordning jag sått, så jag vet vilka sorterna är.

 

Egentligen ska sallatshuvuden ha större avstånd än några centimeter mellan plantorna, men det ordnar jag sedan. När plantorna vuxit upp en bit skördar jag små plantor och glesar ut planteringen så det blir lagom avstånd till de som står kvar. Det tycker jag är bättre än att så väldigt glest från början. Det är ju inte alla frön som tar sig alltid så på det här viset är det inte så stor risk att det blir luckor i planteringen. Fast helt säker kan man ju inte vara.

 

Frötips

Sallat tillhör grönsaker vars frön lätt förlorar i grobarhet om de förvaras varmt och dessutom inte används under lång tid. Se till att odla dina sallatsfrön istället för att spara. Samla ihop slattar och strö ut fröerna tätt, tätt i breda mattor. Det kan du göra i landen, i pallkragar eller i stora krukor och tråg. Några veckor efter sådd kan du skörda dina egna babyblad.

 

Läs mer: Odla egna baby-blad av sallat och spenat

 

Pallkrage med rader uppdragna i jorden.

Med något litet trädgårdsredskap eller handen dras täta rader upp i jorden. Jag har valt att placera dem från kortsida till kortsida.

 

En pallkrageodling där en pallkrage är täckt med en vit duk.

En fiberduk på toppen jämnar ut temperaturen något och skyddar lådan från nederbörd och katter.

Skydda med fiberduk

Eftersom jag gärna vill fjäska lite med sådden har jag lagt en fiberduk över pallkragen. Duken jämnar ut temperaturen och skyddar de små plantorna från vind, nederbörd, kyla och katter. Mycket praktiskt. När jag ska vattna behöver jag inte ta bort duken utan vattnar genom den.

 

Läs mer: Odla med fiberduk

 

Vatten är förresten en mycket viktig detalj när det gäller sallat. Om du inte vattnar ordentligt är det risk att sallaten växer dåligt, går i blom onödigt fort och dessutom kan smaken påverkas. Sallat som inte vattnas nog mycket kan bli besk och trist i smaken.

Just nu skördar jag en del sallat och andra blad i tunnelväxthuset. När de plantorna är uppätna om drygt en månad är det dags att börja skörda här i pallkragen. De olika växtplatserna blir som små ätliga broar mellan årstiderna. Det tycker jag om!

Bli medlem på min trädgårdblogg

Passa gärna på att bli medlem på min sajt under våren, för att lära dig mer om att odla grönsaker. Just nu får du första delen i min fina såkalender när du blir medlem. Läs mer om såkalendern och hur du laddar ner den här. 
/Sara Bäckmo

22. april 2020

5 svar till “Så sallat i pallkrage”

 1. Ställde min sådd av sallad i bluggbrätte i skuggan i trädgården . Såg att sådden började ta sig men efter några dagar va den borta . Hmmm , vad gick snett tänkte jag . Kollade lite noggrannare. Fasanerna har noppat av dom salladssorter som tagit sig : (
  Bara att så om .
  Nu har jag registrerat mig igen för medlemsskap , äntligen 🙂
  Har fått inkomst igen och det va bland dom första sakerna jag gjorde , att registrera mig igen , Jippi .

 2. Lena Pettersson skriver:

  Vet att precis som du skriver så gror sallat bäst då det inte är för varmt. Har du några tips på hur man ska lyckas när man sår om sallaten senare under säsongen, har själv inte lyckats med detta - tyvärr : (
  Tack för en toppenintressant blogg : )

 3. Ulrica Lindgren skriver:

  Hej.
  Hur gör man med fiberduken sen?
  Ska den ligga där hela tiden? Gör man hål i den?
  Kommer det upp igenom fiberduken?
  Tar man bort den när det börjar komma upp?
  Jag har extremt lite erfarenhet av att så, men har börjat förstå nu en massa hemma.
  Mvh Ulrica

 4. Angelica Eriksson skriver:

  Jag sådde sallad direkt i pallkragar å "glömde vattna" (åkte bort över helgen ).... Bör jag göra om planteringen eller kan jag vattna nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *