Så sallat - många frön i samma kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så sallat - många frön i samma kruka

Det är så praktiskt att så många frön på samma plats. Ett litet kluster av små sallatsplantor tar inte stora plats. Så här sår du sallat - med många frön i samma kruka.

Ett litet tråg med massor av små sallatsplantor

Ett fint tråg med små plantor av sallat som är redo att sättas ut.

 

Ungefär varannan vecka sår jag ny sallat till min trädgård. Det är så praktiskt att fylla på förrådet lite åt gången, då har jag färska fina blad hela säsongen.

När jag visar bildar på sallat som jag förodlar får jag många frågor. Här tipsar jag om ett sätt att så sallat.

 

Många frön i samma kruka

Sallaten på bild i inlägget är sådd i en liten plastbytta, en sån man köper små tomater i. Jag har fyllt upp vanlig planteringsjord i tråget och strösslat ut sallatsfröerna glest över ytan. Sedan har pyttelite jord lagts ovan på.

Det här kallas för bredsådd. Metoden kan användas för många olika grönsaker. Fröerna sås alltså ganska tätt och grönsakerna växer upp i ett litet kluster.

Senare ska den här sallaten sättas ut i landen. Då vänder jag upp och ner på tråget försiktigt och delar plantorna så att de kan planteras en och en.

Bredsådden ger många plantor på liten yta. Det är ofta lättare att så sallat och andra bladgrönsaker så här, istället för att så dem direkt i landet. Det lilla tråget är lättare att pyssla om, än en större yta ute i köksträdgården.

 

Läs mer: Så sallat i pallkrage

 

Närbild på tråg med grön sallat.

Den här sallaten är en isbergssallat som jag ska odla i tunnelväxthuset.

Tänk på att

 • inte så för tätt
 • vattna gärna underifrån så inte sådden förstörs
 • låt inte grönsakerna stå för länge i tråget så de blir utan näring
 • så nya tråg med jämna mellanrum
 • variera sorterna så du inte tröttnar

 

Läs mer: 'Little Gem' - den bästa sallaten

 

Det passar mycket fint att så sallat under våren och sommaren. Så lite - men ofta. Och tänk på att köpa frö till några olika sorters sallat. Fröpåsarna innehåller ofta väldigt många fröer och det är lätt att tröttna om man inte sår flera olika sorter.
/Sara Bäckmo

21. maj 2020

10 svar till “Så sallat - många frön i samma kruka”

 1. Lena skriver:

  Åh Sara.Det är en fröjd att följa Skillnadens Trädgård! Jag blir så inspirerad av alla små och stora inlägg! Det blir så enkelt! Och så roligt! Jag vill bara gå ut och göra! Tack Sara!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Så glad jag blir att läsa din kommentar. Vill genast kasta mig på tangenterna och skriva mer =) Ha en fin helg!

 2. Susan skriver:

  Jag kan bara hålla med Lena! Stoppa klockan!! Jag hinner inte med allt jag vill 🙂
  Har innanjag hittade Sara och Skillnadens trädgård på nätet varit lite "less" på min trädgård. Ogräset som sakta men säkert trängde ut en del fina perenner ur paradrabatten mitt i gräsmattan på framsidan, och pallkragarna som levererade lite halvdan skörd av vad som sattes och såddes. Men nu, med energi och inspiration från Fru Bäckmo, så är den stora rabatten nästan färdigrensad! Pallkragarna är sådda sedan ett antal veckor, och jag bara väntar på att få lägga dit gräsklipp 🙂 Dessutom har idag lagt grunden till min allra första täckodling.
  Bye bye gräsmatta och welcome grönsaker 🙂
  Tack Sara för all inspiration, alla idéer och all glädje du fått mig att känna för min, faktiskt när jag tittar lite noggrannare, underbara trädgård! Har dessutom (troligen) tjatat hål i huvet på maken, för den raringen har införskaffat både en uppsamlare till åkgräsklipparen, och en kompostkvarn 🙂
  Nu går inte ens sly säkert!
  Tack än en gång, och till er alla, från lilla mig, ha en härlig odlingssäsong!

 3. Marion skriver:

  Tack vare dig Sara kan jag nu varje dag plocka 4 olika sorters sallat till lunch och middag varje dag.
  Förutom rucola och plocksallat, som jag odlat i många år, sorter som Murielle och Little Gem m m. Och så odlar jag spetskål för tredje året. Mums1

 4. […] lilla köksträdgården - tips om hur du gör en ny liten köksträdgård Lyckas med sådden av sallat Vad är växtföljd? - lång artikel om hur växtföljden fungerar Odla mat snabbt - tips på 8 […]

 5. Riitta Perttunen skriver:

  Hej Sara
  Jag njuter av att följa dina videos som ger mig inspiration. Jag har en köksträdgård i Helsingfors, Finland och odlar där också sallat av olika sorter. I fröpåsarna sägs det att sallat gror bara när jorden är sval. Jag har försökt så sallat också under en varm period med dåligt resultat. Har du någon tips? Rucola växer nog fint.

 6. Lillemor Keim skriver:

  Hej Sara hjälp !
  I går planterade jag ut gurkplantor och sallads plantor emellan, i en täckbädd. Så riktigt fint ut.
  I dag på morgonen har någon ätit upp allt. Jag har min köksträdgård inhängnad för vi har
  höns. Vitlöken den får vara i fred. Vem ärboven, vad skall jag göra

 7. Maria Ullgren skriver:

  Men hur gör du för att slippa sniglar och andra djur när du planterat uh dem I landet?
  Jag sår sallad i olika balkonglådor och behåller dem där, högre upp i luften..

 8. Millie skriver:

  Hej Sara,
  Tack för ett bra bra blogg! Detta och andra inlägg på din blogg har verkligen inspirerat mig att odla annorlunda och mer. Hade delvis tappat lusten med odlingen, mycket på grund av sniglana. Men din blogg har gett mig ny lust och inspiration. Nu sår jag sallat och annat i omgångar så att jag har under en längre säsong och jag har även vintersått med gott resultat. De vintersådda grönsakerna (och annat) får ett försprång mot sniglarna vilket ökat överlevnaden hos plantorna (peppar peppar). Har även börjat täckodla i vissa bäddar och i perennrabatter och blivit mycket modigare (och bättre) vad gäller att gödsla. Tänker även att jag ska förodla mer innan jag sätter ut det, särskilt sådant som är begärligt för sniglarna. Så vill säga ett stort tack till dig!

 9. Malin skriver:

  Har du tips på olika plocksallad du gillar? Gärna som går att pla tera om till en större kruka? Eller går det lika bra att så direkt i kruka och hoppa över en mindre ask?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *