Så sår jag i en täckodlad bädd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så sår jag i en täckodlad bädd

I en täckodlad bädd väljer jag gärna att så i dubbla rader. Då står två rader ganska tätt tillsammans, med lite längre mellanrum mellan dubbelraderna.

Till skillnad från vad en del tror om täckodling anser jag att det blir bättre resultat om både sådd och plantering görs EFTER det att bädden täckts. Det blir lite av en upprepning från tidigare inlägg, men det är en bra sak att säga igen.

Tidigt på våren finns gott om material att lassa på bädden och jag strävar efter att täcka så mycket som möjligt innan jag sedan sår. Här hemma har jag bara kunnat göra så på en del bäddar i år eftersom i princip alla upphöjda bäddar blivit anlagda under vårvintern, så det går åt mängder med material nu att täcka dem. Nästa år kommer förutsättningarna att vara annorlunda.

Jag har tidigare skrivit om hur jag planterar i en bädd som har ett tjockt täcke. Nu ska jag visa hur jag sår.

Sådd

1. Jag makar undan en lagom bred ränna i täckmaterialet. Materialet skuffas åt sidorna tills vidare.

Täckodling

2. Jag fyller sedan på med lite kompostjord i rännan. Det går förstås lika bra med jord från annan del i trädgården eller påsjord. Syftet är att komma upp några centimeter från jordytan i bädden, eftersom täckmaterialet vid sidorna annars tenderar att välla in i sådden när det är blåsväder eller regn.

Fröer

3. Fröerna sås sedan direkt i jorden som sedan packas igen och vattnas.

Det går också bra att lägga en sträng jord direkt på täckmaterialet och så i det. Men då måste jordsträngen vara så tjock och skötas supernoga med vattning för att inte torka ut innan sådden är stor nog att täckas ovanifrån.

Täckodling

Bädden är sådd med två dubbelrader bönor som står i zickzack i raderna. I mitten planterar jag en vit romersk riddarsporre då sådden grott.

När sådden grott och blivit lagom stor knör jag täckmaterialet (som tidigare makats åt sidorna) nära plantorna in i rännan igen. Och så fortsätter jag förstås att täcka bädden löpande under säsongen.

I en täckodlad bädd väljer jag gärna att så i dubbla rader. Då står två rader ganska tätt tillsammans, med lite längre mellanrum mellan dubbelraderna. Det är nämligen lättare för mig att dra upp en bredare ränna, på kanske tjugo centimeter, än att dra upp en ränna för varje rad jag vill ha i det tjocka täcket.

I just den här bädden har jag nu sått en dubbelrad med bondbönor och en halv rad med min favoritbrytböna 'Nautica' och andra halvan med en lila brytböna. Bägge är bönor i buskformat. Jag föredrar generellt sett bönor och ärtor i låga varianter eftersom de är mycket lättare för mig att sköta i köksträdgården. Minimalt att binda upp, minimalt som kan krascha i ett oväder.

Det här är min variant av sådd i täckodlad bädd. Det gör att jag kan ösa på med den mängd täckmaterial som bädden behöver för att hålla ogräset borta, ge gott om näring under säsongen och hålla fukten kvar i bädden. I den mån det går gör jag hellre så än att hålla på och dutta med alldeles för tunna lager täckmaterial i bäddarna efter sådd och plantering.

Så här har jag grävt och förberett den här typen av bädd tidigare under säsongen:
Lätt att fixa fin bädd till vårsådden
Så täckodlar jag en ny bädd
Lätt att plantera i en täckodlad bädd
/Sara Bäckmo

 

30. maj 2015