Så sockerärter på sommaren

Leta fram en påse frö och ge dig ut för att så sockerärter på sommaren. Ärterna gror bra i den varma jorden. Här får du tips på tre sätt att så sockerärter i juni.

Mängder av gröna skördade sockerärter.

Sockerärter ger fin skörd hemma i trädgården och kan också odlas med bra resultat i kruka på balkong eller uteplats.

 

Få saker är så somriga som att skörda sina egna sockerärter. De läckra ärtskidorna slinker lätt ner som snacks och kan lika väl användas i matlagningen, färska och tillagade. Om du inte hunnit så sockerärter än så är det inte på något sätt kört. Juni är en fin tid att så sockerärter!

För att få bra sockerärter ska du köpa frö till sockerärter, och inte ta vanliga ärter från skafferiet. Det är olika sorter. Bland sockerärterna finns många sorter, så läs på fröpåsen och leta upp en sort du tycker är bra. Fröer kan köpas både i trädgårdsbutikerna och i fröbutikerna på nätet.

Det finns låga och höga sockerärter, med vita och rosaskimrande blommor och gröna, lila och gula ärtskidor.

 

Läs mer: Nybörjartips - skörda sockerärterna ofta

 

Sockerärt med vackert rodnande skida

Det här är en rosaskimrande sockerärt, 'Spring Blush', som jag odlade i pallkrage, från sådd gjord på sommaren.

 

Så i landet eller pallkrage

Sockerärter är bland de lättaste att lyckas med. Ärterna brukar gro mycket bra och så länge de har något stöd att klänga på (om du odlar de högre sorterna) och får gott om vatten så brukar resultatet bli mycket bra.

Så ärterna i en rad, men cirka 5 centimeter mellan fröerna. Du kan så 1-3 ärter i små kluster, så klämmer du in mycket på liten yta. Lägg igen jorden och vattna ordentligt. Om det är torrt i jorden vid sådden kan du vattna i raden redan innan du lägger i fröerna, det är en mycket bra metod för att ge fröerna fukt inför grodden.

På samma sätt kan du välja att så fröerna i en cirkel runt ett växtstöd.

 

Läs mer: Så här fryser du sockerärter

 

Massa pallkragar och odlingslådor med grönsaker i.

I en pallkrageodling är det bra att sätta sockerärterna i bak-kant eftersom de blir ganska höga och kan skugga övriga växter. Mina sockerärter skymtar här till höger i bild.

 

Så i kruka

Välj helst en kruka som är ganska stor och fyll den med bra jord för krukodling. Sätt ett växtstöd i mitten redan från start. Så fröerna på samma sätt som ovan, en bit innanför kanten på krukan, gärna i ett litet kluster med flera frön på samma plats.

Var noga med vattningen! I kruka torkar det lätt ut när plantorna vuxit upp en bit. Ärter är törstiga och tappar lätt livsgnistan om de blir utan vatten.

 

Läs mer: Odla sockerärter i kruka

 

En fin bild på frodig sockerärtsplanta i motljuse.

Det är underbart att se de frodiga växterna i det låga höstljuset. Här odlar jag sockerärter i stora krukor i växthuset, från sådd gjord på sommaren.

 

Förodla i tråg

Det är lätt hänt på sommaren att landen är fulla och absolut inte rymmer fler sådder. Förbered då en sådd av sockerärter i små krukor, som du senare kan sätta ut. Välj att så i till exempel toalettpappersrullar, hemmagjorda krukor av tidningspapper eller små krukor och pluggbrätten. Så 1-3 fröer i varje kruka eller cell, så blir det senare lätt att plantera ut i landet där det finns plats.

Sådden kan stå utomhus i halvskugga på skyddad plats, där gror den fint och torkar inte ut lika lätt som om den står i växthus eller i full sol.

 

Tänk på att

 • välj sort efter växtplats
 • det finns roliga lågväxande sorter för krukor och kanter
 • högväxande sockerärter behöver växtstöd
 • alla delar av växten är ätlig - låt barnen skörda som de vill

 

Sockerärter lever och frodas under en del av säsongen, men är inte en särskilt långlivad växt. För att kunna skörda fina ärter under hela sommaren ska du försöka att så ytterligare en gång. Det är lagom att så med några veckors intervaller, då finns nya ärter att skörda allteftersom. Jag odlar i zon 3 utanför Växjö i Småland och sår med stor behållning sockerärter i augusti. De brukar ge skörd i slutet av september och början av oktober. Extra lång blir skördetiden om jag sår i växthuset.

 

En odlingslåda med sockerärter under sommaren.

Sockerärter behöver inga avancerade växtstöd. Den här varianten av kvistar funkar fint i en pallkrage eller odlingsram.

 

Mer om sockerärter

Så sockerärter på vintern
Enkla växtstöd till ärter
Lokförare Bergfälts jätteärt
Odla ärter i dubbelrader
Plantera sockerärter från pluggbrätte

 

Lycka till med ärterna!
/Sara Bäckmo

09. juni 2020

5 svar till “Så sockerärter på sommaren”

 1. Veronica B skriver:

  Tack för ett fint inlägg! Sår sockerärtor för första gången. I ena pallkragen har många blad blivit gula. Även bladen på en zucchini i samma pallkrage har börjat gulna. Kan sockerärtor få kvävebrist? Jag har läst att de själva fixerar kväve via luften? Någon som har tips på varför bladen gulnar?

 2. Ingela skriver:

  De senaste 4 åren vissnar alla mina sockerärtsplantor!
  Ändå växlar jag växtplats varje år!
  Ärtskodorna blir mycket små!
  Någon som har ett tips?

  • nej skriver:

   Sår i kruka o i en av krukorna har löven gulnat. Den krukan har fått mest sol. Löven är inte direkt vissna men den "gulnade" plantan ger nu mkt mindre spritärtor än de andra. Gav dock spritärtor tidigare än de andra plantorna.

 3. Katarina Magnusson skriver:

  Går det att frysa sockerärtor?

 4. Mikaela skriver:

  Mina sockerärtor har börjat växa, kan jag liksom fästa plantorna mot stödet med tex. juteband? De hänger och känns som de behöver lite hjälp på traven!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *