09. januari 2015

Så spar jag tid i köksträdgården

De mest avgörande förutsättningarna i mitt liv just nu är att jag är mamma till tre små barn och dessutom hemmajobbare. Det sätter ramarna för hur jag kan odla.

 

Plocksallat

Ett sätt att spara tid är att förså till exempel sallat, för att sedan plantera ut då det finns plats i landen.

En av sakerna som är svårast att få till i en stor grönsaksodling på hemmaplan är att hitta tid till att odla. Alla har vi förutsättningar som ger oss olika möjligheter. Oavsett vad tror jag att det är möjligt att hitta tid, eller kanske snarare att hitta sätt att odla som passar den tid vi har till förfogande.

De mest avgörande förutsättningarna i mitt liv just nu är att jag är mamma till tre små barn och dessutom hemmajobbare. Det sätter ramarna för hur jag kan odla. Jag har många begränsningar, precis som alla andra. Tidigare säsonger har jag varit höggravid, heltidsarbetande i annan byggnad än vårt hus, sjukskriven eller föräldraledig. I alla dessa faser har jag arbetat mig fram till sätt att odla som passar mig just då.

Viktigast att veta för dig som vill skapa en stor köksträdgård hemma är nog: Det går! Det finns sätt att odla som passar de flesta faser i livet. Det gäller bara att hitta på hur.

Här är några saker som definitivt spar tid i en köksträdgård:

1. Odla bara grönsaker du VET att du/ni äter. Spar tid genom att inte odla det som inte kommer att ätas upp.

2. Täckodla din jord. Genom att undvika bar jord i köksträdgården lämnar du mycket lite utrymme till ogräs, vilket gör att du kan pyssla med annat istället för att rensa. Jag odlar 400 kvadratmeter och har i princip inget ogräs.

3. Förodla dina grönsaker i krukor, tråg och brätten. Det är lättare att sköta sådder i byttor än att ta hand om ett stort område på friland, alltså ett land i marken, och det kommer att ge dig tid till annat i köksträdgården. Då det finns plats och sådderna är tillräckligt stora planteras de ut.

Det finns ingen arbetsfri trädgård. Och ingen som odlar vill ha en sån heller. Det är roligt att jobba. Men genom att själv styra så att jag gör lite mindre av sånt som tar mycket tid, som att rensa, vattna, gödsla, kan jag ägna tid åt det jag tycker är riktigt rolig. Som att plantera, sköta och prova nya saker. Vad vill du lägga tid på?
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *